Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Οι ζημιές από τον περονόσπορο δεν καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ.Α»

banner roots

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Οι ζημιές από τον περονόσπορο δεν καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ.Α»
13.08.2014 | 21:08

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Οι ζημιές από τον περονόσπορο δεν καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ.Α»

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ερώτηση που είχαν καταθέσει οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ, Δ. Μανωλάκου,Ε. Γερασιμίδου, Γ. Γκιόκας, με θέμα την αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών της Λήμνου που επλήγησαν από τον περονόσπορο.

Υπενθυμίζουμε την ερώτηση των τριών βουλευτών που κατατέθηκε στις 22 Ιουλίου:

Στο νησί της Λήμνου, σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λήμνου «Η Ένωση», υπέστη μεγάλη ζημιά η αμπελοκαλλιέργεια από εκτεταμένη επιδημία προσβολών με τη συμπτωματολογία περονόσπορου.

Η ζημιά είναι εκτεταμένη, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών της φετινής άνοιξης με τις συχνές βροχοπτώσεις και τις υψηλές σχετικές υγρασίες που ευνόησαν την ταχεία εξέλιξη της επιδημίας και παρά τα μέτρα φυτοπροστασίας που ελήφθησαν από τους παραγωγούς, η μείωση του αγροτικού εισοδήματος είναι δεδομένη.

Το φαινόμενο χαρακτηρίζεται ως γενικευμένο και επιδημικό, μη αντιμετωπίσιμο με τις συνήθεις πρακτικές και απαιτείται η άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και η αποζημίωση των παραγωγών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός,ποια μέτρα θα πάρει για την άμεση αποζημίωση των αμπελοκαλλιεργητών από τον ΕΛΓΑ και για τη δυνατότητα έκτακτης εισοδηματικής ενίσχυσης.

Εν τω μεταξύ, στην επίσημη απάντηση που έδωσε το Υπουργείο επισημαίνεται ότι οι εν λόγω ζημιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α.

Ωστόσο, τονίζεται ότι οι ζημιές που προκαλούνται στις καλλιέργειες από περονόσπορο είναι δυνατό να ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΠΣΕΑ), με την προϋπόθεση η ζημιά να οφείλεται σε θεομηνίες ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την απάντηση του Υπουργείου.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το