Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Brexit: “Τέλος” οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία

banner roots

Brexit: “Τέλος” οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία
17.10.2020 | 13:31

Brexit: “Τέλος” οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

"Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις Βρετανίας - ΕΕ έχουν τελειώσει", τόνισε εκπρόσωπος του βρετανικού πρωθυπουργικού γραφείου την Παρασκευή το απόγευμα, οδηγώντας τις δύο πλευρές στο χείλος της οριστικής ρήξης.

Η βρετανική κυβέρνηση ενημέρωσε, μέσω του αρχιδιαπραγματευτή της, λόρδου Ντέιβιντ Φροστ, τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία επί των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων των δύο πλευρών, Μισέλ Μπαρνιέ, να μην μεταβεί τη Δευτέρα στο Λονδίνο, "εάν δεν έχει υπάρξει κάποια δομική αλλαγή στην προσέγγιση της Ένωσης".

Την είδηση μετέδωσε αρχικά το δίκτυο Sky News, εκτιμώντας ότι πρόκειται για το σημείο καμπής στις διαπραγματεύσεις Λονδίνου - Βρυξελλών, το οποίο φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την "ασύντακτη" αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ενιαία αγορά, τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) και την τελωνειακή ένωση της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Όπως αναφέρει εξάλλου το BBC, σύμφωνα με την Ντάουνιγκ Στριτ, οι δύο πλευρές θα έχουν τηλεφωνική επικοινωνία εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Η Daily Express χαιρετίζει την απόφαση της Ντάουνινγκ Στριτ: "Ο Μπόρις έχει δίκιο αναφορικά με το λαμπρό μέλλον της Βρετανίας μετά το Brexit", υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Η Express εκτιμά ότι το Λονδίνο έκανε σαφές στις Βρυξέλλες ότι δεν είναι δυνατό να συνεχίσουν να τιμωρούν μια χώρα που “είχε το θάρρος να αποχωρήσει από την τοξική λέσχη” – όπως γράφει χαρακτηριστικά.

Έάν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία, οι δύο πλευρές θα διεξάγουν το μεταξύ τους εμπόριο από την 1η Ιανουαρίου 2021 με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κατά το μοντέλο π.χ. των εμπορικών σχέσεων ΕΕ και Αυστραλίας.

Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν διαπραγματεύθηκε σοβαρά τους τελευταίους μήνες για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία των δύο μερών, μολονότι το Η.Β. είχε ζητήσει μια "καθόλου περίπλοκη" συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάλογη εκείνης που έχει συνάψει με την ΕΕ ο Καναδάς.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το