Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Δ. Κράσσος: «Μειωμένη η παράγωγή εξαιρετικά όμως τα σταφύλια»

Apothiki Workshops Banner2 750

Δ. Κράσσος: «Μειωμένη η παράγωγή εξαιρετικά όμως τα σταφύλια»
25.10.2023 | 19:28

Δ. Κράσσος: «Μειωμένη η παράγωγή εξαιρετικά όμως τα σταφύλια»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Γενικός Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λήμνου «Η Ένωση» Δημήτρης Κράσσος, κάνοντας ουσιαστικά τον απολογισμό για τη φετινή σοδειά, τόσο για το Μοσχάτο Αλεξνδρείας όσο και για το Λημνιό.

Ο κ. Κράσσος αναφέρει σχετικά:

Χαρακτηριστικό του χειμώνα 2023 ήταν οι μειωμένες βροχοπτώσεις και η σχετικά ψηλή μέση θερμοκρασία. Η άνοιξη αντίθετα ήταν αρκετά βροχερή και ψυχρή, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έκπτυξης των οφθαλμών και την οψίμηση του τρύγου, χωρίς όμως την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών λόγω των έγκαιρων επεμβάσεων των παραγωγών.

Σποραδικές χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τοπικά επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή. Το καλοκαίρι που ακολούθησε χαρακτηρίστηκε από υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά τον Ιούλιο, και ξηρασία. Οι παραπάνω συνθήκες συντέλεσαν στην έντονη υδατική καταπόνηση των αμπελώνων κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης, με αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής περίπου 15-20%.

Το Μοσχάτο Αλεξανδρείας τρυγήθηκε από 1η ως 17η Σεπτεμβρίου, είχε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με την οξύτητα να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Το αρωματικό προφίλ των οίνων που παράχθηκαν είναι το τυπικό του Μοσχάτου, με τον φρουτώδη χαρακτήρα να είναι ιδιαίτερα εκφραστικός.

Το Λημνιό τρυγήθηκε στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, επηρεάστηκε λιγότερο από την ανομβρία, και τα κρασιά έχουν υψηλό αλκοολικό τίτλο για την ποικιλία και σχετικά μαλακές ταννίνες, σε συνδυασμό με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel