Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Μαθησιακές Δυσκολίες και Ψυχολογικές Επιπτώσεις στα παιδιά
Μαθησιακές Δυσκολίες και Ψυχολογικές Επιπτώσεις στα παιδιά
17.03.2017 | 17:50

Μαθησιακές Δυσκολίες και Ψυχολογικές Επιπτώσεις στα παιδιά

Συντάκτης:  Fm100
Κατηγορία: Υγεία

Γράφουν: Τσακανίκα Πηνελόπη, Ειδική Παιδαγωγός, Απόφοιτη του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Κυριαζίδου Σωτηρία, Ψυχολόγος Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην Κλινική Νευροψυχολογία της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο όρος Μαθησιακές Δυσκολίες εισέβαλε δυναμικά στο χώρο της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια και ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός μαθητών χαρακτηρίζεται ως να αντιμετωπίζει Μαθησιακές Δυσκολίες.

Τι είναι όμως οι Μαθησιακές Δυσκολίες (ΜΔ);

Οι Μαθησιακές Δυσκολίες είναι μια ομάδα διαταραχών που εκδηλώνονται με σημαντικές δυσκολίες στην απόκτηση και χρήση ικανοτήτων άμεσα σχετιζόμενες με τις ακαδημαϊκές δεξιότητες όπως είναι η ανάγνωση, η γραφή και η μαθηματική σκέψη.

Πού οφείλονται οι Μαθησιακές Δυσκολίες;

Οι Μ.Δ οφείλονται, συνήθως, σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Αρκετές φορές, ωστόσο, μπορεί να δημιουργηθούν στο παιδί λόγω αποστερημένου οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος.

Ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών με Μ.Δ είναι μικρότερος του φυσιολογικού;

Πολλοί γονείς θορυβούνται στο άκουσμα των Μ.Δ κι αυτό γιατί πιστεύουν ότι το παιδί τους υπολείπεται ως προς το δείκτη νοημοσύνης σε σχέση με τα άλλα παιδιά. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών Μ.Δ, κυμαίνεται στο φυσιολογικό επίπεδο.

Ποια η εξέλιξη ενός παιδιού με Μ.Δ;

Η εξέλιξη ενός παιδιού με Μ.Δ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μια σειρά παραγόντων. Πρώτος και βασικός παράγοντας είναι το πόσο γρήγορα θα εντοπιστεί ένα παιδί με Μ.Δ. Όσο πιο έγκαιρα εντοπιστεί ένα παιδί μα Μ.Δ τόσο πιο γρήγορα θα καταρτιστεί το διαφοροποιημένο και εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει το μαθητή μέσω της χρήσης κατάλληλων στρατηγικών να ανταπεξέλθει στις σχολικές του υποχρεώσεις. Εξίσου σημαντικοί παράγοντες αποτελούν ο τρόπος με τον οποίο θα δεχτούν οι γονείς τις διαφορετικές εκπαιδευτικές ανάγκες του παιδιού τους και θα ενεργήσουν, αλλά και στο πόσο υποστηρικτικό ή όχι θα είναι το εκπαιδευτικό περιβάλλον του παιδιού.

Ποιες οι επιπτώσεις των Μ.Δ στο μαθητή;

Πέραν των δυσκολίων που αφορούν το μαθησιακό κομμάτι, είναι σύνηθες - και πολλές φορές επαγόμενες - διάφορες επιπτώσεις σε επίπεδο συμπεριφοράς. Η δυσκολία, για παράδειγμα, στην οργάνωση και διαχείριση του χώρου και του χρόνου, δεν είναι αποτέλεσμα «τεμπελιάς», αλλά ίσως αποτελεί ένδειξη για Δυσλεξία. Επίσης, κάποιες από τις Μ.Δ. μπορεί να επηρέασουν τον οπτικοκινητικό συντονισμό του παιδιού, με αποτέλεσμα κάποιες κινήσεις του να φαίνονται «αδέξιες», ή ακόμη να επηρέαζει και την παραγωγή του προφορικού λόγου (εύρεση κατάλληλης λέξης, συντακτικά λάθη) είτε λόγω διάσπασης της προσοχής είτε ως προέκταση κάποιας Μ.Δ. Να σημειωθεί, επίσης, η συχνή συνύπαρξη των Μ.Δ. με τη διάσπαση της προσοχής και/ή με υπερκινητικότητα, τα οποία προσθέτουν στο παιδί τη δυσκολία στη διατήρηση ελέγχου της συμπεριφοράς του (μειωμένη αυτο-ρύθμιση), κανοντάς το να φαίρεται παρορμητικά και απερισκέπτα.

Εκτός όμως από τα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά της κάθε Μ.Δ. παρατηρούνται συχνά δυσκολίες που προκύπτουν από την αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του παιδιού.  Η επιθετικότητα, η εσωστρέφεια και η μη υπακοή σε κανόνες αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα πιο αξιοσημείωτα. Οι συμπεριφορές αυτές αναπτύσσονται στο παιδί, κάποιες φορές ως μέσον αναζήτησης της προσοχής από τους γύρω του και άλλες ως αντιδραστικός μηχανισμός στην απόρριψη από τους συνομιλήκους ή στην απουσία επιβράβευσης από τους γονείς, που σταδιακά παγιώνονται και ενσωματώνονται στην αυτο-εικόνα του. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά με Μ.Δ. χαρακτηρίζονται από χαμηλή αυτο-εκτίμηση, η οποία συχνά «κρύβεται» πίσω από μη-αποδεκτές συμπεριφορές.

Ως εκ τούτου, η ικανότητα της προσαρμοστικής συμπεριφοράς ενός παιδιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μαθησιακή του επίδοση και γι’ αυτό θα πρέπει να αξιολογείται από ειδικούς, τόσο για τον καθορισμό της διάγνωσης, όσο και για την σωστή καθοδήγηση προς τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς.

 

 

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;