Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Πολιτισμός>>Διαμάχη για το ΦΠΑ στο βιβλίο

banner roots

Διαμάχη για το ΦΠΑ στο βιβλίο
04.03.2013 | 13:36

Διαμάχη για το ΦΠΑ στο βιβλίο

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Πολιτισμός

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια διαδικασία καταγγελίας για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας κατά της Γαλλίας και του Λουξεμβούργου, καθώς οι δύο χώρες μείωσαν τους συντελεστές ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό βιβλίο σε 7% και 3% αντιστοίχως. Η Ε.Ε. κατηγορεί τις δύο χώρες για παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού αν σκεφτούμε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό βιβλίο είναι 20% και στην Ελλάδα 23%.  Εδώ και καιρό η Amazon.co.uk. έχει εγκατασταθεί στο Λουξεμβούργο και πουλάει από εκεί εκδόσεις για το Kindle με μειωμένο ΦΠΑ και άρα πολύ φθηνή τελική τιμή.

Η Ε.Ε. έδωσε ένα μήνα διορία στις δύο χώρες για να υποβάλλουν τις αιτιολογίες που προχώρησαν σε αυτή την κίνηση. Η επόμενη κίνηση είναι να τους ζητήσει να αλλάξουν τη θέση τους αλλιώς θα κατηγορηθούν για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας με ότι ποινές αυτό συνεπάγεται. Επίσημες πηγές στη Γαλλία δήλωσαν ότι η χώρα θα πληρώσει ό,τι πρόστιμο χρειάζεται υπενθυμίζοντας ότι πρόσφατα έχει αλλάξει η κυβέρνηση και δεν έχει προλάβει να ασχοληθεί με αυτό το ζήτημα.

Κατά ειρωνικό τρόπο, η ίδια η Επιτροπή πιέζει για κάποιου είδους αλλαγή, παρεμφερή με αυτή που ήδη οι δύο χώρες εφαρμόζουν.  Το 2013 έχει οριστεί ως έτος υποβολής προτάσεων  με στόχο την εξίσωση του συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται για τα παραδοσιακά βιβλία  με αυτόν για τα ψηφιακά βιβλία. Είναι εξάλλου γενική η αναγνώριση ότι  η τρέχουσα κατάσταση συνιστά  μια ανωμαλία: σύμφωνα με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία τα e-books θεωρούνται ως υπηρεσία που παρέχεται ηλεκτρονικά, και όχι ως βιβλία. Μια ακόμα αλλαγή είναι προγραμματισμένη για το 2015, όταν ο ΦΠΑ για τα ηλεκτρονικά βιβλία θα πρέπει να καταβληθεί εκεί όπου βρίσκεται ο αγοραστής και όχι εκεί που δηλώνεται η έδρα  της εταιρείας, κάτι που εκμεταλλεύεται σήμερα η Amazon, έχοντας τη βάση της στο Λουξεμβούργο.

Πηγή : tovima.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το