Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>‘Ερευνα συνδέει τις στατίνες με τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη

the roots web banners 06

‘Ερευνα συνδέει τις στατίνες με τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη
26.09.2013 | 10:37

‘Ερευνα συνδέει τις στατίνες με τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Υγεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι άνθρωποι που λάμβαναν στατίνες είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες για καταρράκτη σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν το φάρμακο.

Οι στατίνες μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό 'JAMA Ophthalmology.'

Οι στατίνες λαμβάνονται από ανθρώπους με υψηλή χοληστερόλη. Φέρουν παρενέργειες, σημειώνει η Mayo Clinic, όπως μυϊκούς πόνους, διάρροια και δυσκοιλιότητα. Επίσης έχουν συνδεθεί με πιο σοβαρές παρενέργειες όπως ηπατική βλάβη, αυξημένο κίνδυνο για υψηλό σάκχαρο και διαβήτη 2 και νευρολογικά θέματα όπως απώλεια μνήμης.

Ερευνητές ανακάλυψαν τώρα ότι μπορεί να εμφανιστεί και καταρράκτης.

Καθώς ο καταρράκτης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή ενός ανθρώπου μεγαλύτερης ηλικίας, σημειώνουν οι ερευνητές, αποτελεί προτεραιότητα δημόσιας υγείας, να κατανοήσουμε τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να τροποποιηθούν για να αποφευχθούν τα συγκριμένα οφθαλμολογικά προβλήματα.

Ερευνητές στο San Antonio Military Medical Center, του Texas, εξέτασαν στοιχεία ασθενών. Ταίριαξαν σχεδόν 7.000 ζευγάρια ληπτών στατινών με ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο φάρμακο.

Παρατήρησαν ότι άνθρωποι που λάμβαναν στατίνες είχαν 27% περισσότερες πιθανότητες για καταρράκτη σε σύγκριση με όσους δεν λάμβαναν το φάρμακο και τα ευρήματα ίσχυαν και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες κινδύνου.

Προηγούμενες έρευνες για τη σχέση στατινών κα καταρράκτη ανακάλυψαν αυξημένο και μειωμένο κίνδυνο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η ερευνήτρια, Dr. Jessica Leuschen, του San Antonio Military Medical Center, σημειώνει ότι η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η χρήση στατινών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καταρράκτη. Οι προσπάθειες για τον περιορισμό των αιτιών καταρράκτη που μπορούν να προληφθούν απαιτούν νέες έρευνες.

Ενώ η νέα έρευνα ανακάλυψε αυξημένο κίνδυνο, ήταν μόνο παρατήρησης στην ανάλυση, που σημαίνει ότι δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

 

Πηγές: 'JAMA Ophthalmology.

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel