Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Το κάπνισμα ως συνήθεια και ως εξάρτηση

banner roots

Το κάπνισμα ως συνήθεια και ως εξάρτηση
03.06.2016 | 18:22

Το κάπνισμα ως συνήθεια και ως εξάρτηση

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

31 Μαΐου Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος 2016

Γράφει ο Θεόδωρος Ι. Μπαβέας

Το κάπνισμα έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι αποτελεί ,μια φαρμακολογική διαφορετική συνήθεια και εξάρτηση από τις άλλες, η οποία όμως είναι πολύ σκληρή με πολλές παρενέργειες και με άμεσες και μακροχρόνιες σοβαρές βλάβες στην υγεία, γιατί αποτελεί σημαντικό και πρωτεύοντα αιτιολογικό παράγοντα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο του πνεύμονα και της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ενώ έχει βλαπτική επίδραση στο κύημα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για να καπνίσει κάποιος ή κάποια δεν χρειάζεται καμιά ψυχολογική ή ιδιαίτερη κοινωνική κατάσταση ,ώστε ένα ισορροπημένο ψυχικά άτομο μπορεί εύκολα να γίνει δέσμιος στην εξάρτηση από το κάπνισμα Πάντως οικογενειακοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες καθορίζουν αν κάποιος αρχίσει το κάπνισμα ,όπως οι γονείς , τα αδέλφια , οι παρέες οι φίλοι και οι προτροπές της νιότης οδηγούν στη μιμητική σχέση με την παρέα, για αυτό ..... το σπουδαίο κατόρθωμα εις την προ την εφηβεία περίοδο της νεολαίας μας.

Όλοι αυτοί παράγοντες συμβάλουν στην καπνισματική συνήθεια των ατόμων, επομένως λόγοι κοινωνικοί και αλλαγή συμπεριφορών σήμερα να συμβάλουν έτσι ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να καπνίζουν και μάλιστα σε πολύ νεαρά ηλικία Μετά ακολουθούν οι φαρμακολογικοί παράγοντες ,οι οποίοι οδηγούν στην Εξάρτηση και για το αν κάποιος συνεχίσει το κάπνισμα στη ενηλικίωση και την μετέπειτα ζωή του ,ώστε να οδηγείται στην πολύ σκληρή εξάρτηση του καπνού, ΄΄την οποία έζησα και εγώ αγνοώντας ακόμα και τα προβλήματα της υγείας μου, Αυτό είναι το άρρωστο, το παθολογικό, το εγκληματικό και το πάθος μιας επικίνδυνης και αρρωστημένης εξάρτησης, αφού βγήκα από το Νοσοκομείο στην Αγγλία για λίγο,μόνο να καπνίσω,, δυο μέρες ,πριν την εγχείρηση καρδιάς το 1988 Είναι τραγικό γιατί ο εξαρτημένος είναι πολύ άρρωστος και πολλές φόρες αμετανόητος, και μόνο με την θέληση, την αυτοκριτική , τη πειθαρχία και τώρα με την αγωγή υγείας θεραπεύεται.

Το τσιγάρο και ο καπνός είναι ουσία πολύ διαδεδομένη χρησιμοποιείται πολύ εύκολα αλλά έχει αποδειχθεί επιστημονικά ,ότι προκαλεί εξάρτηση και σοβαρές βλάβες στην ατομική αλλά και στην δημόσια υγεία με το γνωστό και επιστημονικά μελετημένο παθητικό κάπνισμα , όπως των παϊδιών από τους γονείς στα σπίτια ,η από καπνιστές σε χώρους συγκεντρώσεις Επομένως εκτός από την μελέτη του καπνίσματος και την αξία της διακοπής του ,γίνεται εκστρατεία και για την προστασία των ατόμων από το παθητικό κάπνισμα το οποίο είναι επίσης επικίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Τέλος είναι καλό να γνωρίζουμε ότι κατά την καύση ενός τσιγάρου η οποία γίνεται σε δυο φάσεις , παράγονται ουσίες και αέρια Παράγονται λοιπόν κατά τη καύση α- σωματίδια όπως είναι η νικοτίνη ,η πίσσα και το νερό και β- αέρια, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα ,τα οξείδια του αζώτου ,το υδροκυάνιο οι πτητικές νιτροζαμίνες ουσίες πολύ καρκινογόνες, και η ακρολείνη Όλες αυτές οι ουσίες και τα αέρια κατά την καύση του τσιγάρου εδώ και πολλά χρόνια αποτελούν για την ιατρική σοβαρούς βλαπτικούς παράγοντες για την υγεία των πολιτών.

