Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Βρετανία: “Πανικός βενζίνης καθώς το χάος των μεταφορών εξαπλώνεται”, γράφουν οι εφημερίδες

the roots web banners 06

Βρετανία: “Πανικός βενζίνης καθώς το χάος των μεταφορών εξαπλώνεται”, γράφουν οι εφημερίδες
25.09.2021 | 17:56

Βρετανία: “Πανικός βενζίνης καθώς το χάος των μεταφορών εξαπλώνεται”, γράφουν οι εφημερίδες

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Λεπτομέρειες για ένα προσωρινό καθεστώς θεωρήσεων βίζας που θα διευκολύνει τους αλλοδαπούς οδηγούς φορτηγών να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να κοινοποιηθούν την Κυριακή.

Οποιεσδήποτε αλλαγές στους κανόνες μετανάστευσης θα είναι μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, και θα υπάρχει ανώτατο όριο στον αριθμό των εργαζομένων που επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα.

Ενδέχεται να εκδοθούν περίπου 5.000 προσωρινές βίζες, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η έλλειψη οδηγών έχει διαταράξει τις παραδόσεις καυσίμων, με ορισμένα πρατήρια καυσίμων να κλείνουν και να σχηματίζονται ουρές αυτοκινήτων.

Η Ένωση Οδικών Μεταφορών εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ανάγκη περίπου 100.000 οδηγούς HGV - με τις υπάρχουσες ελλείψεις να επιδεινώνονται από την πανδημία και το Brexit.

Η κυβέρνηση και οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της βιομηχανίας προσπαθούν να καθησυχάσουν το κοινό - λέγοντας ότι δεν υπάρχει έλλειψη καυσίμων στα διυλιστήρια και προτρέποντας τον κόσμο να μην πανικοβάλλεται.

Η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι δεν υπάρχουν σχέδια για χρήση στρατιωτικού προσωπικού ως οδηγών βραχυπρόθεσμα, όπως αναφέρθηκε σε ορισμένες εφημερίδες.

Ωστόσο, η έλλειψη μεταφορέων απειλεί με μεγαλύτερη διακοπή στις παραδόσεις βενζίνης, τροφίμων και άλλων αγαθών.

Το BBC κατανοεί ότι η κυβέρνηση θα ανακοινώσει επίσης μια σειρά μακροπρόθεσμων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης περισσότερων οδηγών και της αντιμετώπισης των καθυστερήσεων στις εξετάσεις οδήγησης.

Η μεγάλη αλυσίδα σουπερμάρκετ Sainsbury’s δήλωσε ότι αντιμετωπίζει "υψηλή ζήτηση" για καύσιμα, με ένα "μικρό ποσοστό πρατηρίων" να έχει κλείσει προσωρινά.

Η BP ανακοίνωσε ότι περίπου 20 από τα 1.200 πρατήρια βενζίνης έκλεισαν, με 50 έως 100 πρατήρια να επηρεάζονται από την απώλεια τουλάχιστον ενός είδους καυσίμων.

Ένας "μικρός αριθμός" σταθμών επαναπλήρωσης της Tesco έχει επίσης επηρεαστεί, ανέφερε ο ιδιοκτήτης της Esso- ExxonMobil, ο οποίος διαχειρίζεται τις εγκαταστάσεις.

Ο Όμιλος EG, ο οποίος διαθέτει 341 πρατήρια καυσίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισε να εισάγει για τους καταναλωτές ένα όριο αγοράς καυσίμων £ 30 ανά πελάτη για όλες τις ποιότητες λόγω της "άνευ προηγουμένου ζήτησης".

Ένα βενζινάδικο στο Στόκπορτ πούλησε 5.280 γαλόνια (24.000 λίτρα) καυσίμων την Παρασκευή, σε σύγκριση με 1.760 γαλόνια (8.000 λίτρα) την ίδια ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα.

Πολλά πρωτοσέλιδα εξετάζουν τα σχέδια της κυβέρνησης να προσφέρει στους ξένους οδηγούς φορτηγών προσωρινές βίζες.

Η Daily Mail θεωρεί ότι οι υπουργοί είναι “έτοιμοι να υποκύψουν” και ο Guardian κάνει λόγο για "εξαιρετική στροφή της κυβέρνησης μετά το Brexit".

Η Daily Express γράφει ότι η κυβερνητική παρέμβαση οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχασε "την υπομονή του" όσον αφορά την αδράνεια που έχει παρατηρηθεί σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ η Daily Star ισχυρίζεται ότι "ο πρωθυπουργός έχει βαρεθεί να βλέπει τα κακά πρωτοσέλιδα".

Η Daily Telegraph υπογραμμίζει ότι αντιλαμβάνεται ότι θα χορηγηθούν έως και 5.000 βίζες. Οι Financial Times εκτιμούν ότι παρόμοιος αριθμός θα προσφερθεί στους εργαζόμενους στην επεξεργασία τροφίμων και ότι αυτά τα έκτακτα μέτρα είναι πιθανό να διαρκέσουν από τρεις έως έξι μήνες.

Η Sun προτείνει να χρησιμοποιηθούν εξεταστές οδήγησης του στρατού ώστε περισσότεροι Βρετανοί οδηγοί HGV να μπορούν να κάνουν τις εξετάσεις τους, ενώ η Daily Mirror επικεντρώνεται σε μια προειδοποίηση της Βρετανικής Κοινοπραξίας Λιανικής για το ενδεχόμενο να υπάρξει "εορταστικό χάος", εκτός εάν βρεθούν οδηγοί εντός 10 ημερών.

Ένας ειδικός υλικοτεχνικής στήριξης σημειώνει στον Independent ότι τώρα είναι πολύ αργά για τα Χριστούγεννα και θα χρειαστούν τουλάχιστον έξι μήνες έως ένα χρόνο για να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Οι Times επισημαίνουν ότι υπουργοί της κυβέρνησης με επιστολές ενθαρρύνουν δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους μεταφορείς να επιστρέψουν στη δουλειά τους , ενώ η i γράφει ότι Ευρωπαίοι οδηγοί HGV θα καταγγείλουν την προσφορά βίζας από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης επειδή γίνεται χωρίς να υπάρχουν μισθολογικά κίνητρα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel