Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Προβλήματα με εμφυτεύματα δοντιών

the roots web banners 06

Προβλήματα με εμφυτεύματα δοντιών
12.05.2023 | 13:26

Προβλήματα με εμφυτεύματα δοντιών

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Τα εμφυτεύματα δοντιών είναι μια πολύ διαδεδομένη μέθοδος αντικατάστασης των δοντιών που λείπουν.

Μια εμφύτευση δοντιού είναι μια από τις στατιστικά ασφαλέστερες και επιστημονικά εντατικά μελετημένες θεραπευτικές μεθόδους. Προβλήματα μπορεί να προκύψουν άμεσα κατά την τοποθέτηση των εμφυτευμάτων. Αυτές είναι τότε επιπλοκές στο πλαίσιο της χειρουργικής τοποθέτησης του εμφυτεύματος.

Τέτοια προβλήματα μπορεί να είναι η εμφάνιση φλεγμονής ,τόσο στα ούλα , όσο και στο οστό της γνάθου, τραυματισμός κάποιου νεύρου που βρίσκεται στην περιοχή, τραυματισμός της ρίζας ενός παραπλήσιου δοντιού, ενώ στην άνω γνάθο δεν είναι σπάνιες οι φορές που το εμφύτευμα εισχωρεί στην κοιλότητα του ιγμορείου.

Είναι σημαντικό αυτά τα προβλήματα που εμφανίζονται αμέσως μετά από μια εμφύτευση να αντιμετωπιστούν άμεσα, γιατί μπορεί να αφήσουν μια μόνιμη βλάβη στους τραυματισμένους ιστούς και όργανα του στόματος.

Μι άλλη σημαντική κατηγορία προβλημάτων εμφανίζονται μετά την ολοκλήρωση της εμφύτευσης. Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για αποκαταστάσεις οι οποίες γίνονται πλέον σε πάρα πολλούς ανθρώπους καθημερινά, και κάθε αποκατάσταση κρατά για πολλά χρόνια, λόγω της μεγάλης αντοχής των εμφυτευμάτων,

Ορισμένα προβλήματα είναι αναπόφευκτα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η στοματική κοιλότητα είναι γεμάτη με βακτήρια, ενώ παράλληλα πουθενά αλλού στο σώμα δεν εμφανίζονται τόσο υψηλές δυνάμεις όπως κατά τη μάσηση.

Τα κύρια προβλήματα των εμφυτευμάτων περιλαμβάνουν:

Η περιεμφυτευματίτιδα

Καθώς εμφυτεύματα και τα δόντια βρίσκονται στην στοματική κοιλότητα Θα ήταν σίγουρα αφελές να υποθέσουμε ότι η περιεμφυτευματίτιδα αναπτύσσεται λιγότερο συχνά από την ανάλογη οδοντική νόσο - την περιοδοντίτιδα. Είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στα οδοντιατρεία για τους παραπάνω λόγους και που οδηγεί συχνά στην απώλεια των εμφυτευμάτων.

Μηχανικές βλάβες του εμφυτεύματος λόγω μηχανικής καταπόνησης

Τα εμφυτεύματα και τα προσθετικά τους εξαρτήματα έχουν μια εφαρμογή πολύ μεγάλης ακριβείας μεταξύ τους. Ωστόσο, η συνεχής μηχανική καταπόνηση σε συνδυασμό με την συνεχή έκθεση στο υγρό περιβάλλον του στόματος εγκυμονεί μερικές φορές τον κίνδυνο κλασικής φθοράς και κόπωσης υλικού, γιατί πουθενά αλλού στο σώμα δεν εμφανίζονται τόσο υψηλές δυνάμεις όπως κατά τη μάσηση.

Ως αποτέλεσμα της συνεχούς φόρτισης του εμφυτεύματος, μπορεί με την πάροδο του χρόνου να προκληθούν oορισμένες βλάβες . Μερικές από τις πιο συχνές επιπλοκές περιλαμβάνουν:

Χαλάρωση βίδας: Οι βίδες που συγκρατούν το κολόβωμα ή την κορώνα μπορεί να χαλαρώσουν με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει την αστάθεια του προσθετικού. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ακατάλληλη ροπή κατά την τοποθέτηση, υπερβολική δύναμη ή άλλους παράγοντες.

Κάταγμα κολοβώματος ή στεφάνης: Το κολόβωμα ή η κορώνα μπορεί να σπάσει λόγω υπερβολικής μασητικής δύναμης, δαγκώματος σε σκληρά αντικείμενα κλπ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει το προσθετικό να αποκτήσει κινητικότητα ή ακόμα και να πέσει.

Υπερφόρτωση: Η υπερφόρτωση συμβαίνει όταν ασκείται υπερβολική πίεση στο εμφύτευμα ή στο προσθετικό τμήμα. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω δαγκώματος σε σκληρά αντικείμενα, βρουξισμού (τρίξιμο των δοντιών) ή άλλων παραγόντων. Η υπερφόρτωση μπορεί να προκαλέσει απόρριψη του εμφυτεύματος, απώλεια οστού και άλλες επιπλοκές.

Είναι σημαντικό να κάνετε τακτικές εξετάσεις με τον οδοντίατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα οδοντικά σας εμφυτεύματα λειτουργούν σωστά και για να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Η σωστή στοματική υγιεινή και φροντίδα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη επιπλοκών προσθετικής με οδοντικά εμφυτεύματα.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το