Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΓΕΛ Μούδρου: Έζησαν σαν Λημνιοί 12 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί από τη Γαλλία

the roots web banners 06

ΓΕΛ Μούδρου: Έζησαν σαν Λημνιοί 12 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί από τη Γαλλία
10.04.2024 | 20:35

ΓΕΛ Μούδρου: Έζησαν σαν Λημνιοί 12 μαθητές και 2 εκπαιδευτικοί από τη Γαλλία

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Την εβδομάδα 31 Μαρτίου ως 6 Απριλίου το Γενικό Λύκειο Μούδρου ως σχολείο υποδοχής φιλοξένησε το Lycée Eugène WOILLEZ από το Montreuil-Sûr-Mer της Γαλλίας.

Δέκα μαθήτριες και δύο εκπαιδευτικοί από τη Βόρεια Γαλλία βρέθηκαν στο νησί της Λήμνου στα πλαίσια προγράμματος Erasmus ΚΑ121-SCH βραχύβιας κινητικότητας. Η γαλλική αποστολή υπέβαλε αίτημα φιλοξενίας και συνεργασίας στο Γενικό Λύκειο του Μούδρου με άξονα την αλληλεπίδραση στο πλαίσιο των ξένων γλωσσών, την ιστορία και την ενεργό πολιτειότητα και το Γενικό Λύκειο Μούδρου αποδέχθηκε με χαρά το αίτημά τους.

Στις εκπαιδευτικές μας δράσεις οι Γαλλίδες μαθήτριες παρουσίασαν το σχολείο τους και την πόλη τους, το Montreuil-sur-mer, πατρίδα του Βίκτωρος Ουγκό, το οποίο έχει πολλά κοινά στην ιστορία του κατά τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο με την ιστορία του Μούδρου. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου στο διάστημα της παραμονής τους στη Λήμνο τους παρουσίασαν με ολοκληρωμένες εργασίες την Πολιόχνη, τα Καβείρια, την Ηφαιστία, το Κάστρο, τη Νέα Κούταλη και το Κοντιά, το Συμμαχικό Νεκροταφείο του Μούδρου, τους Γεωρόπους του νησιού, τους μύθους και την ιστορία του. Οι Γάλλοι φιλοξενούμενοι μας επισκέφτηκαν τα σπουδαιότερα τοπόσημα του νησιού, Ηφαιστία, Καβείρια, Πολιόχνη, Φαρακλό, Αμμοθίνες, με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών που βοήθησαν στη μεταφορά τους, ξεναγήθηκαν στην Πολιόχνη από την αρχαιολόγο κ. Ταμπακοπούλου, επισκέφτηκαν το Κέντρο Ενημέρωσης Ιστορίας και Ναυτικής Παράδοσης Μούδρου και τη λαογραφική έκθεση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου "Παύλος Κουντουριώτης", το Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας της Νέας Κούταλης όπου οι μαθητές κι οι φιλοξενούμενές μας είχαν μια εξαιρετική ξενάγηση στα αγγλικά από την κ. Αγαθή Κόκκαλα και τον πρώην Πρόεδρο της Κοινότητας και νυν δημοτικό σύμβουλο κ. Κουντούρη Γιώργο, ξεναγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο του Πορτιανού από τον κ. Ιωαννίδη Μανώλη, Πρόεδρο της Κοινότητας και την κ. Χρυσούλα Κασσαβέτη, επισκέφθηκαν τους μύλους του Κοντιά και το επιβλητικό κάστρο της Μύρινας. Φιλοξενήθηκαν στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου "Παύλος Κουντουριώτης" όπου και παρακολούθησαν τις πρόβες του τμήματος Μούδρου του μουσικού συγκροτήματος κρουστών Bartalia Lemnos Drum Gang και στη συνέχεια στο χώρο όπου στεγάζεται το Μουσικό Εργαστήρι Λήμνου και απέλαυσαν τη χορωδία ενηλίκων σε παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Παρακολούθησαν μαθήματα Ιστορίας, Αγγλικών, Λατινικών. Συμμετείχαν σε φιλικό αγώνα βόλεϋ με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Μούδρου και προχώρησαν σε δημιουργικές κατασκευές με την επιμέλεια των τριών ξενόγλωσσων εκπαιδευτικών του σχολείου.

Την Παρασκευή, 5 Απριλίου και ώρα 11.30 πραγματοποίηθηκε τελετή λήξης του προγράμματος στην οποία παραβρέθηκαν η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ιουλία Λυγδά, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μούδρου κ. Ζουπαντής Αντώνης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Κούταλης κ. Προβατίδης Νίκος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης» πατέρας Ιωάννης Πρόνιος, ο Διευθυντής του ΕΠΑ.Λ. Μούδρου κ. Νίκος Ρηγόπουλος, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές.

Η τελετή λήξης ξεκίνησε με το φύτεμα μιας ελιάς στον αύλειο χώρο του σχολείου από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς και των δύο σχολείων ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας και δημιουργίας στέρεων δεσμών.

Στη συνέχεια η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Μούδρου κ. Παπαπαναγιώτου Μαρία, μίλησε για τη σπουδαιότητα των προγραμμάτων Erasmus ως προγράμματα εξωστρέφειας, ανταλλαγής πολιτισμών, γνώσεων, εκπαιδευτικής πολιτικής, «συμβόλαια» φιλίας και συνεργασίας που θέτουν τις βάσεις για συνοχή και ουσιαστική ευρωπαϊκή ενοποίηση στην πράξη, στους ανθρώπους , στους πολιτισμούς και όχι μόνο στις αίθουσες των κοινοβουλίων. Αναφέρθηκε στις δύο Γαλλίδες εκπαιδευτικούς, τις κκ. DOLIGER Nathalie και SIROT Chloé, στην άριστη συνεργασία που επιτεύχθηκε, στη γνωριμία των Γάλλων εκπαιδευτικών και μαθητριών με το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, την κουλτούρα του σχολείου, την ενεργό συμμετοχή τους σε ένα εύρος των μαθημάτων, τη γνωριμία τους με την ιστορία και τον πολιτισμό, τη γεωμορφολογία της Λήμνου, τη φύση και τις ομορφιές του νησιού, την ελληνική κουζίνα και τα λημνιά προϊόντα, το θεσμό της ελληνικής φιλοξενίας. Η Διευθύντρια του Γενικού Λυκείου Μούδρου ευχαρίστησε θερμά όλους όσους συνέβαλαν με οποιοδήποτε τρόπο στην επιτυχία του προγράμματος.

Χαιρετισμό απηύθυνε και η Αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Ιουλία Λυγδά.

Ακολούθως δόθηκε μια τιμητική πλακέτα στο Lycée Eugène WOILLEZ της Γαλλίας στην οποία ήταν χαραγμένοι στίχοι της Οδύσσειας του Ομήρου που αναφέρονται στη Λήμνο, καθώς και πιστοποιητικά συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες και αναμνηστικά δώρα. Οι μαθητές των δύο σχολείων ζωγράφισαν δύο πίνακες που αντάλλαξαν μεταξύ τους, για να θυμίζουν πάντα αυτήν την όμορφη συνεύρεση.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με τον καλύτερο τρόπο το τμήμα Εφήβων και το τμήμα Ενηλίκων του Πολιτιστικού Συλλόγου Μούδρου «Παύλος Κουντουριώτης». Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό γεύμα που ετοιμάστηκε από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τα μέλη του, τους γονείς των μαθητών του ΓΕ.Λ. Μούδρου, στον ξυλόφουρνο του σχολείου και πλαισιώθηκε με μουσική και χορό.

Την ομάδα του Erasmus αποχαιρέτησε το Σάββατο, 6 Απριλίου, ομάδα εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων του Γενικού Λυκείου Μούδρου με τη βεβαιότητα ότι η φιλοξενία που τους παρασχέθηκε ήταν υποδειγματική και ότι οι φιλοξενούμενοί μας θα αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές των ελληνικών αξιών και του ελληνικού πολιτισμού στη χώρα τους.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το