Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία : Συνελήφθη ο επικεφαλής δικτύου λαθρομετανάστευσης

the roots web banners 06

Βρετανία : Συνελήφθη ο επικεφαλής δικτύου λαθρομετανάστευσης
22.01.2023 | 10:10

Βρετανία : Συνελήφθη ο επικεφαλής δικτύου λαθρομετανάστευσης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης 

Συνελήφθη ο επικεφαλής ενός κυκλώματος διακίνησης ανθρώπων που είχε διαφύγει από το Ηνωμένο Βασίλειο για να αποφύγει τη φυλάκιση.

Ο Ταρίκ Ναμίκ ηγείτο μιας συμμορίας που μετέφερε ανθρώπους από το Ιράκ και το Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο κρυμμένους σε φορτηγά.

Η Εθνική Υπηρεσία Καταπολέμησης Εγκλήματος (NCA) ανακοίνωσε ότι τα τηλεφωνικά αρχεία του υποδηλώνουν ότι μπορεί να συμμετείχε στη λαθραία διακίνηση τουλάχιστον 1.900 μεταναστών σε 50 ημέρες, χρεώνοντας τον καθένα με περίπου 1.800 ευρώ (1.540 λίρες).

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ μετά από πτήση από την Τουρκία την Παρασκευή.

Ο 45χρονος, από το Όλνταμ, καταδικάστηκε ερήμην σε οκτώ χρόνια από το Δικαστήριο του Μάντσεστερ (Manchester Crown Court) τον Δεκέμβριο, αφού διέφυγε στο εξωτερικό.

Ο Ναμίκ είχε προηγουμένως ομολογήσει την ενοχή του για σύσταση συμμορίας με σκοπό να βοηθήσει αιτούντες άσυλο να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ομάδα του οργανωμένου εγκλήματος έγινε αντικείμενο έρευνας της NCA το 2017.

Σε μια περίπτωση, εννέα άτομα -μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά- βρέθηκαν σε δυσχερή κατάσταση στο πίσω μέρος ενός φορτηγού.

Άνθρωποι μεταφέρθηκαν επίσης λαθραία κρυμμένοι στον θώρακα της καμπίνας ενός φορτηγού.

Οι περισσότεροι ήταν Κούρδοι από το Ιράν και το Ιράκ, ακούστηκε σε δίκη στο Manchester Crown Court.

‘Aνθρωποι που μεταφέρθηκαν λαθραία στο Σκέλμερσντεϊλ, στο Λανκασάιρ, κάλεσαν επανειλημμένα το 999 καθώς ήταν απελπισμένοι για φαγητό και νερό όταν δραπέτευσαν από ένα φορτηγό, πριν διακομιστούν στο νοσοκομείο για περίθαλψη.

Τέσσερις άνδρες που συνεργάζονταν με τον Ναμίκ φυλακίστηκαν επίσης τον Δεκέμβριο, αφού παραδέχτηκαν την ενοχή τους για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό να βοηθήσουν αιτούντες άσυλο να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Χατζάρ Αχμέντ, 40 ετών, από το Μάντσεστερ, και ο Σοράν Σαλίι, 32 ετών, από το Στόουκ-ον-Τρεντ, βοήθησαν στο συντονισμό του βρετανικού σκέλους της επιχείρησης.

Ο Χαμπίλ Τζιντέρ, 54 ετών, επίσης από το Στόουκ-ον-Τρεντ, ενεργούσε ως συνοδός για ορισμένους μετανάστες μόλις έφταναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο Χαρντί Αλιζάντα, 32 ετών, από το Νότινγκαμ, συντόνιζε τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Κατά την καταδίκη τους τον Δεκέμβριο, ο δικαστής Τζον Πότερ τόνισε ότι "εκμεταλλεύτηκαν κατάφωρα τη δυσάρεστη κατάσταση αυτών των ατόμων και υπονόμευσαν την ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου".

Ο δικαστής τότε είχε υπογραμμίσει: "Επιδείξατε μια αδίστακτη συμπεριφορά που σε ορισμένες περιπτώσεις εξέθεσε απελπισμένα άτομα σε κίνδυνο για τις δικές σας εγωιστικές και άπληστες ανάγκες".

Ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Εγκλήματος , Ρίτσαρντ Χάρισον, δήλωσε: "Ο Ναμίκ ήταν ένας παραγωγικός διακινητής ανθρώπων, η εγκληματική ομάδα του οποίου έθετε σε μεγάλο κίνδυνο ευάλωτους μετανάστες, ενώ ο ίδιος αποκόμιζε κέρδη.

"Είμαι ευτυχής που θα βρεθεί τώρα ενώπιον της δικαιοσύνης για τα αδικήματα που διέπραξε".

Ο Ναμίκ πρόκειται να καταδικαστεί επισήμως σε απευθείας δίκη στο Manchester Crown Court τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel