Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Συνάχι: Οξεία ιογενής Ρινίτιδα- Κοινό Κρυολόγημα

the roots web banners 06

Συνάχι: Οξεία  ιογενής Ρινίτιδα- Κοινό Κρυολόγημα
19.11.2023 | 12:55

Συνάχι: Οξεία ιογενής Ρινίτιδα- Κοινό Κρυολόγημα

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Τώρα που έχουμε χειμώνα και αύξηση των εποχικών λοιμωδών νοσημάτων τα οποία μεταδίδονται κυρίως μέσω της αναπνευστικής οδού με τα σταγονίδια και τα αερολύματα, χρειάζεται ενημέρωση των πολιτών. Διότι εύκολα δεν μπορεί να γίνει ενδημικός ο Κορονοϊός και για να συμβιώσουμε μαζί του πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν κρούσματα αφορούν μόνο τη χώρα μας, τότε λέγεται ότι υπάρχει επιδημία. ενώ όταν τα κρούσματα είναι μόνο στο νησί μας, λέμε ότι έχουμε ενδημία.

Τέλος, πανδημία είναι όταν τα κρούσματα αφορούν ολόκληρη τη παγκόσμια κοινότητα.

Η ενημέρωση τώρα που έχουμε πανδημία και πολλά κρούσματα, πρέπει να είναι συνεχής για να υπενθυμίζουμε ότι ο ιός υπάρχει. Ως γιατρός, διαπιστώνω αδιαφορία στοιχειώδους προφύλαξης από τους πολίτες, ενώ κυκλοφορούν χωρίς προφυλάξεις για την ατομική αλλά και τη δημόσια υγεία της κοινότητας.

Το κοινό κρυολόγημα (Συνάχι) είναι μια οξεία καταρροϊκή λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος, το αίτιο του οποίου είναι η μεγάλη ποικιλία των ιών όπως είναι τα πολλά στελέχη των ρινοϊών, της γρίπης, παρά γρίπης, διάφοροι αδενοϊοί και ορισμένα είδη κορονοϊών!!. Είναι συχνή εποχική λοίμωξη και εμφανίζεται την εποχή του φθινόπωρου, τον χειμώνα και την άνοιξη. Η νόσος αυτή παρουσιάζει παγκόσμια κατανομή και είναι μια πανδημία που υπεύθυνοι σε μεγάλο ποσοστό 20-40% για τη λοίμωξη αυτή είναι οι ρινοϊοί. Είναι άλλη μια λοίμωξη της οποίας ο τρόπος μετάδοσης έχει σχέση με την άμεση επαφή των πολιτών και την εισπνοή μολυσμένων αναπνευστικών σταγονιδίων και αερολυμάτων κυρίως σε κλειστούς χώρους και χωρίς προφύλαξη.

Υποδόχος είναι ο άνθρωπος και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο γιατί είναι το συνάχι νόσος μολυσματική. Είναι συχνή λοίμωξη και τα περισσότερα άτομα παρουσιάζουν 1-6 κρυολογήματα το χρόνο, είναι δε πιο συχνή στα παιδιά !! Επίσης μεταδίδεται και με έμμεσο τρόπο με τη χειραψία καθώς και με την επαφή με τα αντικείμενα του αρρώστου τα οποία έχουν μολυνθεί από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις του όπως και με το κορονοϊό!! Προσοχή και απολύμανση στα χέρια μας.

Άρα, τα μέτρα πρόληψης για τα μολυσματικά αναπνευστικά νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονίες ) είναι τα ίδια τα οποία εφαρμόζουμε ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου και όταν χρειαστεί βάζουμε μάσκα όπως είναι για την περίοδο με τη πανδημία.

Τέλος πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν τα μέτρα πρόληψης στη καθημερινότητα τους, διότι πρέπει ο κάθε πολίτης να αυτοπροστατεύεται και πρέπει οι πολίτες να τα γνωρίζουν και να μην αδιαφορούν, να τα εφαρμόζουν στη καθημερινότητα τους. Έτσι αποδεικνύεται ότι πρέπει όλοι να αλλάξουμε στάσεις και συμπεριφορά μέσα στη κοινωνία που ζούμε και με την ατομική μας ευθύνη να συμμετέχουμε στη συλλογική ευθύνη της κοινότητας για την ατομική και δημόσια υγεία.

Ο άρρωστος μεταδίδει τη νόσο 24 ώρες πριν και έως και 5 μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του. Η περίοδος επώασης μετά τη μόλυνση κυμαίνεται από 12 ώρες έως και 5 ήμερες αν και συνήθως είναι 48 ώρες. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και άλλα άτομα με προβλήματα υγείας. Η συμπτωματολογία χαρακτηρίζεται από ρινική καταρροή υδαρή ή βλεννώδη ή πυώδη και ακολουθεί ρινική απόφραξη, αίσθημα κακουχίας κεφαλαλγία και πταρμός. Ο φάρυγγας παρουσιάζει ξηρότητα επίσης, μπορεί να παρουσιαστεί και ενόχληση στη κατάποση και βραχνάδα στη φωνή. Τέλος ο φάρυγγας και οι αμυγδαλές παρουσιάζουν στοιχεία λοίμωξης χωρίς πρήξιμο και συνήθως οι ενήλικες δεν παρουσιάζουν πυρετό. Μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές από άλλα μικρόβια τα οποία υποβοηθούν στην εμφάνιση επιπλοκών και την απόφραξη των αναπνευστικών οδών όπως μέση ωτίτιδα, παραρρινοκολπίτιδα , αμυγδαλίτιδα , μικροβιακή πνευμονία . και βρογχοπνευμονία από πνευμονιόκοκκο ενώ θα πρέπει να εμβολιαζόμαστε για το πνευμονιόκοκκο αφού συμβουλευτούμε το γιατρό. μας Τα μέτρα πρόληψης έχουν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να έχει ενημερωθεί η κοινότητα και να γνωρίζει ποια είναι τα μέτρα ατομικής υγιεινής, Οπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος κατά το βήχα και το φτάρνισμα αλλά και να μην φτύνουμε στο έδαφος. Και πάλι σε πρώτη προτεραιότητα να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους κυρίως κατά την εποχή της έξαρσης των κρουσμάτων. Επομένως θα πρέπει έτσι να προφυλασσόμαστε και από τον κορονοϊό και να φροντίζουμε έτσι την υγεία μας.

Τέλος μπορεί να γίνει απολύμανση στα μολυσμένα αντικείμενα και τα σκεύη του φαγητού του αρρώστου με τη χρήση πλυντηρίου. Είναι μέτρα τα οποία πρέπει να γνωρίζει ο πολίτης μέσα από την αγωγή ΥΓΕΙΑΣ !! με την οποία προάγεται η πρόληψη και η ενημέρωση των πολιτών. Δεν αναφέρονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, είναι γενικά μέτρα τα οποία πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν για την ατομική τους υγιεινή και τη συμμετοχή τους στη συλλογική δημόσια υγιεινή. Τέλος με τη βοήθεια των γιατρών και των Εργαστηριακών μοριακών και γονιδιακών εξετάσεων όπως με τη σημαντική Μοριακή εξέταση P CR (Αλυσιδωτή αντίδραση της Πολυμεράσης) γίνεται η κλινική εξέταση και η διαφορική διάγνωση από το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη Η1Ν1 και την πανδημία COVID19 -Omikron Δεν αναφέρονται ιδιαίτερα μέτρα προστασίας είναι γενικά μέτρα για το συνάχι τα οποία πρέπει οι πολίτες να γνωρίζουν για την ατομική τους υγιεινή και τη συμμετοχή τους στη συλλογική δημόσια υγιεινή και. ανοσία

Η θεραπεία περιλαμβάνει ανάπαυση, χορήγηση υγρών, και δίαιτα ανεκτή από τον άρρωστο. Επίσης για συμπτωματική θεραπεία μπορεί να χορηγηθούν ασπιρίνη και αντιισταμινικά, ενώ σε περίπτωση επιπλοκών και δευτερογενών λοιμώξεων μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά πάντα με εντολή του θεράποντος ιατρού !!

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το