Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Νέα Υόρκη: Μαχαίρωσαν στον λαιμό τον Σαλμάν Ρουσντί, τον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων»

banner roots

Νέα Υόρκη: Μαχαίρωσαν στον λαιμό τον Σαλμάν Ρουσντί, τον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων»
12.08.2022 | 19:21

Νέα Υόρκη: Μαχαίρωσαν στον λαιμό τον Σαλμάν Ρουσντί, τον συγγραφέα των «Σατανικών Στίχων»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Ένας άνδρας, που συνελήφθη, επιτέθηκε στον συγγραφέα πριν μιλήσει σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη - Ο Ρουσντί μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο

Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί φετφά από φανατικούς ισλαμιστές, γιατί το έργο του θεωρείται ότι βλασφημεί την ισλαμική θρησκεία.

Ο Ρουσντί θα μιλούσε την Παρασκευή σε εκδήλωση στο Ινστιτούτο Τσοτόκουα, περίπου 120 χιλιόμετρα νότια από το Μπάφαλο, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο δράστης της επίθεσης όρμησε στη σκηνή την ώρα που παρουσίαζαν του Ρουσντί. Η ανακοίνωση της αστυνομίας της Πολιτείας αναφέρει ότι ο δράστης μαχαίρωσε τον Ρουσντί στον λαιμό, ενώ επιτέθηκε και σε έναν άδρα που θα συνομιλούσε με τον συγγραφέα.

Ο συγγραφέας έπεσε κάτω ενώ ο δράστης ακινητοποιήθηκε και αργότερα συνελήφθη.

Ο Ρουσντί μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας του δεν είναι ακόμα γνωστή.

 

Ο 75χρονος Ρουσντί, που έχει γεννηθεί στην Ινδία και έχει βρετανική και αμερικανική υπηκοότητα, εδώ και δεκαετίες συνεχώς δέχεται απειλές για τη ζωή του.

Ο Ρουσντί έγινε γνωστός για τα «Παιδιά του Μεσονυκτίου», μυθιστόρημα που μόνο στη Βρετανία πούλησε πάνω από 1 εκατ. αντίτυπα.

Το τέταρτο βιβλίο του ήταν οι «Σατανικοί Στίχοι», που εκδόθηκε το 1988. Το μεταμοντέρνο έργο εξόργισε τους Μουσουλμάνους για το περιεχόμενό του. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ενώ κάποιοι από τους μεταφραστές έχουν δολοφονηθεί, σημειώνει το BBC.

Οι «Σατανικοί Στίχοι» είναι απαγορευμένοι στο Ιράν από το 1988. Έναν χρόνο αργότερα ο αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε τον φετφά που καλούσε στον θάνατο του Ρουσντί. Είχε επίσης επικηρυχθεί για περίπου 3 εκατ. δολάρια, με το φετφά να εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.

Έκτοτε η κυβέρνηση του Ιράν έχει λάβει τις αποστάσεις της από το διάταγμα, αν και τα αισθήματα κατά του συγγραφέα παραμένουν εχθρικά.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel