Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Υγεία>>Θόρυβος - ηχορύπανση (Α΄ Μέρος)
ikteo limnou
Θόρυβος - ηχορύπανση  (Α΄ Μέρος)
21.12.2015 | 10:14

Θόρυβος - ηχορύπανση (Α΄ Μέρος)

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Υγεία

Γράφει ο Θεόδωρος Ι .Μπαβέας

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει σήμερα ο σύγχρονος άνθρωπος είναι ο θόρυβος των πόλεων, ο οποίος είναι σοβαρός περιβαλλοντολογικός κίνδυνος για τη κοινωνία, ενώ προκαλεί επικίνδυνη ηχορύπανση εις το περιβάλλον όπως αναφέρουν δεκάδες επιστήμονες.

Είναι ένα ανεπιθύμητο ηχητικό σήμα, πολύ ενοχλητικό για το περιβάλλον το οποίο παράγεται από τον άνθρωπο, τα ζώα, τις μηχανές και το οποίο βλάπτει τη βιολογική παρουσία του ανθρώπου και τη σωματική και τη ψυχική υγεία του, μέσα στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον εις το οποίο ζει και δραστηριοποιείται.

Ο θόρυβος και η επικίνδυνη ηχορύπανση είναι αποτέλεσμα της σύγχρονης διαβίωσης και των δραστηριοτήτων του ίδιου του ανθρώπου και αφορά τις δράσεις, το έργο και το λόγο του. Ο θόρυβος είναι προϊόν της τεχνολογικής προόδου η οποία παρά τα θετικά αποτελέσματα τα οποία έχουν παραχθεί ,υπάρχουν και αρνητικά, αποτελέσματα, τα οποία πολλά αυτά σε μεγάλη συχνότητα είναι αιτίες ....της παραγωγής ΘΟΡΥΒΟΥ- ηχορύπανσης.

Μονάδα μετρήσεως του θορύβου - του ήχου είναι το DECIBEL, θόρυβοι μέχρι 35 Db. δεν ενοχλούν, πάνω από 35-65 Dbτους ανεχόμαστε, από 65-95 Db είναι ενοχλητικοί και πάνω από 95 Db είναι επιβλαβείς και μάλιστα σήμερα, έχουμε πολλούς τέτοιους θορύβους πάνω από τα 95 Db, με αποτέλεσμα οι πολίτες να έχουν προβλήματα ακοής και άλλα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας από τη συνεχή επίδραση των ήχων που υφίσταται το αυτί τους.

Οι ερευνητές ιατροί έχουν αποδώσει στους σημερινούς δυνατούς θορύβους αυτής της ηχορύπανσης, πολλές ψυχικές διαταραχές όπως προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής προς το κοινωνικό σύνολο, το άγχος , τη κόπωση , τη νευρικότητα, το πονοκέφαλο, την ευερεθιστότητα και την αϋπνία.

Στις μέρες μας η καθημερινή ζωή της πόλεως ακόμη και του χωριού είναι προβληματική εξ αιτίας των διαφόρων πηγών παραγωγής θορύβου, αφού από την ένταση, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη ηρεμία και τη ψυχική υγεία των κατοίκων.

Σήμερα υπάρχουν πολλές και ανεξέλεγκτες πηγές θορύβου, όπως τα αυτοκίνητα, οι μηχανές, τα μηχανάκια, τα αεροπλάνα τα κέντρα διασκεδάσεως, οι disco κ.τ.λ. ενώ υπάρχει απόλυτη αδιαφορία προς το νόμο και τις υγειονομικές προδιαγραφές και διατάξεις και ανύπαρκτος σεβασμός από το πολίτη προς το πολίτη για την ησυχία και την ηρεμία των άλλων .

Όλο αυτό το πρόβλημα είναι μια συντονισμένη επίδραση στη καθημερινότητα του ατόμου, και έχει σχέση ως παράγωντου περιβάλλοντος, να επιδρά στη διαμόρφωση στάσεων και συμπεριφορών των κατοίκων οι οποίες συγκροτούν τους χαρακτήρες και στη προσωπικότητα των ανθρώπων με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται πολίτες, δύσθυμοι, επιθετικοί, εκνευρισμένοι, με αγχωτική συμπεριφορά, αντικοινωνικοί, πολλές φορές κοινωνικά επικίνδυνοι.

Ορισμένοι θόρυβοι σήμερα έπρεπε να ελέγχονται τόσο ως προς την ένταση όσο και προς τις ώρες κατά τις οποίες παράγονται, αυτό βέβαια μας προβληματίζει εάν εφαρμόζονται οι έλεγχοι, ενώ αυτοί οι οποίοι τους παράγουν ασφαλώς χαρακτηρίζονται ως κοινωνικά αδιάφοροι και ασυνείδητοι απέναντι στο κοινωνικό σύνολο.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

charitakis banner

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018