Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ περνά από τη Λήμνο

banner roots

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ περνά από τη Λήμνο
17.09.2014 | 20:27

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκιμαντέρ περνά από τη Λήμνο

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Εννιά ημέρες, 101 ταινίες από 37 χώρες, κινηματογραφικές προβολές σε 11 νησιά του Αιγαίου, 17 αίθουσες, 13 ξένοι και 23 Έλληνες σκηνοθέτες, 20 συζητήσεις με το κοινό σε απευθείας μετάδοση.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών ντοκιμαντέρ AegeanDocs 2, ξεκινά το ερχόμενο Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στην Μυτιλήνη, με στόχο ποιοτικά απαιτητικό: Να ενσαρκώσει ένα είδος λόγου καταγραφής της σημερινής πραγματικότητας. 

Η οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ παρουσίασε χθες σε συνέντευξη τύπου στο Ινστιτούτο Γκαίτε, τις ταινίες, τις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 20 έως τις 28 Σεπτεμβρίου σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Λήμνο, Ικαρία, Ψαρά, Οινούσσες, Αϊ Στράτη, Φούρνους, Ρόδο και Σύρο. «Στόχος μας με αυτό τον συνεργατικό καινούργιο θεσμό είναι να αντικρίσουμε με έντιμο τρόπο την πραγματικότητα», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κώστας Σπυρόπουλος.

Παρόντες στη συνέντευξη τύπου, ήταν και οι 24 Έλληνες σκηνοθέτες καλεσμένοι του Φεστιβάλ, ενώ την παράσταση έκλεψε ο βραβευμένος με OSCAR 2014 σκηνοθέτης Joshua Oppenheimer, που σε απευθείας σύνδεση με την Κοπεγχάγη παρουσίασε την εναρκτήρια ταινία του Φεστιβάλ «The Act Of Killing». 

«Αυτές τις εποχές είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα άλλο είδος λόγου, αυτός του ντοκιμαντέρ», τόνισε από την μεριά της η Λενιώ Μυριβήλη, σκηνοθέτης και επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

«Σήμερα όσο πιο εύκολη είναι η δημοσίευση της κριτικής ταινιών, τόσο πιο δύσκολη είναι μια καλή κριτική», είπε από την μεριά του ο Γιάννης Σκοπετέας παρουσιάζοντας το παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Κριτική Ταινιών», ενώ ο Παναγιώτης Ράππας αναφέρθηκε στην εκδήλωση του Φεστιβάλ Animation & Documentary, στην οποία o ίδιος και ο βραβευμένος με σκηνοθέτης Oscar 1996 Thomas Stellmach θα παρουσιάσουν ταινίες animation.

Ανάμεσα στους διεθνείς και Έλληνες σκηνοθέτες που θα παρευρεθούν στο Φεστιβάλ και ο βραβευμένος με Oscar, Thomas Stellmach, Γερμανός διαπρεπής σκηνοθέτης, σεναριογράφος και animator. Ιδιαίτερα πολυπληθής είναι και η ομάδα των Ελλήνων σκηνοθετών, οι οποίοι συμμετέχουν με ταινίες τους στο AegeanDocs. Ανάμεσα τους ο Δημήτρης Κουτσιαμπασιάκος, ο Γιάννης Μισσουρίδης, ο Βασίλης Δούβλης, ο 'Αγγελος Κοβότσος, ο Σταύρος Ψιλλάκης, η Ανέτα Παπαθανασίου, ο Ηλίας Γιαννακάκης, ο Παναγιώτης Ράππας, η Καλλιόπη Λεγάκη, η Μαρία Γεντέκου, η Μαριάννα Οικονόμου, ο Παύλος Κοσμίδης, η Στέλλα Αλισσάνογλου, ο Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, ο Νίκος Μεγγρέλης, ο Χάρης Ραφτόγιαννης, ο Λευτέρης Φυλακτός, ο Βασίλης Λουλές, η Ελλη Χατζηχαραλάμπους, ο Σωτήρης Ζαφείρης. 

Μαζί τους και νέοι σκηνοθέτες και παραγωγοί ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και την Μάλτα, όπως ο Ευριπίδης Ταρασίδης, ο Αντώνης Ζώης, η Μαρία Σιδηροπούλου και η Ελιάνα Περηφάνου.

Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Σ. Κύτελης, τόνισε, πως η «έντονη διεθνής διάσταση των συμμετεχόντων καλλιτεχνών με παγκόσμια αναγνώριση καθιστά το Φεστιβάλ ένα θεσμό χρήσιμο για τη διεθνή προβολή των νησιών μας με θετικές συνέπειες άμεσα, αλλά ιδίως μακροπρόθεσμα, στον τουρισμό».

Πηγή: parapolitika.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το