Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Γερμανικές εκλογές: «Ισοπαλία» λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες | Μάχη για τους αναποφάσιστους

the roots web banners 06

Φωτογραφία: AP /Martin Meissner Φωτογραφία: AP /Martin Meissner
25.09.2021 | 12:34

Γερμανικές εκλογές: «Ισοπαλία» λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες | Μάχη για τους αναποφάσιστους

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Μια ανάσα πριν ανοίξουν οι κάλπες στη Γερμανία, οι τρεις υποψήφιοι για την καγκελαρία της χώρας, προσπαθούν να κερδίσουν τους αναποφάσιστους, το ποσοστό των οποίων φτάνει το 35%.

Τόσο ο Άρμιν Λάσετ της Χριστιανικής Ένωσης (CDU - CSU), ο Όλαφ Σολτς των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, ολοκλήρωσαν τις προεκλογικές τους εκστρατείες μακριά από τη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς εκεί βρίσκονται σε εξέλιξη διαδηλώσεις με βασικό αίτημα την προστασία του περιβάλλοντος με επικεφαλής τη γνωστή Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ.

«Θρίλερ» με τις εκλογές στη Γερμανία: Eλάχιστη η διαφορά SPD και CDU/CSU - Ο ρόλος των αναποφάσιστων

Την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες στη Γερμανία και, όπως φαίνεται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα στις εκλογές για τον διάδοχο της Ανγκελα Μέρκελ στον προεδρικό θώκο της χώρας θα εξελιχθεί σε… θρίλερ.

Το προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών παραμένει, ωστόσο η διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες ψαλιδίστηκε τις τελευταίες ημέρες. Δύο ημέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) διατηρεί το προβάδισμά του, ωστόσο η διαφορά από τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) έχει πλέον συρρικνωθεί στη μία μονάδα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Allensbach για λογαριασμό της Frankfurter Allgemeine Zeitung, το SPD χάνει μία μονάδα και βρίσκεται στο 26%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν 0,5 και φθάνουν στο 25%. Οι Πράσινοι κερδίζουν επίσης μισή μονάδα και ανεβαίνουν στο 16% και ακολουθούν το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) με 10,5% (+0,5), η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 10% (-1) και η Αριστερά με 5% (-1).

 

A. Mπέρμποκ: Σε αυτές τις εκλογές κρίνονται τα πάντα για το κλίμα

Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ τάχθηκε υπέρ μιας νέας οικολογικής αρχής λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής.

«Αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για το κλίμα. Σε αυτές τις εκλογές κρίνονται τα πάντα», δήλωσε η Μπέρμποκ στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός της σήμερα στο Ντίσελντορφ, ενώπιον εκατοντάδων ακροατών. Η Μπέρμποκ προειδοποίησε: «Δεν μπορούμε πλέον να αντέξουμε μισά πράγματα. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση για το κλίμα. Είναι σαφές τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η Γερμανία πρέπει να τελειώνει με τη χρήση του άνθρακα το αργότερο έως το 2030, να επιτρέψει μόνο την κυκλοφορία “ καθαρών αυτοκινήτων” και να τοποθετήσει ένα ηλιακό σύστημα σε κάθε στέγη», τόνισε.

«Δεν έχουμε πρόβλημα γνώσης, έχουμε πρόβλημα δράσης. Δεν υπάρχει πια χρόνος για χάσιμο. Διαφορετικά (το θέμα του κίματος) θα γίνει δυσβάσταχτο και τότε δεν θα μπορούμε πλέον να θέσουμε υπό έλεγχο αυτήν την κλιματική κρίση», προειδοποίησε.

«Η ελευθερία των μελλοντικών γενεών κινδυνεύει. Η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον ένας οικολογικός στόχος. Είναι το καθήκον ελευθερίας της εποχής μας», κατέληξε η συμπρόεδρος των Πρασίνων, στην τελευταία συγκέντρωση του κόμματός της πριν τις εκλογές.

Σίγουρος για τη νίκη του SPD δηλώνει ο Όλαφ Σολτς

Από την πλευρά του ο υποψήφιος Καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών και νυν υπουργός Οικονομικών της χώρας Όλαφ Σολτς, στην τελευταία του προεκλογική ομιλία, ασχολήθηκε με ένα άλλο βασικό ζήτημα που απασχολεί πολλούς Γερμανούς ψηφοφόρους, το τεράστιο δηλαδή, για τα γερμανικά δεδομένα, κόστος ενοικίασης οικίας. Ο κ. Σολτς υπογράμμισε ότι σήμερα σε πολλές γερμανικές πόλεις κατασκευάζονται περισσότερα από 800.000 διαμερίσματα μέσα σε ένα χρόνο με σκοπό να παραδοθούν σε χαμηλές τιμές ώστε να επανέλθει σε λογικά πλαίσια το ποσοστό προσφοράς και ζήτησης.

Ο κ. Σολτς αναφέρθηκε επίσης και στους συνταξιούχους υποσχόμενος ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς είναι σίγουρος για τη νίκη του κόμματός του στις ομοσπονδιακές εκλογές της Κυριακής.

«Είμαι πολύ βέβαιος ότι θα έχουμε επιτυχία στις εκλογές. Όλες οι δημοσκοπήσεις αντανακλούσαν αυτό που ένιωθα επίσης στις συγκεντρώσεις: ότι δηλαδή υπάρχει μεγάλο ρεύμα προς το SPD. Επομένως, έχω την πεποίθηση ότι οι πολίτες θα μου δώσουν την εντολή να σχηματίσω την επόμενη κυβέρνηση», δήλωσε στην «Bild».

Το όραμα του Αρμιν Λασέτ

Η απερχόμενη καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησε να αποκλείσει ένα ενδεχόμενο κυβερνητικού συνασπισμού, λέγοντας ουσιαστικά ότι κάτι τέτοιο θα απειλούσε τη σταθερότητα της χώρας. Παρ' όλα αυτά, στην προεκλογική εκστρατεία έγινε πολύς λόγος για την πιθανότητα διανομής ευρωπαϊκών κεφαλαίων και ελάχιστος λόγος για το πώς η ΕΕ θα μπορέσει να κερδίσει χρήματα. Θα γίνει μια ένωση χρέους, όπως καταγγέλλουν τα κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα ή μια ένωση ανάπτυξης όπως ζητούν, έστω εμμέσως, κάποια κόμματα αριστερά της Χριστιανικής Ένωσης;

Ο υποψήφιος των Χριστιανοδημοκρατών, οραματίζεται μια ΕΕ που θα υπερασπίζεται τη μεσαία τάξη, θα αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή και θα ενισχύσει τις προτάσεις για μια κοινή αμυντική πολιτική για την ΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο πως στο δρόμο προς την κάλπη, 4 στους 10 ψηφοφόρους στη Γερμανία δηλώνουν πως δεν έχουν καταλήξει οριστικά στο κόμμα προτίμησής τους.

Στο επίκεντρο των κομμάτων οι αναποφάσιστοι

Σε δημοσκόπηση του Δεύτερου Γερμανικού Προγράμματος (ZDF), σύμφωνα με ανάλυση της DW, το 35% των ερωτηθέντων δεν είναι σίγουροι καν αν θα συμμετέχουν στις εκλογές και, σε περίπτωση που θα συμμετέχουν, ποιο κόμμα θα ψηφίσουν.

Αυτός ο υψηλός αριθμός αναποφάσιστων καθιστά αδύνατο για τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων να προβλέψουν ποιο κόμμα θα αναδειχθεί την Κυριακή πρώτο.

Ακόμη κι αν ο συνασπισμός στα δεξιά, των CDU και CSU, καταφέρει να φτάσει τον επί σειρά ετών εταίρο του στην κυβέρνηση, το βέβαιο είναι πως βρίσκεται αντιμέτωπο με μια συντριπτική ήττα, δεδομένου πως αναμένεται να καταγράψει το χειρότερο εκλογικό σκορ για τους συντηρητικούς τις τελευταίες οκτώ δεκαετίες.

Αν τελικά το CDU καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι κεντροδεξιός.

Αντίθετα, αν επικρατήσει το SPD, η Γερμανία θα κάνει μια στροφή, μεγαλύτερη ή μικρότερη, προς τα αριστερά ανάλογα με τα κόμματα με τα οποία θα αποφασίσει να συνεργαστεί ο Σολτς.

Μια άλλη επιλογή είναι να συνεχιστεί «ο μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Η αδύναμη υποψηφιότητα Λάσετ

Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ φαίνεται πως αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στις τάξεις των Χριστανοδημοκρατών, παρά τα πυρά Σόιμπλε σε βάρος της καγκελαρίου για τον ρόλο της στην εξέλιξη της προεκλογικής περιόδου.

Την ίδια ώρα, εντός και εκτός κόμματος, τα παράπονα αντηχούν απ’ άκρου εις άκρον στη Γερμανία για τις αστοχίες του επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Άρμιν Λάσετ.

Ο τελευταίος, παρότι ηγείται του μεγαλύτερου κρατιδίου στη Γερμανία, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα όταν ο τηλεοπτικός φακός τον συνέλαβε να… χαχανίζει την ώρα που θα έπρεπε να τηρεί ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των πλημμυρών στη χώρα, που στοίχισαν τη ζωή σε 180 πολίτες.

Οι γερμανικές εκλογές σε αριθμούς

60,4 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι που καλούνται αύριο να προσέλθουν στις κάλπες.
31,2 εκατομμύρια: Οι γυναίκες με δικαίωμα ψήφου· 29,2 εκατ. οι άνδρες
60,7 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017. Από τότε έως σήμερα, πέθαναν περισσότεροι από όσους στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Μεγάλο είναι το κόστος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς από επιπλοκές της COVID-19 έχουν πεθάνει πάνω από 93.000 άνθρωποι.
2,8 εκατομμύρια: Οι νέοι ψηφοφόροι.
9ος : Ο επόμενος ομοσπονδιακός καγκελάριος από το 1949.
1η φορά που εν ενεργεία Καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή.
5.869: Οι μέρες που έμεινε στην εξουσία ο Χέλμουτ Κολ. Αναμένεται με ενδιαφέρον αν η Άγγελα Μέρκελ θα σπάσει το ρεκόρ.
6.211: Οι υποψήφιοι για μια θέση στην Bundestag.
46: Τα χρόνια της ηλικίας του υποψήφιου βουλευτή κατά μέσο όρο.
17,1%: Το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 30 ετών.
47: Ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένα με αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα ονόματα και ατζέντες, όπως το Κόμμα του Κήπου, Οι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές…
506: Οι βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους.
598: Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες. Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει την σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).
650.000: Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις αυριανές εκλογές.
10: Οι ώρες που θα μείνουν ανοιχτές οι κάλπες.
299: Οι εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας. Οι περισσότερες (64) βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι λιγότερες (2) στη Βρέμη.
61η: Από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, προέρχονται οι δύο από τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
100 εκατομμύρια ευρώ: το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών. Το 2017 το κόστος υπολογίστηκε πως ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως οι γερμανικές εκλογές μάλλον πρέπει να θεωρούνται «φθηνές» - στη Γαλλία οι πιο πρόσφατες εκλογές κόστισαν 200 εκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία 130 εκατ., στη Βρετανία 159.
26η Οκτωβρίου: Η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag. Έως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή.
171 ημέρες: διήρκεσαν το 2017 οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
50%: το ποσοστό των ψήφων που θα κατατεθούν στις φετινές εκλογές επιστολικά, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 1957.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το