Πρέπει επίσης να τονίσουμε τα οφέλη από την διακοπή του καπνίσματος.

Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες ευεργετικές επιπτώσεις στην ΥΓΕΙΑ μας.

Ήδη η επιστημονική έρευνα έχει καταγράψει ότι η διακοπή του καπνίσματος έχει εντυπωσιακά σταδιακά ευεργετικά αποτελέσματα προς όφελος της υγείας μας.

Μετά από 20 λεπτά από την διακοπή του καπνίσματος, η πίεση του αίματος και σφυγμός μειώνεται σε φυσιολογικά επίπεδα και η θερμοκρασία των χεριών και των ποδιών επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μετά από 8 ώρες , τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακος στο αίμα ,μειώνονται και αυξάνεται το οξυγόνο σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μετά από 24 ώρες , οι πιθανότητες καρδιακής προσβολής αρχίζουν να μειώνονται.

Μετά από 48 ώρες ,οι απολήξεις των νεύρων αρχίζουν και πάλι να αναπτύσσονται , Αρχίζει να βελτιώνεται η ικανότητα της γεύσεως και της όσφρησης.

Μετά από 2 εβδομάδες έως 3 μήνες βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος .Το περπάτημα γίνεται ευκολότερα . Η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώνεται κατά 30% Μετά από 1 μήνα έως 9 μήνες μειώνεται ο βήχας , η συμφόρηση των ιγμόρειων , η κόπωση και το λαχάνιασμα ,γίνεται καθαρισμός των πνευμόνων και καλύτερη αντιμετώπιση των λοιμώξεων.

Μετά από 1 χρόνο οι πιθανότητες για την πάθηση της στεφανιαίας νόσου είναι μισές από αυτές των καπνιστών.

Μετά από 5 χρόνια ο αριθμός των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται στο μισό, οι πιθανότητες για εγκεφαλικό είναι ίδιες με αυτές των μη καπνιστών , ενώ μειώνονται οι πιθανότητες για καρκίνο του φάρυγγα, του οισοφάγου της ουροδόχου κύστεως και του παγκρέατος.

Τέλος το θέμα της αντιμετωπίσεως της επιδημίας του καπνίσματος αποτελεί ένα πολύπλοκο και πολυδιάστατο πρόβλημα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανάλογα με την κοινωνική ομάδα την εκπαιδευτική ωριμότητα ότι με την συστηματική παιδεία και το σχεδιασμό της αγωγής υγείας από τις μικρές τάξεις του σχολείου θα υπάρξουν καλά αποτελέσματα. Τώρα στο νησί μας εργάζεται για το σκοπό η επιστημονική ομάδα του Του Κέντρου Πρόληψης της ψυχοκοινωνικής υγείας και κατά των εξαρτίσεων ΠΟΛΙΟΧΝΗ.

Όλοι λοιπόν και κυρίως οι νέες και οι νέοι πρέπει να κάνουν αυτοκριτική να έχουν αυτοπειθαρχία και με την αγωγή υγείας, τη πρόληψη και την ενημέρωση να αποφύγουν την εξάρτηση από τον καπνό αλλάζοντας στάσεις και συμπεριφορές στην ζωή τους.


Πηγή-- πρόληψη κατά του καπνίσματος Προληπτική ιατρική - Τριχοπούλου

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel