Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αφιέρωμα στις παραλίες και τα αξιοθέατα της Λήμνου μετά την ανακήρυξη σε ομορφότερο νησί της Ελλάδας

banner roots

Αφιέρωμα στις παραλίες και τα αξιοθέατα της Λήμνου μετά την ανακήρυξη σε ομορφότερο νησί της Ελλάδας
22.07.2014 | 20:05

Αφιέρωμα στις παραλίες και τα αξιοθέατα της Λήμνου μετά την ανακήρυξη σε ομορφότερο νησί της Ελλάδας

Συντάκτης/Συντάκτρια: 
Κατηγορία: Λήμνος

Συνεχίστηκαν τα αφιερώματα στη Λήμνο από το meteo-news.gr μετά την ανακήρυξη σε ομορφότερο νησί της Ελλάδας!

Ύστερα από το πρώτο αφιέρωμα που αφορούσε στην ιστορία το νησιού, σειρά είχαν οι παραλίες και τα αξιοθέατα της Λήμνου…

Οι παραλίες της Λήμνου είναι από τις ωραιότερες μεταξύ των νησιών του βορειοανατολικού Αιγαίου. Διαθέτουν πεντακάθαρα και διάφανα νερά, από βαθυγάλανα ως κυανά. Σε μερικές από τις μαγικές παραλίες, διατίθενται ενοικιαζόμενες ξαπλώστρες και ομπρέλες όπως και εγκαταστάσεις θαλασσίων σπορ αλλά οι περισσότερες είναι εντελώς παρθένες.
Στο νησί της Λήμνου οι παραλίες είναι ασφαλείς και δεν κρύβουν εκπλήξεις στο βάθος τους.  Η πρόσβαση σε όλες τις παραλίες του νησιού είναι εύκολη.

ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η μεγάλη αμμουδιά του Αγ. Ιωάννη, βρίσκεται 6χλμ. βόρεια της Μύρινας,  κοντά στο παραδοσιακό χωριό Κασπακας. Κάτω από τον οικισμό, απλώνεται μιαεκτεταμένη παραλία που περιβάλλεται από μεγάλα ηφαιστειακά βράχια, έχει απαλή άμμο και κρυστάλλινα νερά, πολύ δημοφιλής και με οικογενειακό χαρακτήρα   Ο Άγιος Ιωάννης με την αμμώδη παραλία και ταπαράξενα βράχια -τα Μετέωρα του Κάσπακα- παρουσιάζει έντονη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Επάνω σε βράχο που μοιάζει με απολιθωμένο καράβι, έχει κτιστεί το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη, μικρό και γραφικό. Αν το επισκεφθείτε, θα θαυμάσετε την υπέροχη θέα και στο βάθος το Άγιον Όρος. Κάτω από το εκκλησάκι, ο βράχος σχηματίζει σπηλιά όπου λειτουργεί καφετέρια  Ο οικισμός διαθέτει  ταβέρνες κι ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΡΒΟΥΝΟΛΑΚΑ

Μετά τον Αϊ Γιάννη, θα συναντήσετε την παραλία του Καρβουνόλακα. Μέρος της διαδρομής γίνεται σε χωματόδρομο. Όταν όμως φτάσετε στον προορισμό σας, θα αποζημιωθείτε  από την ήσυχη παραλία με την καθαρή θάλασσα, όπου μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας χωρίς κόσμο και φασαρία.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΕΡΟΥΣ

Ο κόλπος και το ακρωτήρι Κέρος, βρίσκονται στην ανατολική ακτή του νησιού, στα ανατολικά του χωριού Καλλιόπη (απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα).  Ο δρόμος από την Καλλιόπη προς την παραλία, είναι κυρίως άσφαλτος και μόνο 100 μετρά χωματόδρομο θα συναντήσετε. Το πάρκινγκ είναι άνετο. Ανάμεσα στο ακρωτήρι Κέρος (εκκλησία Αγ.Παρασκευής) και το ακρωτήρι Καβαλλάρης, ανάμεσα στις δυο λίμνες του νησιού, καταμεσής στον εύφορο κάμπο, υπάρχει μια εκπληκτική, 5 χιλιομέτρων περίπου, παραλία με αμμοθίνες, χαρακτηριστικές του λημνιακού τοπίου.   Μπροστά από τις παράκτιες αμμοθίνες, απλώνεται η κοσμοπολίτικη παραλία Κέρος, μία από τις μεγαλύτερες της Λήμνου.  Το όμορφο μέρος συνθέτουν η απαλή αμμουδιά και τα πεύκα που κατεβαίνουν ως τα κρυστάλλινα νερά. Στο τέλος της παραλίας, αριστερά, υπάρχει ένα πευκοδάσος, όπου μπορεί να κάνει κάποιος ελεύθερα κάμπινγκ, με σκηνές ή τροχόσπιτο. Για αυτούς που ακόμα ψάχνουν πως να συνδυάσουν την δράση με την απόλυτη ηρεμία, την ξεκούραση με τα αθλήματα θαλάσσης και  την διασκέδαση, τότε η παράλια Κέρος στην Λήμνο αποτελεί μοναδικό προορισμό. Είναι ιδανική για windsurfing, καθώς στην περιοχή φυσούν ισχυροί άνεμοι. Στο Κέρος θα μπορέσετε να κάνετε θαλάσσια σπορ, αφού λειτουργούν σχολές wind surfing και kite surfing.  Άλλωστε το ρηχό νερό και η ένταση του αέρα ευνοούν τέτοιες δραστηριότητες. Ενδείκνυται για αρχάριους, αφού τα νερά είναι ρηχά και ο κόλπος προσφέρει μεγάλη ασφάλεια. στα κρυστάλλινα τιρκουάζ νερά, Οδηγώντας στο χωματόδρομο κατά μήκος της παραλίας, μετά το Κέρος, υπάρχει στα αριστερά η Ασπρόλιμνη.

ΦΑΝΑΡΑΚΙ

Το Μικρό και το μεγάλο Φαναράκι, είναι δυο απίθανες παραλίες μετά τον Μούδρο. Το Μεγάλο Φαναράκι απέχει από τον Μούδρο 4 χιλιόμετρα. Ο δρόμος είναι καλός με άσφαλτο.  Η παραλία έχει μήκος 200 μέτρα, με πολλές σπηλιές και αποτελεί δημοφιλή προορισμό ειδικά για τις νεαρές ηλικίες. Τα μεγάλα βράχια τους μοιάζουν με τεράστια σπηλιά και, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ψαράδων, εκεί, αν έχεις τύχη, μπορεί να συναντήσεις φώκιες. Στο Μεγάλο Φαναράκι, υπάρχει ταβέρνα και beach bar καθώς και ένα φιλέ για volley ball. Κοντά στο Μεγάλο Φαναράκι, οι αμμόλοφοι με τις στοιβιές και τους θάμνους και τα βράχια, με τις λιμνούλες που σχηματίζονται μέσα στις κοιλότητές τους, συνθέτουν ένα γεωλογικό πανόραμα, που δεν χορταίνεις να κοιτάς.  . Το Μικρό Φαναράκι, είναι ένας γραφικός ορμίσκος. Από εδώ βλέπεις μια μεγάλη περιφραγμένη ιδιωτική έκταση, όπου προστατεύονται κάποια ζώα και πτηνά που κινδυνεύουν. Στη παραλία λειτουργεί καντίνα και διαθέτει ξαπλώστρες. Η παραλία είναι μικρή σε μήκος, μόλις50 μέτρα. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι πολύ δημοφιλής και γεμίζει κυρίως από νεαρούς παραθεριστές. Η περιοχή φημίζεται για τη νηνεμία της, είναι ιδανική για τους κατασκηνωτές και για όσους αναζητούν τη μοναξιά και τη χαλάρωση. Αν συνοδεύεστε από παιδιά, εκμεταλλευτείτε τη ρηχή θάλασσα και τις ομπρέλες στο Μεγάλο Φαναράκι. Αν πάλι αγαπάτε την περιπέτεια, ακολουθήστε τα μονοπάτια γύρω από το Μικρό Φαναράκι, που οδηγούν σε περισσότερο δύσβατους κολπίσκους για απομόνωση και παιχνίδι στα βράχια και τις φωκοσπηλιές.

