Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Εσείς, κυρίες μου, ποιες δικαιολογίες θα βρείτε για να μην κάνετε μαστογραφία;

banner roots

Εσείς, κυρίες μου, ποιες δικαιολογίες θα βρείτε για να μην κάνετε μαστογραφία;
23.07.2018 | 16:24

Εσείς, κυρίες μου, ποιες δικαιολογίες θα βρείτε για να μην κάνετε μαστογραφία;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

«Πολλές γυναίκες αποφεύγουν τη μαστογραφία και οι λόγοι που επικαλούνται είναι συνήθως τρεις», τονίζει ο Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού και Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Οι λόγοι αυτοί εστιάζονται στο τρίπτυχο αγωνίας για την τυχόν ανακάλυψη ευρήματος, προβληματισμού για το επίπεδο ακτινοβολίας και φόβου για τον ενδεχόμενο πόνο της εξέτασης.

«Όλα τα "επιχειρήματα", παρόλο που τα καταλαβαίνουμε, είναι άνευ αντικρίσματος» προσθέτει, «και αυτό έχει την εξήγησή του. Πρώτον αναφορικά με το φόβο κάποιου ευρήματος θα έλεγα ότι όσο πιο έγκαιρα ανακαλύψεις κάτι, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες ίασης, με δυνατότητα αποφυγής χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας».

Αναφορικά με τον προβληματισμό για το επίπεδο της ακτινοβολίας μιας μαστογραφίας, ο ιατρός επισημαίνει πως «υπάρχει όριο από την Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία για τα επιτρεπόμενα ποσά ακτινοβολίας και η σύγχρονη ψηφιακή μαστογραφία εκπέμπει ακτινοβολία πολύ κάτω από αυτά τα όρια».

Τέλος, σε ότι αφορά το φόβο του πόνου, αυτός «καταρρίπτεται εύκολα», συμπληρώνει, δεδομένου «ότι τα σύγχρονα ψηφιακά μηχανήματα δεν προκαλούν καθόλου πόνο, χρησιμοποιούνται ειδικά pad για να μην πιέζεται ο μαστός, ενώ η εξέταση διαρκεί ελάχιστα και ο πόνος είναι αμελητέος. Συγχρόνως επιλέγουμε για τη διενέργεια της μαστογραφίας, η γυναίκα να βρίσκεται μεταξύ 5ης-12ης ημέρας του κύκλου της, οπότε το στήθος είναι ήρεμο, χωρίς το επίπονο του οιδήματος λόγω περιόδου».

Και ο κ. Μαλακάσης καταλήγει: «Δεν υπάρχει άλλη εξέταση προληπτικού ελέγχου πλην της μαστογραφίας, που ανιχνεύει τον καρκίνο πριν αυτός γίνει όγκος διηθητικός».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το