Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Οριζόντιο ξαφνικό «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ | Έντονες διαμαρτυρίες στα ασφαλιστικά ταμεία της Λήμνου

banner roots

Οριζόντιο ξαφνικό «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ | Έντονες διαμαρτυρίες στα ασφαλιστικά ταμεία της Λήμνου
03.06.2014 | 17:43

Οριζόντιο ξαφνικό «ψαλίδι» στο ΕΚΑΣ | Έντονες διαμαρτυρίες στα ασφαλιστικά ταμεία της Λήμνου

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Μετεκλογικός μποναμάς για χιλιάδες δικαιούχους του ΕΚΑΣ, που ανακάλυψαν ξαφνικά ότι η σύνταξη του Ιουνίου, που πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους, ήταν ψαλιδισμένη και μειωμένη, κατά το ποσό του ΕΚΑΣ.

Αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία προειδοποίηση, οριζόντια και όπως φαίνεται χωρίς διασταύρωση, στα πλαίσια του ετήσιου ελέγχου (που είναι επιβεβλημένο να γίνεται, για να λύνει προβλήματα όμως και όχι για να δημιουργεί), έκοψαν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αποτέλεσμα πολλοί χαμηλοσυνταξιούχοι και στη Λήμνο να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα όρια της απόγνωσης.

Μείζον ζήτημα το οποίο προκύπτει, πάντως, είναι ότι ανάμεσα σ αυτούς που είδαν τη σύνταξή τους να περικόπτεται, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η περικοπή είναι εντελώς άδικη, αναίτια και δεν καλύπτεται από τη σχετική νομοθεσία.

Τρανταχτό παράδειγμα (αλλά όχι το μοναδικό), γυναίκας συνταξιούχου στη Λήμνο, η οποία έπαιρνε από τον ασφαλιστικό της φορέα μηνιαίως 250€ + το ΕΚΑΣ. Η ίδια όμως έπαιρνε και από το ταμείο του αποθανόντος συζύγου της, άλλα 250€, τα οποία και νομίμως δικαιούται.

Οι γραφειοκρατικοί έγκεφαλοι, βέβαια, του Υπουργείου Εργασίας (;), του ΙΚΑ (;) του Υπουργείου Οικονομικών (;) - κανείς δεν παίρνει την ευθύνη και ο ένας την ρίχνει μπαλάκι στον άλλον -που προφανώς λειτουργούν βάσει της λογικής "τρεις το λάδι, δυό το ξύδι, πέντε το λαδόξυδο", είδαν ότι ετησίως της καταβάλλονται συνολικά περισσότερα χρήματα, απ ότι της καταβάλλει ο ασφαλιστικός της φορέας συν το ΕΚΑΣ. Με συνοπτικές διαδικασίες λοιπόν, της έκοψαν το επίδομα, χωρίς να εξετάσουν περαιτέρω την υπόθεσή της.

Απ την περικοπή όμως προκύπτουν σημαντικά ατοπήματα. Αφενός η σύνταξη χηρείας που ελάμβανε μέχρι τώρα η γυναίκα, είναι απολύτως νόμιμη, αφετέρου, οι δύο συντάξεις που ελάμβανε, αθροιστικά, δεν υπερβαίνουν το όριο πάνω απο το οποίο κόβεται σύμφωνα με τον νόμο το ΕΚΑΣ.

Το εξίσου τραγικό της υπόθεσης, είναι ότι απ όλους αυτούς, στους οποίους κόπηκε άδικα το επίδομα, τώρα ζητείται η εκ νέου προσκόμηση δικαιολογητικών, για την επαναχορήγηση του (ένας Θεός ξέρει πότε).

Άλλη μια παράπλευρη συνέπεια, αυτής της ανάλγητης συμπεριφοράς απέναντι στους οικονομικά ασθενέστερους (και αναφερόμαστε σε όσους άδικα κόπηκε το ΕΚΑΣ, οι οποίοι όμως, συμφωνα με πληροφορίες δεν αποτελούν μικρή μειοψηφία, τουναντίον), είναι ότι δεν θα έχουν το επόμενο διάστημα και μέχρι να τους επαναχορηγηθεί το επίδομα, μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, τα οποία είναι είδος πρώτης ανάγκης, για τη συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων.

Υ/Γ 1: Προεκλογικά ο πρωθυπουργός βαρέθηκε (φαντάζομαι) να επαναλαμβάνει σχεδόν μονότονα, ότι "τώρα έφτασε, η ώρα για να διορθώσει η κυβέρνηση τις αδικίες". Προσώρας, πάντως, φαίνεται ότι αυτή η διάθεση της κυβέρνησης, εξαντλήθηκε μαζί με την προεκλογική περίοδο, αφού αδικίες δεν διορθώνονται. Αντιθέτως, προσθέτονται καινούριες.

Υ/Γ 2: Κόβοντας απο παντού αδιάκριτα και αδίκως φτιάχνω και γω πρωτογενές πλεόνασμα και ας μην με λένε Στουρνάρα.

 

Δ.Β

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το