Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Η οικογένεια μεγαλώνει. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το ανακοινώσουμε στον μεγάλο παιδί;

banner roots

Η οικογένεια μεγαλώνει. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το ανακοινώσουμε στον μεγάλο παιδί;
13.11.2017 | 09:59

Η οικογένεια μεγαλώνει. Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το ανακοινώσουμε στον μεγάλο παιδί;

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει η Φανή Λούγκλου,
ΜΑ Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

Συχνά, οι γονείς που περιμένουν δεύτερο παιδί, αναρωτιούνται πότε είναι η καλύτερη στιγμή να ανακοινώσουν την εγκυμοσύνη στο πρώτο παιδί. Δεν υπάρχει όμως τέλεια στιγμή ή τέλειος τρόπος για να ανακοινωθεί σε ένα παιδί μια εγκυμοσύνη.

Παρ’ όλα αυτά, όταν γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι το παιδί θα κάνει αρκετές ερωτήσεις και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να τις απαντήσουμε, ανάλογα πάντα με την ηλικία και το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού. Για παράδειγμα, ένα παιδί προσχολικής ηλικίας, δεν μπορεί να αντιληφθεί πλήρως το χρόνο, άρα δεν έχει νόημα να πούμε ότι το μωρό θα έρθει σε λίγους μήνες.

Είναι προτιμότερο να του πούμε ότι το μωρό θα έρθει σε μια εποχή, π.χ. το χειμώνα ή όταν κάνει πολύ κρύο έξω. Αν το παιδί θέλει να μάθει από πού έρχονται τα μωρά, συνήθως ρωτά ακριβώς αυτό, από πού θα βγει το μωρό. Ανάλογα πάλι με την ηλικία μπορούμε να απαντήσουμε ότι θα μεγαλώσει στην κοιλίτσα της μαμάς και θα βγει από εκεί. Καλό είναι να μη βομβαρδίζουμε το παιδί με πληροφορίες. Η ανακοίνωση θα πρέπει να είναι σύντομη και λιτή και από κει και πέρα να αφήσουμε τις απορίες του παιδιού να μας καθοδηγήσουν.

Επιπλέον, μπορεί αρχικά το παιδί να αντιδράσει αδιάφορα. Δεν το πιέζουμε, του δίνουμε χρόνο να επεξεργαστεί την πληροφορία. Οι απορίες του μπορεί να έρθουν όταν δει το σώμα της μαμάς να αλλάζει, άρα θα απαντήσουμε όποτε είναι έτοιμο το παιδί.

Είναι σημαντικό να μη δημιουργούμε ψεύτικες προσδοκίες. Πολλές φορές λέμε στο παιδί ότι θα αποκτήσει ένα αδερφάκι και θα μπορεί να παίζει μαζί του. Αυτό του δίνει την εντύπωση ότι θα έρθει ένα παιδί που θα είναι σαν το ίδιο ή τους φίλους του. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Το μωρό που θα γεννηθεί δεν θα μπορεί να παίξει μαζί του αμέσως, δεν θα είναι ανεξάρτητο και κάποιες φορές θα είναι και ενοχλητικό γιατί θα είναι συνέχεια στο σπίτι. Το παιδί θα απογοητευτεί και η συμπεριφορά του θα το δείξει. Είναι καλύτερο λοιπόν να του πούμε με απλά λόγια τι θα συμβεί και τι πρέπει να περιμένει.

Για να βοηθηθούμε σε αυτό είναι καλό να δείξουμε στο παιδί φωτογραφίες από την πρώτη εγκυμοσύνη για να δει τις αλλαγές στο σώμα της μαμάς και να καταλάβει που μεγαλώνει το μωρό. Επίσης, μπορούμε να του δείξουμε φωτογραφίες από τη δική του βρεφική ηλικία για να έχει μία εικόνα πώς θα είναι το μωρό. Μπορούμε επίσης, να ζητήσουμε τη βοήθεια του παιδιού στην προετοιμασία. Μπορεί ίσως να βοηθήσει να τακτοποιηθούν τα ρούχα του μωρού ή στις καινούριες αγορές που ίσως γίνουν. Η συμμετοχή βοηθά το παιδί να εξακολουθήσει να αισθάνεται μέρος της οικογένειας, ειδικά μετά τη γέννα.

Καθώς πλησιάζει η ώρα του τοκετού, πρέπει να αποφασίσουμε που θα μείνει το παιδί όταν η μαμά θα είναι στο νοσοκομείο και να εξηγήσουμε στο παιδί ότι για λίγες μέρες η μαμά θα λείπει από το σπίτι.

Επίσης, πρέπει να κρατήσουμε τη ρουτίνα του παιδιού όσο καλύτερα γίνεται πριν τον τοκετό. Αν πρόκειται να μοιραστεί το δωμάτιό του με το μωρό, τότε οι αλλαγές είναι καλύτερο να γίνουν λίγες εβδομάδες πριν τον τοκετό, ώστε να δώσουμε χρόνο στο παιδί να συνηθίσει. Επιπλέον, αν το παιδί ετοιμάζεται να μάθει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα ή να κοιμάται σε κανονικό κρεβάτι και όχι στην κούνια, αυτό θα πρέπει να γίνει πολύ πριν τον τοκετό ή μετά. Θα είναι αρκετή η πίεση που θα νιώσει το παιδί με την άφιξη του μωρού και δεν χρειάζεται να το πιέσουμε περισσότερο εκείνη τη στιγμή.

Τέλος, μετά τον τοκετό και την έλευση του βρέφους στο σπίτι, χρειάζεται να θυμόμαστε ότι και το πρώτο παιδί, αν και ηλικιακά μεγαλύτερο, παραμένει παιδί και θα πρέπει να ρυθμίσουμε τις απαιτήσεις μας σε σχέση με τη συμπεριφορά του ανάλογα με την ηλικία του.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel