Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Πως είναι το να ζεις με ένα συνεχές άγχος;
afoi poriazi
Πως είναι το να ζεις με ένα συνεχές άγχος;
27.03.2017 | 09:18

Πως είναι το να ζεις με ένα συνεχές άγχος;

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Πέτρος Κεχαγιάς
Ψυχοθεραπευτής, MSc Νευροψυχολόγος

Το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας και εμφανίζεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Δεν μπορούμε να απαλλαγούμε τελείως από αυτό, καθώς κάποιες φορές μας είναι χρήσιμο ώστε να παραμείνουμε ενεργοί και κινητοποιημένοι, για να φέρουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε. Υπάρχουν όμως και καταστάσεις, όπως η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή, στις οποίες το άτομο ζει κάτω από μία μόνιμη ανησυχία, υπερδιέγερση και διαρκή ένταση.

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή (περίπου το 5% του πληθυσμού) εκφράζουν ανησυχία και στεναχώρια για διάφορα ζητήματα, όπως είναι η δουλειά τους, η οικογένειά τους, η υγείας τους, το μέλλον τους, ακόμη κι εάν δεν υπάρχει πραγματικός λόγος ανησυχίας. Οι φόβοι και οι φοβίες που προκύπτουν από τη διαταραχή συχνά γενικεύονται και επηρεάζουν την κρίση του ατόμου, τις σχέσεις του και τη λειτουργικότητά του, ενώ ενδέχεται να εμφανιστούν και καταθλιπτικά συμπτώματα ή άλλες διαταραχές συναισθήματος.

Η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή δεν προκύπτει συνήθως ως αντίδραση σε κάποιο αγχογόνο γεγονός, αλλά είναι μία πάγια κατάσταση η οποία μπορεί να έχει την έναρξή της στην εφηβεία, και να συνεχίζεται για πολλά χρόνια και στην ενήλικη ζωή. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες διαταραχές άγχους, η διάρκειά της είναι μεγάλη και δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό το πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά.

Όπως κάθε μορφή άγχους, έτσι κι αυτή εμφανίζεται και στο σώμα μας. Αρχικά, είναι δυνατόν να επηρεάσει τον ύπνο και την όρεξη του ατόμου με αποτέλεσμα να μη ξεκουράζεται και να μη τρέφεται σωστά, κάτι που δημιουργεί αισθήματα σωματικής και νοητικής κόπωσης. Επιπλέον, συνήθη συμπτώματα είναι διαταραχές στο γαστρεντερικό σύστημα, ταχυκαρδίες και αρρυθμίες της καρδιάς, δύσπνια και το αίσθημα πνιγμού, επιπλοκές στο ουροποιητικό σύστημα και δερματικά εξανθήματα. Αρκετά συχνά, τα παραπάνω συνοδεύονται από κεφαλαλγίες και αίσθημα ζάλης που κάνουν την καθημερινότητα δύσκολη.

Φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά οι άνθρωποι για να περιγράψουν αυτό που βιώνουν είναι: «Το μυαλό μου δουλεύει συνεχώς», «Είμαι συνέχεια σε μία ένταση», «Δεν μπορώ να συγκεντρωθώ με τίποτα», «Δεν ηρεμώ ποτέ», «Μακάρι να μπορούσα να σταματήσω το μυαλό μου από το να σκέφτεται», «Έχω μία ανησυχία και δε ξέρω γιατί», «Έχω φτάσει σε σημείο να φοβάμαι τα πάντα».

Οι μεγάλοι «εχθροί» είναι τις περισσότερες φορές ο χρόνος και οι απαιτήσεις των υποχρεώσεων που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η αντίληψη ότι η μέρα έχει μόνο 24 ώρες μέσα στις οποίες πρέπει να χωρέσουν τα πάντα είναι κάτι που ανησυχεί ιδιαιτέρως τα άτομα που υποφέρουν από αυτή τη διαταραχή, κάτι που επιβαρύνεται από την αίσθηση της ευθύνης ότι πρέπει να τα καταφέρουν για να μην απογοητεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους.

Βαθύτερη ανάγκη του ατόμου με το παραπάνω μοτίβο σκέψεων και συμπεριφορών είναι η ανάγκη του να έχει όλες τις παραμέτρους της ζωής του υπό τον έλεγχό του, να τις προβλέπει και να αισθάνεται πως μπορεί να τις καθορίσει. Όσο μεγαλώνει η αντίληψη πως αυτό δεν είναι εφικτό, τόσο διογκώνεται το άγχος του και οι επιπτώσεις του.

Τα άτομα που χαρακτηρίζονται από τα παραπάνω τείνουν να θεωρούν την κατάσταση αυτή παγιωμένη και τρόπο ζωής τους και αναζητούν βοήθεια μόνο όταν συνειδητοποιούν το πόσο εύκολα τους καθηλώνει και τι τους στερεί από την καθημερινότητα.

Ζούμε σε έναν περίπλοκο κόσμο, με πολλές υποχρεώσεις, εντάσεις, ανάγκες και εκκρεμή ζητήματα που βομβαρδίζουν το μυαλό μας και στενεύουν τα περιθώρια να σκεφτόμαστε και να βιώνουμε τα συναισθήματά μας με υγιή και λειτουργικό τρόπο. Το πρώτο όμως βήμα και το πιο σημαντικό για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση είναι να την ανακαλύψουμε και να τη συνειδητοποιήσουμε. Έπειτα με αποφασιστικότητα να αναλάβουμε την επίλυσή της.

Πέτρος Κεχαγιάς
Ψυχοθεραπευτής, MSc Νευροψυχολόγος
Υπ. Διδάκτωρ Ιατρικής Α.Π.Θ.
www.facebook.com/psychologoslimnos 
www.psychologoslimnos.gr 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε τοaqua blue new

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018