ΧΑΒΟΥΛΗ

Λίγο πιο μακριά από το Φαναράκι κι αφού διανύσετε λίγη απόσταση σε χωματόδρομο, στρίβουμε δεξιά προς Χαβούλι. θα ανακαλύψετε μια καταπληκτική παραλία με απίστευτη χρυσοκίτρινη άμμο. Η παραλία βρίσκεται σε ένα φαρδύ όρμο, προστατευμένη από ανέμους και κυματισμούς. Τα νερά της παραλίας είναι συνήθως ήρεμα αφού βρίσκεται στο νότιο μέρος του νησιού, προστατευμένη από τους βοριάδες.  Το μήκος της παραλίας είναι περίπου 300 μέτρα. Είναι πιο "ήσυχη" παραλία από τις κοντινές, Μικρό και Μεγάλο Φαναράκι. Χαλαρή ατμόσφαιρα, ιδανική και για οικογένειες. Καθώς κατεβαίνουμε, βλέπουμε τους λόφους αριστερά κατάφυτους από κάκτους και φραγκοσυκιές, ενώ λίγο παρακάτω, αριστερά, ο τόπος είναι γεμάτος από συκιές. Εδώ φύεται το κρινάκι της θάλασσας, ένα από τα προστατευόμενα είδη της χλωρίδας της Λήμνου. Εκεί, ανάμεσα στα αρμυρίκια και στις σκιερές τζιτζιφιές, υπάρχει μια καντίνα για αναψυκτικό ή ποτό. Η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει ομπρέλες.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΟΜΑΤΙ

 Η παραλία Γομάτι  βρίσκεται στις βόρειες ακτές της Λήμνου, 3-4 χιλιόμετρα από το χωριό Κατάλακκο. Από το Κατάλακκο παίρνουμε τον βατό χωματόδρομο προς τον βορρά. Σε μια διασταύρωση πινακίδες μας κατευθύνουν και μας δίνουν πληροφορίες. και θα χρειαστείτε περίπου 10 λεπτά με το αυτοκίνητο. Το Γομάτι είναι μια παραλία που θα ικανοποιήσει κάθε επισκέπτη. Διαθέτει κάθε πιθανό συνδυασμό, από αμμώδη παραλία και αμμώδη θάλασσα, θάλασσα με βότσαλα, ψηλά βότσαλα στην παραλία και ψηλά βότσαλα στη θάλασσα, αλλά και επίπεδα βράχια ιδανικά για βουτιές. Μία από τις καλύτερες παραλίες της Λήμνου, που αποτελεί φυσική συνέχεια του τοπίου με τις αμμοθίνες, τοπίο μοναδικού κάλλους που δίνουν την αίσθηση οτι βρίσκεστε κάπου στην Αφρική! Η περιοχή θεωρείται σημαντικός βιότοπος και γι’αυτό έχει γίνει ήπια παρέμβαση στην περιοχή. Η παραλία είναι ιδανική για τούς λάτρεις της ηρεμίας, των περιπάτων και του σέρφινγκ, καθώς όταν έχει ισχυρούς ανέμους δημιουργείται ψηλός κυματισμός Το Γιομάτι, με το κόκκινο-σταχτί ψιλό βοτσαλάκι, είναι μια υπέροχη αμμουδερή παραλία ΚΑΙ η θάλασσα βαθαίνει ομαλά καθιστώντας την ιδανική και για παιδιά. Ανατολικά της παραλιας, σε μικρή απόσταση, βρίσκεται το Μικρό Καστέλλι με τα μεσαιωνικά του κατάλοιπα και τα αρχαιολιγικά του ευρήματα και πιο κει ένας μικρός γραφικός όρμος με την παραλία του, την Φαλακρού. Πιο ανατολικά, σε κάποια απόσταση, υπάρχει ο όρμος Παπιάς, αλλά πρέπει να πάμε από άλλο δρόμο.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΑΠΙΑΣ

Η παραλία Παπιά, βρίσκεται βόρεια της Λήμνου, κοντά στα χωριά Δάφνη και Κατάλακκο. Η παραλία, δεν είναι οργανωμένη και η πρόσβαση γίνεται από ένα χωματόδρομο έξω από το χωριό της Δάφνης. Το μήκος της παραλίας είναι μικρό. Χαρακτηριστικό της είναι τα καθαρά κρυστάλλινα νερά και η ψιλή αμμουδιά. Επίσης η παραλία είναι ιδανική για ψάρεμα και για επισκέπτες που αποζητούν την ηρεμία και την μοναξιά, καθώς δεν συγκεντρώνεται εκεί αρκετός κόσμος.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΖΕΜΑΤΑ

Η δεύτερη πιο εντυπωσιακή αμμουδιά της Λήμνου, η οποία επίσης (όπως κι ο Παρθενόμυτος), καταλήγει σε εντυπωσιακά εξωτικά νερά. Θα φτάσετε στο Ζεματά από το χωριό Παναγιά, μέσω χωματόδρομου. Χρειάζεται λίγη προσοχή γιατί είναι πολύ εύκολο να χαθείτε. Σε απόσταση 4 χιλιομέτρων περίπου από το χωριό Παναγιά, θα συναντήσετε την πανέμορφη παραλία του Ζεματά. Είναι πολύ δημοφιλής παραλία, λόγω της ψιλής άμμου, της απουσίας φυκιών αλλά και κυμάτων. Τα νερά της είναι γαλαζοπράσινα, συνήθως γαλήνια και θα την ευχαριστηθούν μικροί και μεγάλοι. Θεωρείται ρηχή θάλασσα. Στην παραλία αυτή καλύτερα να πάτε οργανωμένοι και προετοιμασμένοι για μια ολοήμερη εκδρομή, αφού δεν θα βρείτε τίποτε τριγύρω εκτός από αυτά που θα έχετε φροντίσει να πάρετε μαζί σας στο ψυγειάκι σας.

ΤΟ ΠΗΓΑΔΕΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ

Κοντά στο γεωλογικό μνημείο του Φαρακλού, η φύση και τα ηφαιστειογενή πετρώ­ματα, δημιουργούν έναν αρκετά μεγάλο όρμο, με καστανοκόκκινη άμμο, η οποία βυθίζεται αργά μέσα στο βαθύ μπλε του βορείου Αιγαίου.Xαρακτηριστικό δείγμα των ηφαιστειογενών πετρωμάτων του νησιού. Είναι μια ερημική παραλία, εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς. Ακριβώς στη μέση της παραλίας, θα δείτε ένα πηγάδι, το οποίο έχει δημιουργηθεί ως ένα εκπληκτικό τερτίπι της φύσης. Για να φτάσετε στην παραλία, θα χρειαστεί να διανύσετε αρκετή απόσταση σε χωματόδρομο, ξεκινώντας από το Προπούλι και κα­τευ­­θυνό­μενοι βόρεια. Αφού κάνετε τη βουτιά σας, μην ξεχάσατε να επισκεφθείτε το γεωλογικό μνημείο του Φαρακλού ένα απόκοσμο τοπίο απίστευτου φυσικού κάλλους που έχει δημιουργηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, για να μας θυμίζει τη δύναμη της φύσης.

ΠΑΡΘΕΝΟΜΥΤΟΣ

Μια μεγάλη αμμουδιά με γαλαζοπράσινα νερά. Η πρόσβαση γίνεται μόνο από κακοτράχηλο χωματόδρομο, αλλά όσοι το τολμήσουν, θα απολαύσουν ένα ήρεμο τοπίο και μια υπέροχη θάλασσα. Για να απολαύσετε την εκδρομή σας είναι προτιμότερο να πάτε με ένα τζιπάκι ή 4x4 και να εξοπλιστείτε με υπομονή για τη διαδρομή μέσα από μονοπάτια, αλλά και καλή διάθεση για το απάτητο τοπίο που θα συναντήσετε. Έχει πρόσβαση μόνο από κακοτράχαλο χωματόδρομο από Χαβούλη ή από Αγ. Σοφιά (λίγο καλύτερος χωματόδρομος).  Στην περιοχή φυσούν συχνά βοριαδάκια, περίπτωση στην οποία μπορείτε να προτιμήσετε κάποια παραλία στη νότια πλευρά του νησιού. Η απέραντη αμμώδης παραλία, καταλήγει σε εξωτικά τιρκουάζ νερά, με βάθος που αυξάνεται σταδιακά και πολύ ήπια.

ΣΚΙΔΙ

Μια ακόμα απέραντη και εντυπωσιακή, παραλία της Λήμνου, είναι το Σκίδι. Αμμουδερή και εύκολα προσβάσιμη, αποτελεί το τέλειο μέρος για κάμπινγκ, κάτω από τη δροσερή σκιά των αρμυρικιών. Αριστερά υπάρχει και μια πηγούλα, που αναβλύζει πόσιμο δροσερό νερό.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΑΝΟΥΣ

Η παραλία του Θάνους, βρίσκεται κοντά στο ομώνυμο χωριό Θάνος, μετά από την παραλία του Πλατύ, στα νοτιοδυτικά της Λήμνου και απέχει 4 χλμ. από την πόλη της Μύρινας. Είναι μία ξεχωριστή παραλία. Η πιο κοσμοπολίτικη παραλία της δυτικής Λήμνου. Στην άκρη του κόλπου, μπορεί κανείς να δει το ηφαιστιογενές πέτρωμα της περιοχής. Με γαλαζοπράσινα νερά, η παραλία του Θάνους, είναι μια από τις καλύτερες της Λήμνου. Διαθέτει όμορφη ανοιχτόχρωμη άμμο, ρηχά, διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά. Αν αγαπάτε την απομόνωση, σας δίνεται η δυνατότητα για πιο ήσυχες βουτιές στην άκρη της παραλίας, χωρίς να στερηθείτε τις απολαύσεις της οργανωμένης παραλίας. με έντονη κίνηση, beach bars, beach volley, ομπρέλλες, ξαπλώστρες, ταβέρνες και καφέ. Στην περιοχή θα βρείτε ταβέρνες, και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΛΑΤΥ

Μικρός παραθαλάσσιος οικισμός, κτισμένος γύρω από τον ομώνυμο όρμο. Η παραλία Πλατύ βρίσκεται σε απόσταση 2 χλμ νοτιοανατολικά της Μύρινας. Η πρώτη μεγάλη παραλία που συναντάμε βγαίνοντας από τη Μύρινα. Λόγω της κοντινής του απόστασης από τη πρωτεύουσα και της εκπληκτικής του παραλίας, το Πλατύ συγκεντρώνει μεγάλη τουριστική κίνηση. Κοντά στην πόλη της Μύρινας, μια μεγάλη παραλία με ομπρέλλες, ξαπλώστρες, θαλάσσια σπορ και beach bars, όπου μπορείτε να απολαύσετε μαγευτικά ηλιοβασιλέματα.  προσφέρει ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα, με φόντο μάλιστα, το Άγιον ΄Ορος. Η αμμουδερή παραλία φιλοξενεί συχνά λουόμενους, που οργανώνουν τουρνουά για βόλεϋ ή ρακέτες. Είναι όμως αρκετά μεγάλη, ώστε να προσφέρει τη δυνατότητα για ήσυχες βουτιές και ήρεμη ηλιοθεραπεία.  Ξεχωρίζει για την υπέροχη αμμουδιά του και τα καταγάλανα νερά του. Η παραλία του είναι μια από τις δημοφιλέστερες και πολυσύχναστες του νησιού.  Στην περιοχή έχουν κτιστεί αρκετά ξενοδοχεία που παρέχουν όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες τους. Λέγεται, πως στην παραλία αυτή, υπήρχε άλλοτε ένα σημαντικό λιμάνι, το Πασά λιμάνι. Στο λιμάνι αυτό, αγκυροβολούσε το σουλτανικό πλοίο, κάθε φορά που κατέπλεε στο νησί. Πάντως, από το λιμάνι αυτό λένε ότι το έσκασε ο τελευταίος Τούρκος Διοικητής του νησιού, το 1912 όταν ο ναύαρχος Κουντουριώτης προσάρτησε τη Λήμνο στην επικράτεια του ελληνικού κράτους

ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΒΓΑΤΗ

Μόλις έξι χιλιόμετρα από τη Μύρινα, μια κλασική λημνιά παραλία, με αμμουδιά και καταγάλανα νερά. Βγαίνοντας από το θανος και πριν να φτάσετε στον Κοντιά, θα συναντήσετε την παραλία του Εβγάτη, Η παραλία είναι σχεδόν απέραντη, οπότε μπορείτε να επιλέξετε από μουσική και σφηνάκια σε κάποιο από τα beach bar, μέχρι την απομόνωση στις άκρες της. Εντυπωσιακή είναι η «μεταμόρφωση» της παραλίας από την πρωινή ηρεμία μέχρι το πολύβουο απόγευμα. Κι εδώ υπάρχει η δυνατότητα για βόλεϋ και ρακέτες στην άμμο, ενώ συχνά διοργανώνονται πάρτι πλάι στο κύμα. Η παραλία είναι κατάλληλη και για τους φίλους του wind surfing,

ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΕΥΤΙΝΑ

Ίσως η καλύτερη παραλία του νησιού. Η απέραντη αμμώδης παραλία, καταλήγει σε εξωτικά τρκουάζ νερά, με βάθος που αυξάνεται σταδιακά και πολύ ήπια. Στην περιοχή φυσούν συχνά βοριαδάκια, περίπτωση στην οποία μπορείτε να προτιμήσετε κάποια παραλία στη νότια πλευρά του νησιού.

 

ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

dsc 8075 1

Αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου

Το αρχαιολογικό Μουσείο Λήμνου βρίσκεται στη Μύρινα. Στεγάζεται σε νεοκλασικό κτίριο στο Ρωμαίικο γιαλό που λειτουργεί από το 1961. Παρουσιάζει την ιστορική εξέλιξη του νησιού από τη χαλκολιθική περίοδο έως τη Ρωμαιοκρατία με ευρήματα σχεδόν από όλους τους αρχαιολογικούς τόπους του νησιού, την Πολιόχνη, τα Καβείρια, την Ηφαιστεία, το  ιερό της Αρτέμιδος, την Μύρινα.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Μητροπόλεως Λήμνου

Στεγάζεται στο χώρο της Μητρόπολης στην Μύρινα. Συγκεντρώνει ανεκτίμητης αξίας, έργα και κειμήλια της εκκλησιαστικής παράδοσης και τέχνης, βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου.

Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης Κοντιά

Η Πινακοθήκη του Κοντιά πρωτολειτούργησε τον Αύγουστο του 2007. Μοναδική στην Ελλάδα, φιλοξενεί έργα σπουδαίων καλλιτεχνών από τη Λήμνο, την Ελλάδα και τις χώρες της Βαλκανίων.

Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού

Λειτουργεί σε ένα διώροφο παραδοσιακό σπίτι στο χωριό Πορτιανού. Περιλαμβάνει εκθέματα από την καθημερινή ζωή των κατοίκων του νησιού και περισσότερα από 300 αντικείμενα λαϊκής τέχνης, όπως οικιακά σκεύη, εργόχειρα, εργαλεία καθημερινής χρήσης και παραδοσιακές φορεσιές. Ιδρύθηκε το 1995 από το Σύλλογο Πορτιανατών Λήμνου Αθηνών - Πειραιώς και Περιχώρων.

Μουσείο Ναυτικής Παράδοσης και Σπογγαλιείας Λήμνου στη Νέα Κούταλη

Την 1η Ιουλίου 2006 εγκαινιάσθηκε στη Λήμνο ένα νέο θεματικό Μουσείο του Αιγαίου. Στο Μουσείο παρουσιάζεται η ναυτική παράδοση των προσφύγων από την Μικρασία, που ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με τη σπογγαλιεία και την επεξεργασία των σφουγγαριών. Ο εξοπλισμός των δυτών, σκάφανδρα, εργαλεία και αντικείμενα που περισυνέλεξαν οι σφουγγαράδες από τα βάθη της θάλασσας είναι μερικά από τα ενδιαφέροντα εκθέματα.

Αρχαιολογικός Χώρος Πολιόχνης

Η Πολιόχνη είναι ένας αρχαιολογικός τόπος στην ανατολική ακτή της Λήμνου, κοντά στο χωριό Καμίνια, που χτίστηκε στη αυγή της νεολιθικής περιόδου. Αποτελούσε έναν από τους σπουδαιότερους οικισμούς του Αιγαιακού χώρου κατά την 3η χιλιετία π.Χ.. Στην Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, γνώρισε τόσο μεγάλη άνθηση, ώστε να θεωρείται σήμερα η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή κοινωνικής και αστικής οργάνωσης. Στον αρχαιολογικό χώρο βρίσκεται και το Μουσείο Προϊστορικού Οικισμού Πολιόχνης, το οποίο συγκεντρώνει πολλά και σημαντικά ευρήματα.

Αρχαιολογικός Χώρος Ηφαιστείας

Η Ηφαιστεία ήταν η μεγαλύτερη και αρχαιότερη πόλη της Λήμνου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία του νησιού.  Οι ανασκαφές από τον Ιταλό αρχαιολόγο Ντέλλα Σέτα, έφεραν στο φως ιερό αφιερωμένο στη Μεγάλη Θεά Λήμνο, νεκροπόλεις, λουτρά, ένα μεγάλο οικοδόμημα, πηγάδια, θέατρο της ελληνιστικής περιόδου, πολλές κατοικίες, ένα ιερό και μια μεγάλη καμμένη νεκρόπολη. Ακόμη βρέθηκαν πολλά όπλα, χρυσά αντικείμενα, πήλινα ειδώλια και αγγεία τοπικής τεχνοτροπίας.

Αρχαιολογικός Χώρος Προϊστορικής Μύρινας

Το Ιερό της Αρτέμιδος, ανακαλύφθηκε στην περιοχή του Αυλώνα. Η Άρτεμη, σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, μνημονεύεται σαν η πολιούχος της Μύρινας και λατρευόταν ταυτιζόμενη με τη Σελήνη. Ήταν θεότητα του ουρανού και στο υπαίθριο ιερό τέμενος της, θυσίαζαν προς τιμήν της.
Το εργαστήριο κεραμικής κοντά στην Ελληνιστική και Ρωμαϊκή νεκρόπολη, τα ερείπια των τειχών, είναι κάποια από τα ενδιαφέροντα λείψανα του νεολιθικού οικισμού που βρίσκεται έξω από τα τείχη του κάστρου της Μύρινας.

Καβείριο – Σπηλιά Φιλοκτήτη

Οι Κάβειροι ήταν θεότητες αρχαίας Ελληνικής μυστηριακής λατρείας η οποία πρωτοεμφανίζεται στη Λήμνο . Τα Καβείρια μυστήρια ήταν οι θρησκευτικές τελετές που τελούνταν στα ιερά των Καβείρων. Στον Ιερό αυτόν τόπο γιόρταζαν τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης με θυσίες ζώων στους θεούς, σπονδές, προσευχές και αφιερώματα. Το σημαντικότερο γεγονός ήταν η γιορτή της πορφυρίας όπου ζωντάνευε η ανακάλυψη της φωτιάς, που όπως θέλει η παράδοση έγινε στην ίδια τη Λήμνο. Οι συντεχνίες των μεταλλουργών έπαιζαν ιδιαίτερο ρόλο. Ανέβαιναν στο όρος Μόσυχλο όπου άναβαν καθαρή και αμόλυντη φλόγα με ένα χαλκείο, δηλαδή ένα χάλκινο κάτοπτρο που κρατούσαν απέναντι στον ήλιο, κάτι δηλαδή σαν τη σημερινή αφή της Ολυμπιακής φλόγας. Στην ακτή των Καβειρίων βρίσκεται η σπηλιά του Φιλοκτήτη

Χορταρόλιμνη – Αλυκή - Ασπρόλιμνη 

Οι υγρότοποι της Χορταρόλιμνης, της Αλυκής, της μεγαλύτερης φυσικής αλυκής στην Ελλάδα και της Ασπρόλιμνης, θεωρούνται από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της χώρας μας και συμπεριλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000. Και οι τρεις μαζί συντηρούν ένα εξαιρετικό οικοσύστημα, στο οποίο διαχειμάζουν πάνω από 4.000 είδη πτηνών, όπως ερωδιοί, αβοκέτες, αλκυόνες, χαλκόκοτες, φλαμίγκο.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης της Καλλιόπης, ιδρύθηκε το 2001. Στεγάζεται στο κτίριο του πρώην δημοτικού σχολείου της Καλλιόπης. Ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους επισκέπτες σε θέματα περιβάλλοντος, με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού κάλλους της περιοχής.

Αμμοθίνες Λήμνου

Βορειοδυτικά του νησιού σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό Κατάλακκος, συναντάται μια νότα Σαχάρας στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου. Οι «Παχιές Άμμδες», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελούν ένα εντυπωσιακό φαινόμενο αμμόλοφων, που καλύπτουν μία έκταση 70 στρεμμάτων.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το