Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Φιλοκτήτης: Νούσιας και Πρωτόπαππα κάνουν πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη

banner roots

Φιλοκτήτης: Νούσιας και Πρωτόπαππα κάνουν πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη
08.05.2022 | 11:39

Φιλοκτήτης: Νούσιας και Πρωτόπαππα κάνουν πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Πολιτισμός

Τα Θεατρικά Δρώμενα «ΙΑΣΜΟΣ» θα παρουσιάσουν το Καλοκαίρι του 2022 την τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης» σε επιλεγμένα θέατρα και Φεστιβάλ της Ελλάδας & της Κύπρου.

Τον απαιτητικό ρόλο του πληγωμένου ομώνυμου ήρωα ερμηνεύει ο Τάσος Νούσιας, αυτόν του φιλόδοξου Νεοπτόλεμου αναλαμβάνει ο ανερχόμενος Γιώργος Αμούτζας, ενώ στον ρόλο-πρόκληση του πολυμήχανου Οδυσσέα βρίσκουμε την Μαρία Πρωτόπαππα. Μαζί τους ένας 6μελής χορός ταλαντούχων ηθοποιών. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη στο Θέατρο Δάσους στις 19 Ιουνίου.

«Φιλοκτήτης» πρεμιέρα στο Θέατρο Δάσους στην Θεσσαλονίκη

Η Μαρλένε Καμίνσκι σκηνοθετεί το έργο σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση των ηχοτοπίων υπογράφει ο Constantine Skourlis. Στις συνθέσεις του μάλιστα χρησιμοποιεί ένα από τα δύο Halldorobass (έγχορδο μουσικό όργανο ανάδρασης) που υπάρχουν στον κόσμο. Υπεύθυνη για την μουσική διδασκαλία του χορού και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση η Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά. Στο νησί της Λήμνου μάς μεταφέρει με τα σκηνικά του ο Γιώργος Γεωργίου και με τους φωτισμούς της η Αλίκη Δανέζη-Knutsen, ενώ τα κοστούμια επιμελείται ο Γιάννης Μετσικώφ.

Φιλοκτήτης: Νούσιας και Πρωτόπαπα κάνουν πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη

 
Οι συντελεστές και οι ηθοποιοί της παράστασης
  • Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
  • Σκηνοθεσία: Μαρλένε Καμίνσκι
  • Σκηνογράφος: Γιώργος Γεωργίου
  • Ενδυματολόγος: Γιάννης Μετζικώφ
  • Μουσική διδασκαλία χορού- πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ευαγγελία Βελλή-Κοσμά
  • Πρωτότυπη μουσική σύνθεση ηχοτοπίων: ConstantineSkourlis
  • Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη-Knutsen
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Πετροπούλου

Φιλοκτήτης: Νούσιας και Πρωτόπαπα κάνουν πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη

Πρωταγωνιστούν: Τάσος Νούσιας (Φιλοκτήτης), Μαρία Πρωτόπαππα (Οδυσσέας), Γιώργος Αμούτζας (Νεοπτόλεμος).

Χορός: Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος (Κορυφαίος του Χορού), Παντελής Αρουσαλίδης, Μάρκος Γέττος, Βαγγέλης Κρανιώτης, Βαγγέλης Μάγειρος και ο Τάσος Θεοφιλάτος.

Λίγα λόγια για τον «Φιλοκτήτη»

«Ο πόλεμος χορταίνει με καλούς. Οι άθλιοι τον βαρυστομαχιάζουν», αναφέρει ο Νεοπτόλεμος εκφράζοντας την αντιπολεμική του διάθεση στην τραγωδία του Σοφοκλή «Φιλοκτήτης». Όπως σε όλες του τις τραγωδίες, έτσι κι εδώ ο τραγικός ποιητής θέτει στο επίκεντρο τον ανθρώπινο παράγοντα και φέρνει μπροστά μας τον άντρα, που οδήγησε τους Θεσσαλούς στην εκστρατεία κατά της Τροίας, και τώρα ζει μοναχικά στην ακατοίκητη Λήμνο λόγω της αγιάτρευτης πληγής του, αρνούμενος να προσφέρει τη βοήθειά του στους Έλληνες.

Φιλοκτήτης: Νούσιας και Πρωτόπαπα κάνουν πρεμιέρα στην Θεσσαλονίκη 

Οι αλλοτινοί σύντροφοι του επιχειρούν με δόλο να του αποσπάσουν το ανίκητο τόξο του Ηρακλή, καθώς χωρίς αυτό είναι αδύνατη η άλωση της Τροίας, σύμφωνα με τον χρησμό του μάντη Έλενου. Το σχέδιο οργανώνει ο Οδυσσέας και αναλαμβάνει να το φέρει εις πέρας ο ιδεαλιστής Νεοπτόλεμος. Το έργο είναι συγκλονιστικό καθώς μαζί με την ένταση του ανθρώπινου πόνου αναδεικνύει τη σχέση ατομικής συνείδησης και πολιτικής, την προσωπική τιμή και το καθήκον.

Η παράσταση «Φιλοκτήτης» με τον Τάσο Νούσια, την Μαρία Πρωτόπαπα και τον Γιώργο Αμούτζα στους βασικούς ρόλους θα κάνει Πρεμιέρα στις 19 Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους στην Θεσσαλονίκη.

Πηγή: youfly.com

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel