Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>13 σοβαροί λόγοι για να επισκεφτείς τη Λήμνο

the roots web banners 06

13 σοβαροί λόγοι για να επισκεφτείς τη Λήμνο
21.09.2022 | 17:42

13 σοβαροί λόγοι για να επισκεφτείς τη Λήμνο

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Πολύπλευρη ακτογραμμή, φυσικά τοπία, γραφικά χωριά και πλούσια γαστρονομική παράδοση είναι μερικά από όσα συναντάς στη Λήμνο.

Η Λήμνος έχει πανάρχαια ιστορία και πλούσια μυθική παράδοση, καθώς φέρεται να είναι και το νησί του Ηφαίστου. Ο θεός της φωτιάς είχε επιλέξει τον τόπο για το εργαστήρι του, όπου δίδαξε στους κατοίκους την τέχνη του χαλκού.

Η Λήμνος είναι το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας κι ένα από τα ομορφότερα του βορειανατολικού Αιγαίου. Ξεχωρίζει για την πολύπλευρη ακτογραμμή του, τα εντυπωσιακά φυσικά τοπία (όπως οι Αμμοθίνες και η Αλυκή), τα γραφικά χωριά και την πλούσια γαστρονομική παράδοση, την οποία γνωρίζεις μέσα από τα τοπικά προϊόντα και τις εξαιρετικές του ταβέρνες.

Αν, η Λήμνος εξακολουθεί να είναι για σένα ένα ανεξερεύνητο νησί έχεις (τουλάχιστον) 13 σοβαρούς λόγους για να την επισκεφτείς.

Η Μύρινα

Η πρωτεύουσα του νησιού έχει παραδοσιακά πλακόστρωτα σοκάκια και πέτρινα αρχοντικά. Πάνω από τη γραφική πόλη ξεπροβάλλει το Βυζαντινό Κάστρο, το μεγαλύτερο σε έκταση οχυρό του Αιγαίου, το οποίο αποτελεί εδώ και χρόνια πολύτιμο καταφύγιο για τα ελάφια. Κατεβαίνοντας από το Κάστρο, σε περιμένει το λιμανάκι της Μυρίνας με τα ψαροκάικα.

Ο Μούδρος

Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία. Κατά τον Α’ Βαλκανικό πόλεμο, ο Παύλος Κουντουριώτης, ναύαρχος του θωρηκτού ΑΒΕΡΩΦ, χρησιμοποίησε τον Μούδρο σαν ορμητήριο για τη ναυμαχία της Έλλης και τη ναυμαχία της Λήμνου. Με τις νίκες του κατέστησε τη Λήμνο το πρώτο ελληνικό νησί που απελευθερώθηκε από τον τούρκικο ζυγό.

Καθόλου τυχαία και η επιλογή του λιμανιού κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο (1915-1919) από τις συμμαχικές δυνάμεις, για τον ελλιμενισμό του στόλου τους, με σκοπό την εκστρατεία της Καλλίπολης. Τα χρόνια του μεσοπολέμου ο Μούδρος άνθισε ως εμπορικό λιμάνι, ενώ μεταπολεμικά έγινε τόπος εξορίας των αριστερών.

Τα χωριά

Παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε σπίτια και αρχοντικά, παλιές εκκλησίες, μεσαιωνικά κατάλοιπα και περιποιημένες αυλές συναντάς στα χωριά της Λήμνου. Στον Ρωμανό θα θαυμάσεις τα παλιά αρχοντικά, στις Σάρδες θα δοκιμάσεις μέλι, στα Τσιμάντρια θα γνωρίσεις το χωριό των κεχαγιάδων (η τουρκική λέξη χρησιμοποιείται στη Λήμνο για όσους εργάζονταν στα κτήματα των γαιοκτημόνων της εποχής), από την Πλάκα θα αγναντεύσεις την Ίμβρο και στην Ατσική θα πιεις τον καφέ σου στην πλατεία του χωριού.

Το φυσικό κάλλος και οι αρχαιολογικοί χώροι

Οι εντυπωσιακοί βράχοι στο Φαρακλό, οι καταρράκτες στον Κάσπακα, οι λιμνοθάλασσες και σημαντικοί βιότοποι, η Σπηλιά του Φιλοκτήτη αλλά και οι Αμμοθίνες, είναι μερικά από τα μέρη που ξεχωρίζουν στη Λήμνο. Εντυπωσιακοί είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η αρχαία Πολιόχνη, η Ηφαιστεία με το αρχαίο θέατρο, το Καβίρειο, όπου τελούνταν μυστικιστικές τελετές, αλλά και το Κάστρο της Μύρινας, που διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση, και το ξωκλήσι της Παναγίας Κακκαβιώτισσας που για στέγη έχει βράχια.

 

Οι Αμμοθίνες

Στα βόρεια του νησιού της Λήμνου, τρία χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Κατάλακκος και κοντά στην παραλία Γομάτι, απλώνονται οι περίφημες Αμμοθίνες σε έκταση περίπου 70 στρεμμάτων. Οι Αμμοθίνες αποτελούν ένα εξαιρετικά σπάνιο και απόκοσμο τοπίο, με τα λευκά κρινάκια της Λήμνου να αποτελούν την ελάχιστη βλάστηση που συνθέτει τη χλωρίδα τους. Ιδανική παραλία για βουτιά, μετά τις Αμμοθίνες είναι το Γομάτι.

Η Πολιόχνη

Η Πολιόχνη είναι ένας αρχαιολογικός τόπος στην ανατολική ακτή της Λήμνου, κοντά στο χωριό Καμίνια, που χτίστηκε στην αυγή της νεολιθικής περιόδου για το Αιγαίο, την 4η ή 5η χιλιετία π.Χ. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την Τροία αλλά η Τροία θα χτιστεί χίλια χρόνια αργότερα, όταν πια η Πολιόχνη θα έχει εξελιχθεί σε έναν αστικό οικισμό με 1.500 κατοίκους με ορθογώνιες πέτρινες κατοικίες, προστατευτικό τείχος, πλατείες, πηγάδια, δρόμους, δημόσια κτίρια και πιθανώς Βουλευτήριο.

Η Αλυκή

Πρόκειται για μία παράκτια αλμυρή λιμνοθάλασσα η οποία βρίσκεται στη Βορειο-Ανατολική Λήμνο, ανατολικά του οικισμού του Αγ. Αλεξάνδρου στα όρια του Κοντοπουλίου. Η Αλυκή καλύπτεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους με θαλασσινό νερό και όταν αυτό δεν υπάρχει, σχηματίζεται ένα εκτεταμένο αλίπεδο. Στην περιοχή μπορεί κανείς να παρατηρήσει εκατοντάδες είδη πουλιών που τη χρησιμοποιούν ως στάση, όταν μεταναστεύουν νοτιότερα, ενώ την άνοιξη, στην Αλυκή, μπορεί να δεις έναν σημαντικό πληθυσμό από φλαμίνγκο.

Πηγή: oneman.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το