Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Όταν ο καρκίνος του μαστού παίζει «κρυφτούλι»...
ikteo limnou
Όταν ο καρκίνος του μαστού παίζει «κρυφτούλι»...
26.04.2017 | 17:57

Όταν ο καρκίνος του μαστού παίζει «κρυφτούλι»...

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

«Ο καρκίνος έχει την ικανότητα πολλές φορές να... κρύβεται και να μην απεικονίζεται με τόση ευκρίνεια, έτσι που ο κλινικός έλεγχος μετά από μαστογραφία να αποτελεί τη "δικλείδα ασφαλείας" για κάθε τι περίεργο, η έγκαιρη διάγνωση του οποίου μπορεί να σώσει μια ζωή».

Αυτό τονίζει σε δηλώσεις της η Χειρουργός Μαστού Δρ. Βάνια Σταφυλά, MD, PhD, FEBS, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχος European Boards of Surgery (Breast), με αφορμή τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά που έρχονται σε γνώση της και στα οποία διαπιστώνει ότι «πολλές γυναίκες απλά κάνουν την απαραίτητη μαστογραφία, η οποία όμως χωρίς κλινική αξιολόγηση δεν αποτελεί ολοκληρωμένη προληπτική πρακτική» και προσθέτει: «Ο κύριος λόγος για τον οποίο οι περισσότερες γυναίκες στις μέρες μας αρκούνται στη μαστογραφία και δεν ολοκληρώνουν την πρόληψη με επίσκεψη σε κλινικό ιατρό είναι η οικονομική δυσπραγία».

Σύμφωνα με την ιατρό, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού που συχνά μπορεί να «ξεγελάσουν» τη μαστογραφία, αλλά αποκαλύπτονται στην κλινική εξέταση, όπως είναι η νόσος Paget και το λοβιακό καρκίνωμα, ενώ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, ότι η κλινική εξέταση αξιολογεί και άλλα ύποπτα ευρήματα, όπως είναι οι αλλαγές στο χρώμα του δέρματος και της θηλής, οι αλλαγές στο σχήμα του μαστού ή το έκκριμα από τη θηλή.

«Ο ειδικός ιατρός για τον μαστό, όπως είναι ο χειρουργός μαστού» σημειώνει η Δρ. Σταφυλά, «είναι σε θέση να διαχειριστεί το σύνολο των παθήσεων του μαστού, συνεκτιμώντας το ιστορικό της κάθε γυναίκας και τους παράγοντες κινδύνου της, διαδικασία που πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πρόληψης».

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

charitakis banner

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018