Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Συνεχίζεται η «κόλαση» σε Ισραήλ και Γάζα: Καταιγισμός από ρουκέτες και βομβαρδισμούς -Πάνω από 70 νεκροί

banner roots

Συνεχίζεται η «κόλαση» σε Ισραήλ και Γάζα: Καταιγισμός από ρουκέτες και βομβαρδισμούς -Πάνω από 70 νεκροί
13.05.2021 | 09:32

Συνεχίζεται η «κόλαση» σε Ισραήλ και Γάζα: Καταιγισμός από ρουκέτες και βομβαρδισμούς -Πάνω από 70 νεκροί

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Διεθνή

Σχεδόν 1.500 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον ισραηλινών πόλεων από το βράδυ της Δευτέρας, όταν άρχισε η στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, γεγονός που δείχνει ότι δεν υπάρχει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι φόβοι για έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας.

Την ίδια στιγμή, ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, ενώ οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει κύκλο επαφών με τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές σε μια προσπάθεια να αρχίσει να αποκλιμακώνεται η ένταση.
 
Συναγερμός: 1.500 ρουκέτες από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον ισραηλινού εδάφους
Για πρώτη φορά από την έναρξη της στρατιωτικής κλιμάκωσης με τη Χαμάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για συναγερμό εξαιτίας εκτόξευσης ρουκετών εναντίον του βόρειου τμήματος της χώρας.
 
 
 
Μέχρι στιγμής, οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς ενεργοποιούσαν σειρήνες της αεράμυνας στο νότιο και στο κεντρικό Ισραήλ, αλλά όχι στον βόρειο τομέα της χώρας. Όμως σήμερα ήχησαν σειρήνες εκ νέου όχι μόνο στη μητρόπολη Τελ Αβίβ, όπου οι κάτοικοι έσπευσαν στα καταφύγια, αλλά και στην κοιλάδα Ισραέλ, στη Γαλιλαία (βόρεια).
 
Από το βράδυ της Δευτέρας, έχουν εκτοξευθεί περίπου 1.500 ρουκέτες από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον του ισραηλινού εδάφους, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό του στρατού.
 
7 νεκροί στο Ισραήλ -67 τα θύματα στη Γάζα
Πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι 350 από τις εκτοξεύσεις «απέτυχαν», ενώ «εκατοντάδες» ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος. Επτά άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ, ανάμεσά τους ένα παιδί έξι ετών και ένας στρατιώτης, εξαιτίας των εκτοξεύσεων ρουκετών και αντιαρματικών πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας.
 
 
Από τη δική του πλευρά ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπεί με μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα τη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζει τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα τους βομβαρδισμούς, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.
 
Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, στον πυκνοκατοικημένο θύλακα δύο εκατομμυρίων κατοίκων έχουν σκοτωθεί 67 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 388 τις τελευταίες ημέρες.
 
 
Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη Δυτική Όχθη
Αντιπαράθεση με τον ισραηλινό στρατό και κοντά στην πόλη Νάμπλους όπου όπως ανακοίνωσε σήμερα το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος, γεγονός που αύξησε σε τρεις τον αριθμό των νεκρών σε επεισόδια χθες Τετάρτη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
 
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες το βράδυ ότι άνδρες του άνοιξαν πυρ εναντίον παλαιστινίου «επιτιθέμενου» κοντά στη Νάμπλους και τον «εξουδετέρωσαν», χωρίς να επιβεβαιώσει τον θάνατό του ή να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο αιματηρό επεισόδιο.
 
 
Σύμφωνα με πηγές στη Νάμπλους, ο Παλαιστίνιος που έχασε τη ζωή του ονομαζόταν Μοχάμεντ αλ Νάτζαρ και ήταν 35 ετών. Στην «επίθεση» σημειώθηκαν ακόμη δύο τραυματισμοί, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον ισραηλινό στρατό.
 
Νωρίτερα χθες, 16χρονος Παλαιστίνιος, ο Ρασίντ Αμπουάρα, σκοτώθηκε όταν χτυπήθηκε από σφαίρες στο κεφάλι και στον θώρακα στο χωριό Ακάμπα, βόρεια της Νάμπλους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
 
Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει το γεγονός αυτό ως εδώ.
 
Ο Χουσέιν αλ Τίτι, 26χρονος Παλαιστίνιος, σκοτώθηκε σε επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρόνα, ανέφερε ακόμη το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.
 
Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε από την πλευρά του ότι το συμβάν σημειώθηκε στη διάρκεια «επιχειρησιακής δραστηριότητας», όταν ξέσπασαν «βίαιες ταραχές» και στρατιώτες είδαν «ταραχοποιούς» που ετοιμάζονταν να πετάξουν αντικείμενο εναντίον συναδέλφων τους, «αντέδρασαν και άνοιξαν πυρ».
 
