Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Διεθνή>>Κοντόφθαλμη η αμερικανική πολιτική στη Συρία

the roots web banners 06

Κοντόφθαλμη η αμερικανική πολιτική στη Συρία
08.10.2019 | 16:03

Κοντόφθαλμη η αμερικανική πολιτική στη Συρία

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Διεθνή

Γράφει ο Βύρων Καρύδης

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι Financial Times μετά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη Βόρεια Συρία.

Οι Financial Times επικρίνουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ επειδή εγκατέλειψε "απερίσκεπτα" - όπως γράφει η εφημερίδα - τον κύριο σύμμαχο της Συρίας στον πόλεμο κατά του ISIS (Ισλαμικό Κράτος).

Κούρδος αξιωματούχος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων υπογράμμισε στην εφημερίδα The Daily Telegraph ότι αισθάνεται προδομένος.

"Με την απόφαση του ο πρόεδρος Τραμπ μου έχει μπήξει ένα μαχαίρι στην πλάτη", τόνισε ο Κούρδος αξιωματούχος στην Daily Telegraph. "Μετά την απώλεια 11.000 μαχητών, ανδρών και γυναικών, στον πόλεμο κατά των τρομοκρατών, ο πρόεδρος Τραμπ δεν είχε την ευπρέπεια να μας πει ευθέως στο πρόσωπο τι σκοπεύει να κάνει", σημείωσε ο Κούρδος αξιωματούχος.

Όπως επισημαίνει ο αμυντικός συντάκτης του BBC Jonathan Marcus η αμερικανική πολιτική στην Συρία, που είχε βασικό στόχο την ολοκληρωτική ήττα του Ισλαμικού Κράτους, αποδεικνύεται κοντόφθαλμη.

Οι ΗΠΑ επιχειρούν να περιορίσουν την επέκταση της επιρροής του Ιράν, το οποίο ελέγχει διάφορες σιϊτικές ομάδες της αντιπολίτευσης. "Είναι δύσκολο να δει κανείς πως η νέα οπτική της Ουάσινγκτον στον περιορισμό του Ιράν στην Συρία θα μειώσει τις εντάσεις", γράφει ο Jonathan Marcus. 

Η Daily Mail επισημαίνει ότι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρο τον κόσμο καθώς άνοιξε ο δρόμος για μια επίθεση των τουρκικών δυνάμεων κατά της πολιτοφυλακής των Κούρδων.

Οι Times περιγράφουν πως αυτή η απόφαση πυροδότησε μια έξοδο πολιτών οι οποίοι φοβούνται μια επίθεση του τουρκικού στρατού.

Στην εφημερίδα The Guardian, ο Martin Chulov υποστηρίζει ότι ο αδίστακτος , βραχυπρόθεσμος ρεαλισμός του Αμερικανού προέδρου αγνοεί το γεγονός ότι τα περιφερειακά συμφέροντα που οι ΗΠΑ θέλουν να εξασφαλίσουν - αντιμετώπιση του Ιράν και ασφάλεια του Ισραήλ - τίθενται σε κίνδυνο από μία απόφαση που συνιστά "πασιφανή προδοσία".

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το