Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Βελτιωτική πρόταση στην τροπολογία για το Νοσοκομείο Λήμνου, κατέθεσε ο Ν. Σηφουνάκης

banner roots

Βελτιωτική πρόταση στην τροπολογία για το Νοσοκομείο Λήμνου, κατέθεσε ο Ν. Σηφουνάκης
21.11.2013 | 12:11

Βελτιωτική πρόταση στην τροπολογία για το Νοσοκομείο Λήμνου, κατέθεσε ο Ν. Σηφουνάκης

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι μορφολογικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των διασυνδεόμενων νοσοκομείων τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά νησιά– όπως είναι η περίπτωσης της Λήμνου και της Μυτιλήνης – τόνισε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Λέσβου κ. Νίκος Σηφουνάκης, κατά την ομιλία του χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου κατέθεσε συγκεκριμένη βελτιωτική πρόταση προς τον Υπουργό Υγείας, η οποία θα έδινε τη δυνατότητα μέσω Υπουργικής Απόφασης να υπάρξει διαφοροποίηση σε διασυνδεδεμένα νοσοκομεία των νησιωτικών περιοχών.

Ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε ότι καθώς πλέον τα νοσοκομεία Λήμνου και Μυτιλήνης παύουν να θεωρούνται ως ένα ενιαίο νοσοκομείο - και με την πρόταση του Υπουργού Υγείας αποκτούν αυτοτελή διοικητικά συμβούλια - θα πρέπει επιπροσθέτως να διασφαλισθεί ότι η διασύνδεση θα σημαίνει ότι το μεγάλο νοσοκομείο – π.χ. της Μυτιλήνης – θα λειτουργεί συμπληρωματικά, επικουρικά και ενισχυτικά προς το άλλο διασυνδεδεμένο νοσοκομείο – εν προκειμένω της Λήμνου.

Το ζητούμενο είναι, τόνισε ο κ. Σηφουνάκης, με τη διασύνδεση να βελτιωθεί οργανωτικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους κατοίκους των νησιών. Αυτό σημαίνει, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι απόρροια της διασύνδεσης δεν θα πρέπει να είναι η μετακίνησης ασθενών, ιατρών ή νοσηλευτικού προσωπικού από το μικρότερο στο μεγαλύτερο νησί, κάτι που ενδεχομένως να είναι ευκολότερο σε γεωγραφικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Επισυνάπτεται η διάταξη που πρότεινε ο κ. Σηφουνάκης προς τον Υπ. Υγείας.

 

Προσθήκη στην Τροπολογία με αριθμ. 942/58/15.11.2013

στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης (L 88/45/4-4-2011)»

 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την υπ’ αριθμ. 942/58/15.11.2013 τροπολογία του Υπουργού Υγείας στο νομοσχέδιο «Προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2011/24/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2011 περί εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης (L 88/45/4-4-2011)», προβλέπεται – στο άρθρο 1 – ότι μεταξύ άλλων τα Νοσοκομεία Λήμνου και Μυτιλήνης εξαιρούνται από τις διατάξεις του τελευταίου Ν. 4052/2012, δηλαδή παύουν πλέον να θεωρούνται ως ένα ενιαίο νοσοκομείο (ενιαίος οργανισμός, ΝΠΔΔ κλπ.) και επανέρχονται στο προηγούμενο καθεστώς της διασύνδεσης του Ν. 3918/2011.

Όπως είναι γνωστό, με την υπ’ αριθμ. 1681/τ.Β΄/28-7-2011 απόφαση του Υπουργού Υγείας - κατ’ εφαρμογή του άρθρου 70 του Ν. 3918/2011 – προσδιορίστηκε το περιεχόμενο της διασύνδεσης. Ειδικότερα, προβλέπεται ότι η διασύνδεση νοσοκομείων περιλαμβάνει εκτός από ενιαίο προγραμματισμό και ομαδοποίηση προμηθειών, και α) ενιαίο σχεδιασμό κοινών υπηρεσιών, β) κατάρτιση κοινών προγραμμάτων λειτουργίας τμημάτων, κλινικών, εργαστηρίων και μονάδων, γ) σχεδιασμό ισόρροπης ανάπτυξης ομοειδών ιατρικών τμημάτων καθώς και συνένωσης/συλλειτουργίας, δ) από κοινού ανάπτυξη ενιαίων μονάδων/δραστηριοτήτων (πλυντήρια, αποστείρωση, εστίαση, φύλαξη, καθαριότητα κλπ) και ε) ενίσχυση και αλληλοσυμπλήρωση των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό.

Είναι προφανές ότι η εφαρμογή του καθεστώτος της διασύνδεσης στα πεδία που ορίζονται ανωτέρω, οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις μορφολογικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες των διασυνδεόμενων νοσοκομείων τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά νησιά και όχι σε έναν ενιαίο, “συνεχόμενο” γεωγραφικό χώρο της ηπειρωτικής, για παράδειγμα, χώρας. Στις περιπτώσεις αυτές, η έννοια της διασύνδεση θα πρέπει να έχει ρόλο συμπληρωματικό και ενισχυτικό τους ενός νοσοκομείου προς το άλλο, και όχι να οδηγεί στην ανάγκη μετακίνησης ασθενών, καθώς και ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, από το νοσοκομείο του ενός νησιού στο νοσοκομείου του άλλου νησιού.

Με την εν λόγω διάταξη προτείνεται, επομένως, να συμπληρωθεί η υπ’ αριθμ. 942/58/15.11.2013 τροπολογία του Υπουργού Υγείας, έτσι ώστε εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ψήφιση του παρόντος, ο Υπουργός Υγεία με απόφασή του να τροποποιεί την υπ’ αριθμ. 1681/τ.Β΄/28-7-2011 Υ.Α., προκειμένου να ληφθεί ειδική μέριμνα για το καθεστώς της διασύνδεσης νοσοκομείων που βρίσκονται σε διαφορετικό νησί της χώρας.

Στο τέλος της παραγράφου Α του άρθρου 1 της υπ’ αριθμ. 942/58/15.11.2013 τροπολογία του Υπουργού Υγείας, προστίθεται το εξής εδάφιο:

«Εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την ψήφιση του παρόντος, ο Υπουργός Υγείας εκδίδει απόφαση με την οποία τίθενται περιορισμοί στους όρους και το περιεχόμενο της διασύνδεσης των νοσοκομείων – όπως προσδιορίζονται στην υπ’ αριθμ. 1681/τ.Β΄/28-7-2011 απόφαση του Υπουργού Υγείας - όταν τα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία βρίσκονται εγκατεστημένα σε άνω τους ενός νησιά της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες γεωγραφικές, μορφολογικές και πληθυσμιακές συνθήκες».

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το