Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Προληπτικά μέτρα κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου

banner roots

Προληπτικά μέτρα κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου
31.03.2018 | 16:02

Προληπτικά μέτρα κατά της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Μέρος Β'
Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη προστασία από τη μηνιγγίτιδα.

Η ενημέρωση του πληθυσμού από τις υγειονομικές υπηρεσίες έχει μεγάλη σημασία για την αποφυγή του πανικού και λήψη κατάλληλων μέτρων. Απαραίτητη είναι η δήλωση του περιστατικού από τον θεράποντα γιατρό στην τοπική διεύθυνση Υγιεινής για την λήψη μέτρων καθώς και εις το κέντρο ειδικών λοιμώξεων. Είναι επίσης επιβεβλημένο να γίνει άμεσα αναπνευστική απομόνωση του ύποπτου κρούσματος για 24 ώρες μετά από την έναρξη της χορηγήσεως θεραπείας με ειδικά αντιβιοτικά. Η μετάδοση της νόσου γίνεται με άμεση επαφή και με τα αναπνευστικά σταγονίδια. Η περίοδος που μεταδίδεται η νόσος διαρκεί όσο διάστημα αποβάλλεται ο μικροοργανισμός από τις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις. Ενώ όταν χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία η απέκκριση διαρκεί μόνο 24-48 ώρες από την αρχή της θεραπείας.

Δεν χρειάζεται απολύμανση των χώρων εις τους οποίους έμεναν τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα εργαστηριακός κρούσματα. Απολύμανση πρέπει να γίνεται στις ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις, καθώς και όλων των αντικειμένων που ήρθαν σε επαφή με αυτές. Παρακολουθούμε τα άτομα τα οποία είχαν στενή επαφή με το κρούσμα(στο σχολείο στη οικογένεια στην εργασία στο στρατόπεδο) να μην παρουσιάσουν κανένα σύμπτωμα, κυρίως πυρετό, και χωρίς καθυστέρηση αρχίζουμε την θεραπεία γιατί η νόσος έχει μεγάλη θνησιμότητα. Προσπαθούμε να κάνουμε αναζήτηση φορέων εργαστηριακώς, αυτό γίνεται με προσοχή πριν την χορήγηση των αντιβιοτικών μόνο στο κλειστό περιβάλλον του κρούσματος (σχολείο, στρατόπεδο νηπιακός σταθμός, προνοιακό ίδρυμα) απαραίτητη είναι η αναζήτηση των φορέων και στο προσωπικό αυτών των ιδρυμάτων εις το οποίο παρουσιάστηκε το κρούσμα.

Ο έλεγχος για τους φορείς γίνεται από τα μικροβιολογικά εργαστήρια των νομαρχιακών νοσοκομείων, τα οποία έχουν στενή επαφή με το Εθνικό κέντρο αναφοράς Μηνιγγίτιδας της σχολής Δημόσιας υγείας για να γίνει τυποποίηση του μικροβίου. Υπεύθυνος για την οριστική λήψη δηγμάτων από πιθανούς φορείς είναι η Διεύθυνση Δημόσιας υγείας του υπουργείου και το κέντρο αναφοράς μηνιγγίτιδας. Όταν διαπιστωθούν υγιείς φορείς τότε χορηγούνται προφυλακτικοώς τα απαραίτητα ειδικά αντιβιοτικά. Το κατάλληλο αντιβιοτικό για τους υγιείς φορείς είναι η Ριφαμπικινη, μετά την χορήγηση του αντιβιοτικού αυτού μετά 24 ώρες ο υγιής φορέας γίνεται αρνητικός.

Εάν παρουσιασθεί κρούσμα μηνιγγίτιδας σε κάποιο ίδρυμα ομαδικής διαβίωσης (σχολείο, νηπιαγωγεία, στρατώνες, πλοία) συνίσταται αραίωση των ατόμων, αερισμός των χωρών, καθώς και χορήγηση αντιβιοτικών (Ριφαμπικίνη) μόνο σε άτομα που είχαν στενή επαφή. Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και αποτελεί γενικά μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις στη Δημόσια Υγεία ώστε παγκοσμίως κάθε χρόνο να σώζονται εκατομμύρια άνθρωποι. Το εμβόλιο είναι πολυσακχαρικό και περιέχει πολυσακχαρίτες των μικροβιακών οροομάδων του μηνγγτιδοκκοκου Α, C, Y, W γιατί οι τύποι αυτοί του μικροβίου είναι υπεύθυνοι για επιδημίες και γίνεται κατά την βρεφική, νηπιακή και εφηβική ζωή. Όμως το 50% των ενδημικών περιστατικών στην Ελλάδα οφείλονται στον τύπο της Οροομάδας Β μηνιγγιτιδοκοκου και για τον οποίο δεν είχαμε εμβόλιο μέχρι πριν λίγα χρόνια.

Σήμερα κυκλοφορεί το νέο εμβόλιο το οποίο προστατεύει από την Οροομάδα β του Μηνιγγιτιδοκκοκου οποία προκαλεί την πλειονότητα των κρουσμάτων στη χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο. Χορηγείται σε δυο δόσεις από ηλικίας 2 μηνών και για όλες τις ηλικίες έτσι προστατεύουμε τα άτομα από τη πιο επικίνδυνη και μολυσματική οροομάδα Β. Γι' αυτό συμβουλευτείτε απαραίτητα τον παιδίατρο σας. Το εμβόλιο γίνεται επίσης σε άτομα υψηλού κινδύνου και σε άτομα τα οποία πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχές που υπάρχει επιδημία μηνιγγίτιδας.

Εμβολιασμό κάνουμε σε άτομα >2 ετών με κίνδυνο να αρρωστήσουν, καθώς επίσης σε άτομα που έχουν ειδικά προβλήματα υγείας, ενώ ο γιατρός αποφασίζει για τον εμβολισμό με βάση το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. Το εμβόλιο, επίσης, γίνεται και σε επιδημίες που οφείλονται στον τύπο του μικροβίου που υπάρχει στο εμβόλιο το οποίο κυκλοφορεί σήμερα στη χώρα. Γίνονται δυο δόσεις για τα μικρά παιδιά και μια δόσης στα μεγαλύτερα ενώ η ανοσία κρατάει 3- 4 χρόνια όποτε αναλόγως με τις συνθήκες του περιβάλλοντος χρειάζεται να ξανά εμβολιασθούν. Απολύμανση χώρων δεν χρειάζεται γιατί ο μηνιγγιτιδόκκοκος είναι αρκετά ευαίσθητος και δεν μπορεί να επιζήσει στο περιβάλλον.

Μάρτιος 2018

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το