Το Ισραήλ ενέκρινε την επέκταση των πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας
Το Ισραήλ συντηρεί την ένταση καθώς οι συναρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης ενέκριναν χθες Τετάρτη σχέδια για την εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ.
 
Σύμφωνα με ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό, ο στρατός θα βάλει στο στόχαστρο «σύμβολα της εξουσίας της Χαμάς» στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει ήδη αναγγελθεί ότι θα βομβαρδιστεί το υπουργείο Οικονομικών της Χαμάς, στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ώστε η ισλαμιστική οργάνωση που κυβερνά την περιοχή να γίνει δυσκολότερο να διατηρήσει τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης.
 
 
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, φέρεται κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες να τάχθηκε κατηγορηματικά εναντίον της κήρυξης κατάπαυσης του πυρός προς το παρόν.
 
 
Επαφές Μπάιντεν με Νετανιάχου
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει κύκλο επαφών με τις δυο πλευρές. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε επαφή χθες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταδίκασε μάλιστα την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών στην οποία προχωρούν παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου χθες Τετάρτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
 
Ο κ. Μπάιντεν «καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων με ρουκέτες» εναντίον «της Ιερουσαλήμ και του Τελ Αβίβ» μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Μετέφερε την «απαρασάλευτη υποστήριξή του στην ασφάλεια του Ισραήλ και στο νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και τον λαό του, με προστασία των αμάχων».
 
 
Ακόμη, η αμερικανική προεδρία ανέφερε πως ο αρχηγός του κράτους παρότρυνε τον συνομιλητή του να αναζητήσει κάποιον «δρόμο προς την αποκατάσταση βιώσιμης ηρεμίας» και τον ενημέρωσε για τις επαφές της κυβέρνησής του με κυβερνήσεις στην περιφέρεια και παλαιστίνιους αξιωματούχους. Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο κ. Μπάιντεν είπε πως «η προσδοκία και η ελπίδα» του είναι πως η στρατιωτική κλιμάκωση «θα τελειώσει σύντομα», επιμένοντας «όμως το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
 
Στην άλλη πλευρά, οι υπηρεσίες του Νετανιάχου εξέδωσαν ανακοίνωση Τύπου στην οποία σημειώνεται πως ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του θα «συνεχίσουν να πλήττουν» θέσεις της Χαμάς και άλλων «τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στη Λωρίδα της Γάζας».
 
Ο Μπλίνκεν ζήτησε από τον Αμπάς να σταματήσουν οι εκτοξεύσεις ρουκετών
Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν γνωστοποίησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ζήτησε να τερματιστούν οι εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ.
 
«Μίλησα με τον πρόεδρο (σ.σ. της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ) Αμπάς για την κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ιερουσαλήμ, στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα. Εξέφρασα τα συλλυπητήριά μου για τις απώλειες ζωών. Υπογράμμισα πως είναι ανάγκη να τερματιστούν οι επιθέσεις με ρουκέτες και να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις», ανέφερε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ μέσω Twitter.
 
 
Ζητούν νέα συνεδρίαση του ΟΗΕ Τυνησία, Νορβηγία και Κίνα
Η Τυνησία, η Νορβηγία και η Κίνα αξίωσαν χθες Τετάρτη το βράδυ να διεξαχθεί αύριο Παρασκευή νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, που όμως αυτή τη φορά θα είναι δημόσια, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.Η συνεδρίαση αυτή, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν τόσο το Ισραήλ όσο και Παλαιστίνιοι, θα είναι η τρίτη που θα διεξαγάγει το ΣΑ από τη Δευτέρα. Στις πρώτες δύο βιντεοδιασκέψεις, που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, οι ΗΠΑ εναντιώθηκαν στην υιοθέτηση κοινής δήλωσης του κορυφαίου οργάνου του ΟΗΕ που θα ζητεί να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, κρίνοντας πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν «αντιπαραγωγική» σε αυτό το στάδιο, σύμφωνα με διπλωμάτες.
 
Η Μόσχα ζητεί να συγκληθεί το κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ζήτησε από την πλευρά του Κρεμλίνου την κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή με αντικείμενο την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων που μαίνεται τις τελευταίες μέρες.
 
«Το πιο επιτακτικό έργο είναι να συγκληθεί το Κουαρτέτο διεθνών διαμεσολαβητών -Ρωσία, ΗΠΑ, ΟΗΕ και Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Λαβρόφ από τη Μόσχα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel