Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Συνεντεύξεις>>Δ. Κατσαπρακάκης: «Η ενεργειακή επάρκεια των νησιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων» (audio)

the roots web banners 06

Δ. Κατσαπρακάκης: «Η ενεργειακή επάρκεια των νησιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων» (audio)
25.11.2019 | 18:44

Δ. Κατσαπρακάκης: «Η ενεργειακή επάρκεια των νησιών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων» (audio)

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη

Έξι νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Σίφνος, ανακοίνωσαν πρόσφατα τα σχέδια ενεργειακής μετάβασής τους βασιζόμενα στην ευρεία συμμετοχή των κατοίκων τους, κάνοντας έτσι ένα πρώτο βήμα προς την απεξάρτηση από τη χρήση ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό ισοζύγιό τους.

Επιλεγμένα το Φεβρουάριο του 2019 από την Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρωτοβουλία «Καθαρή Ενέργεια στα Νησιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (Clean Energy for EU Islands Initiative), τα Νησιά Άραν (Ιρλανδία), τα Νησιά Κρες - Λόζιντζ (Κροατία), το Νησί Κουλάτρα (Πορτογαλία), το Νησί Λα Πάλμα (Ισπανία), το Νησί Σαλίνα (Ιταλία) και η Σίφνος, ανέπτυξαν τους τελευταίους εννιά μήνες, το καθένα μόνο του, τα σχέδια ενεργειακής μετάβασής τους προς τις καθαρές μορφές ενέργειας και την ορθολογική χρήση ενέργειας, προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους και στον τοπικά διαθέσιμο ενεργειακό πλούτο.

Μιλώντας για το θέμα στον FM 100 και τη Δέσποινα Βασιλειάδου, ο Μηχανολόγος Μηχανικός, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Δημήτρης Κατσαπρακάκης, ανέφερε ότι, παρότι μέχρι σήμερα η προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης στηριζόταν στην ιδιωτική πρωτοβουλία, πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτάσσει την προσέγγιση αυτή με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της ίδρυσης ενεργειακών κοινοτήτων.

Εξήγησε ότι σε ελληνικό επίπεδο, η μέχρι τώρα προσπάθεια έγινε με απόλυτα λανθασμένο τρόπο, στηριζόμενη σε «επελατικές κι όχι επενδυτικές προτάσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα εντελώς δικαιολογημένα οι τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν. «Θα πρέπει να γίνει μια σωστή μελέτη των έργων που πρέπει να γίνουν, στο μέγεθος και τον χώρο που πρέπει να γίνουν και να υπάρξει ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις δυνητικές επιπτώσεις τους και κυρίως για τις ευκαιρίες που αναδύονται από την ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων και τη συμμετοχή τους σε αυτές», σημείωσε ο κ. Κατσαπρακάκης, εξηγώντας πως έτσι θα καμφθούν οι φόβοι και η αρνητική στάση των πολιτών.

«Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καταστήσουμε τα νησιά ενεργειακά ανεξάρτητα», κατέληξε ο καθηγητής προσθέτοντας ότι η διασύνδεσή τους με το ηπειρωτικό σύστημα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα.

Ποια είναι η πρόταση του ίδιου για την ενεργειακή αυτονομία της Λήμνου που, όπως υποστήριξε, δύναται να εξασφαλίσει επάρκεια άνω του 90%;

Ακούστε όσα είπε:

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το