Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ένα βήμα πιο κοντά ο αναδασμός Ατσικής | Έπεσε η υπογραφή

the roots web banners 06

Ένα βήμα πιο κοντά ο αναδασμός Ατσικής | Έπεσε η υπογραφή
28.11.2023 | 14:06

Ένα βήμα πιο κοντά ο αναδασμός Ατσικής | Έπεσε η υπογραφή

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης υπέγραψε σήμερα Τρίτη 28.11..2023 με τον Ανάδοχο , την Σύμβαση για την πρωτοποριακή ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΑΣΜΟΥ ΑΤΣΙΚΗΣ Λήμνου προϋπολογισμού 486.185 €.

1701169784576

Παρόντες στην υπογραφή της Σύμβασης ήταν, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Αριστόβουλος Ελευθερίου, ο Έπαρχος Λήμνου Άγγελος  Βλάττας, ο εκπρόσωπος της Αναδόχου εταιρίας κ. Σαββίδης, ο νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος Λήμνου Απόστολος Κουτσογιάννης, Διευθυντές των Υπηρεσιών, Ειδικοί Σύμβουλοι και στελέχη της Περιφέρειας.  

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου  δήλωσε σχετικά:

«Σήμερα επισφραγίζεται μία επίπονη διαδικασία που απαίτησε πολλές επαφές με Υπουργεία και τη συμβολή του κ. Αθανασίου που βοήθησε σ’ αυτό το θέμα. Στόχος μας ήταν να πραγματοποιηθεί το όνειρο των κατοίκων μιας περιοχής της Ατσικής Λήμνου για τον Αναδασμό της γης, ένα όνειρο πολλών δεκαετιών. Τι είναι ο Αναδασμός; Ουσιαστικά είναι η συνένωση κλήρων για να έχουμε πιο μεγάλους κλήρους και να αυξήσουμε την παραγωγή προϊόντων για το ανέβασμα οικονομικά της περιοχής. Αυτό το θέμα απασχολεί την Περιφέρεια επί πολλά χρόνια. Η ιδέα είχε ξεκινήσει από πολύ παλιά. Μετά οι ίδιοι οι κάτοικοι άλλαξαν γνώμη λόγω των καθυστερήσεων και είπαν δεν θέλουμε. Κατόπιν σε μία επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, του έθεσα το θέμα και υποσχέθηκε ότι θα γίνει ο αναδασμός και το προχωρήσαμε έκτοτε πολύ εντατικά . Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πόρους 500.000 ευρώ για τη μελέτη. Αναθέσαμε σε έναν καθηγητή του Πολυτεχνείου να μας ετοιμάσει τις προδιαγραφές για τη μελέτη, τον κ. Τσακίρη που στη συνέχεια διετέλεσε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.  Οι προϋπολογισμοί που έκανε μιλούσαν για ένα ποσό 1.200.000. Τότε  ετέθη θέμα εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το τι θα γίνει με τους  υπόλοιπους πόρους πέραν των 500.000 που βρήκαμε. Πήρα το ρίσκο και είπα ότι οι εκπτώσεις που δίνονται σ’ αυτές τις Μελέτες είναι σημαντικές αλλά αν απαιτηθεί θα καλύψουμε τη διαφορά με πόρους της Περιφέρειας. Αυτό  γιατί θέλαμε να προχωρήσει το θέμα. Όμως τελικά επαληθεύτηκαν οι προβλέψεις μας ότι η ζητηθείσα αμοιβή είναι μικρότερα του ποσού που εξασφαλίσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών. Πολύ επίπονη διαδικασία, δεν υπάρχει εμπειρία στις υπηρεσίες μας. Ο κ. Σαββίδης έχει εκπονήσει ανάλογες μελέτες σε όλη την Ελλάδα.»

Απευθύνοντας τις ευχαριστίες του προς τους Διευθυντές, τα μέλη των Επιτροπών και των υπηρεσιών της Περιφέρειας που εργάσθηκαν ως τώρα, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε  ότι «είναι μία δύσκολη διαδικασία γιατί παράλληλα πρόκειται να γίνουν διάφορα έργα στο σύνολο της υπό αναδασμό αγροτικής περιοχής, όπως έργα οδοποιίας, πιθανόν γέφυρες κλπ.» ενώ τόνισε ότι «θα απαιτηθεί η στενή παρακολούθηση της εξέλιξης της Μελέτης από ειδικούς με τους οποίους πιθανόν να χρειαστεί να συνεργαστεί η Περιφέρεια».

Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας αναφέρθηκε αναλυτικότερα στα βήματα που πρόκειται να γίνουν, τις επιτροπές που θα λειτουργήσουν και τον τρόπο έγκρισης των επί μέρους δράσεων για την υλοποίηση της Σύμβασης. 

Ο Έπαρχος Λήμνου κ. Βλάττας παίρνοντας το λόγο , υπογράμμισε ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη ότι είναι ένα έργο που προχώρησε με ενέργειες του Περιφερειάρχη και του βουλευτή πρ. Υπουργού κ. Αθανασίου, το οποίο πιστεύει ότι θα αφήσει ικανοποιημένους τους κατοίκους και θα βοηθήσει τη Λήμνο.

1701169784628

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το