Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: Οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τους Συντηρητικούς, καθώς η πρωθυπουργός υπερασπίζεται τη στρατηγική της για την οικονομία

banner roots

Βρετανία: Οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τους Συντηρητικούς, καθώς η πρωθυπουργός υπερασπίζεται τη στρατηγική της για την οικονομία
02.10.2022 | 19:06

Βρετανία: Οι ψηφοφόροι εγκαταλείπουν τους Συντηρητικούς, καθώς η πρωθυπουργός υπερασπίζεται τη στρατηγική της για την οικονομία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Η Λιζ Τρας έδωσε την πρώτη της συνέντευξη σε εφημερίδα ως πρωθυπουργός στην Sunday Telegraph, στην οποία τονίζει ότι μόνο το σχέδιό της να μετατρέψει τη Βρετανία σε μια οικονομία με χαμηλή φορολογία και υψηλή ανάπτυξη θα αντιστρέψει αυτό που η ίδια αποκαλεί "τρέχουσα τροχιά ελεγχόμενης παρακμής".

Απορρίπτει τις πληροφορίες ότι θα απολύσει τον υπουργό Οικονομικών μετά τον μίνι προϋπολογισμό του που συνοδεύτηκε από μεγάλη πτώση της αξίας της στερλίνας, επιμένοντας ότι ο Κουάσι Κουάρτενγκ κάνει "εξαιρετική δουλειά".

Λέει επίσης ότι θα αμβλύνει τους ρυθμιστικούς κανόνες για 40.000 επιχειρήσεις, αλλάζοντας τον ορισμό της μικρής επιχείρησης από μια επιχείρηση με έως 250 υπαλλήλους, σε έως 500.

Σε άρθρο της στην εφημερίδα Sunday Express, η πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι η προηγούμενη εβδομάδα ήταν " ανατρεπτική", αλλά υποστηρίζει ότι "η ρήξη με τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητες δεν θα ήταν ποτέ εύκολη".

Στην πρώτη σελίδα του Observer προβάλλεται έρευνα σύμφωνα με την οποία τα τρία τέταρτα των ψηφοφόρων πιστεύουν ότι η κ. Τρας έχει "χάσει τον έλεγχο" της οικονομίας.

Αρθρογραφώντας στην εφημερίδα, ο Συντηρητικός λόρδος Μπάργουελ ισχυρίζεται ότι η Λιζ Τρας "πέταξε στα σκουπίδια" τη φήμη των Συντηρητικών για την ορθή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών κατά τον πρώτο μήνα της θητείας της και προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν "χρόνια" για να αποκατασταθεί η ζημιά.

H Sunday People υποστηρίζει ότι η πρωθυπουργός έχει χάσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων και σημειώνει ότι αντάρτες βουλευτές των Συντηρητικών προσπαθούν να συγκεντρώσουν 70 επιστολές δυσπιστίας προς την κ. Τρας, καθώς εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός θα πείσει τους ανώτερους βουλευτές να αλλάξουν τους κανόνες για την ηγεσία του κόμματος και να την ανατρέψουν από την πρωθυπουργία.

Η δημοσκόπηση της Opinium είναι η τελευταία μιας σειράς άλλων που δίνουν αυξημένα ποσοστά στους Εργατικούς, στον απόηχο της αναταραχής που προκάλεσαν στις χρηματαγορές οι φορολογικές περικοπές που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε το τριήμερο 28-30 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή 2.000 ενηλίκων Βρετανών, το Εργατικό Κόμμα αύξησε το ποσοστό του στο 46% (+7% σε σύγκριση με δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας στο διάστημα από 31 Αυγούστου έως 2 Σεπτεμβρίου). Στον αντίποδα, το Συντηρητικό Κόμμα υποχώρησε αντιστοίχως στο 27%.

Το 55% των ερωτηθέντων αποδοκίμασε το έργο της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, έναντι μόλις 18% που εξέφρασε θετική άποψη.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το