Ο Γάλλος πρόεδρος και η ακροδεξιά αντίπαλός του νίκησαν τους άλλους υποψηφίους στον πρώτο γύρο των εκλογών την Κυριακή, σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ο κ. Μακρόν συγκέντρωσε περίπου το 28% των ψήφων και η κ. Λεπέν έλαβε περίπου το 24%, μας ενημερώνει η εφημερίδα. Οι FT σημειώνουν ότι τα πρώτα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών δείχνουν ότι η κ. Λεπέν είναι "πιο κοντά από ποτέ στο να κερδίσει την εξουσία για την ακροδεξιά στη Γαλλία".
Ο Guardian υπογραμμίζει ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει μια "βάναυση μάχη δύο εβδομάδων" για το μέλλον της. Ο κ. Μακρόν θεωρείται ένας φιλοευρωπαίος “προοδευτικός” πολιτικός που αντιστέκεται σε αυτό που αποκαλεί “εθνικιστικό πρόγραμμα” της κ. Λεπέν και τον “εφησυχασμό” για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, γράφει η εφημερίδα The Guardian.
Και οι δύο υποψήφιοι σημείωσαν υψηλότερα ποσοστά στην ψηφοφορία χθες Κυριακή από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, προσθέτει η εφημερίδα. Η κ. Λεπέν κέρδισε έδαφος μετά από εκστρατεία για το κόστος ζωής και τον πληθωρισμό - δύο ζητήματα ,που σύμφωνα με την εφημερίδα, ανησυχούν ιδιαίτερα τους ψηφοφόρους.
Οι Times εκτιμούν ότι ο δεύτερος γύρος των γαλλικών εκλογών είναι “τελείως ανοιχτός", με "τα πάντα παίζονται" σε δύο εβδομάδες. “Η θέση του κ. Μακρόν ως φαβορί είναι καλά νέα για τον κόσμο – αλλά δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού”, επισημαίνουν οι Times.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Μακρόν “μετά βίας μπήκε στον κόπο να κάνει προεκλογική εκστρατεία”, εγείροντας ανησυχίες στους συμβούλους του ότι οι ψηφοφόροι δεν θα τον στήριζαν. Οι Times σημειώνoυν επίσης ότι ο πρώτος γύρος ήταν μια πικρή απογοήτευση για τα δύο κόμματα που κυβερνούσαν τη Γαλλία για έξι και πλέον δεκαετίες – τους Γκωλικούς και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.






















