Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου για τις ανεμογεννήτριες στα νησιά

the roots web banners 06

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία  η ημερίδα του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου για τις ανεμογεννήτριες στα νησιά
06.05.2025 | 08:38

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου για τις ανεμογεννήτριες στα νησιά

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Με την παρουσία μηχανικών, πανεπιστημιακών, τοπικών φορέων και πολιτών, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος - Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου, με θέμα την ανάπτυξη των ανεμογεννητριών στα νησιά της περιοχής μας.

Η συζήτηση κινήθηκε σε κρίσιμες πτυχές όπως η φέρουσα ικανότητα των νησιών, η αναγκαιότητα ενεργειακού σχεδιασμού με τοπικά χαρακτηριστικά, τα ζητήματα χωροθέτησης εντός προστατευόμενων περιοχών και η θέση των νησιών στο εθνικό ενεργειακό δίκτυο. 

Συγκεκριμένα, η ημερίδα με θέμα «Ανεμογεννήτριες στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου: Προκλήσεις και Προοπτικές», στόχευσε να αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα που ανακύπτουν από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, εστιάζοντας τόσο στις τεχνικές δυνατότητες όσο και στις περιβαλλοντικές, θεσμικές και κοινωνικές προκλήσεις. 

Στο επίκεντρο των παρεμβάσεων βρέθηκαν ερωτήματα όπως: 

▪ Η φέρουσα ικανότητα των νησιών σε έργα ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και η ανάγκη για χωρικό και ενεργειακό σχεδιασμό με τοπικές παραμέτρους. 

▪ Οι δυνατότητες αποθήκευσης της αιολικής ενέργειας και οι τεχνολογίες που μπορούν να την καταστήσουν αποτελεσματική. 

▪ Ο ρόλος των νησιών στο εθνικό ενεργειακό σύστημα, και ο κίνδυνος να αντιμετωπιστούν ως «μπαταρίες του Αιγαίου». 

Η χωροθέτηση ανεμογεννητριών εντός ή πλησίον περιοχών Natura 2000, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας με τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτωντης Περιφέρειας και την Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων Βορείου Αιγαίου, δεδομένου του πλούσιου αρχαιολογικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. 

Εφτά διακεκριμένοι ομιλητές – πανεπιστημιακοί, επιστήμονες και μηχανικοί – κατέθεσαν τις απόψεις τους, προσφέροντας ένα πολυεπίπεδο και νηφάλιο δημόσιο διάλογο. 

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Στρατής Μανωλακέλληςυπογράμμισε ότι το ΤΕΕ δεν λειτουργεί με όρους υπέρ ή κατά των ανεμογεννητριών, αλλά ως θεσμικός εγγυητής της τεχνικής τεκμηρίωσης και της δημοκρατικής διαβούλευσης. «Το ενεργειακό μέλλον δεν μπορεί να σχεδιάζεται χωρίς τις τοπικές κοινωνίες και τους θεσμικούς επιστημονικούς φορείς», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Το Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου του ΤΕΕ θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τεκμηριωμένης ενημέρωσης, ενισχύοντας τον ρόλο του ως αξιόπιστος συνομιλητής της Πολιτείας, της κοινωνίας και των μηχανικών.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel