Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Ο Δήμος Αγ. Ευστρατίου για την εκδήλωση στη μνήμη του Υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά

banner roots

Ο Δήμος Αγ. Ευστρατίου για την εκδήλωση στη μνήμη του Υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά
17.06.2022 | 20:32

Ο Δήμος Αγ. Ευστρατίου για την εκδήλωση στη μνήμη του Υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, σε ειδική εκδήλωση, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τιμά τον Ήρωα Υποσμηναγό Νικόλαο Σιαλμά, που στις 18 Ιουνίου 1992, υπερασπιζόμενος τον Εθνικό εναέριο χώρο πάνω από τον Άγιο Ευστράτιο, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του νησιού μας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο που κατασκευάστηκε προς τιμήν του πεσόντος αεροπόρου και μετονόμασε την περιοχή σε Ακρωτήριο Νίκος Σιαλμάς.

Παρόντες ήταν, η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή, ο Αντιδήμαρχος Αγίου Ευστρατίου Δημήτρης Κουτσουρίδης, ο Έπαρχος Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Άγγελος Βλαττάς-Λαμπρινός, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, Εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, εκπρόσωποι της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας, του Συνδέσμου Αποφοίτων Σχολής Ικάρων, του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών Πεσόντων Αεροπόρων, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπυρίδωνος Κωνσταντάρας, Εκπρόσωπος της οικογένειας του Υποσμηναγού Ν. Σιαλμά, ο αδερφός του Κωνσταντίνος Σιαλμάς.

Ακολούθησαν ομιλίες, από τη Δήμαρχο Αγίου Ευστρατίου Μαρία Κακαλή, τον αδερφό του Υποσμηναγού Ν. Σιαλμά, κύριο Κωνσταντίνο Σιαλμά, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά και τον ΥΦΕΘΑ Νικόλαο Χαρδαλιά.

Η Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου είπε στην ομιλία της:

“Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κύριε Αρχηγέ της Πολεμικής μας Αεροπορίας,

Πανοσιολογιότατε

Εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων

Κυρίες και κύριοι

Αγαπητοί συγγενείς του Νικολάου Σιαλμά,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο νοτιότερο άκρο του νησιού μας καταμεσής στο Αιγαίο, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον ήρωα Νίκο Σιαλμά που έπεσε υπερασπιζόμενος την αγαπημένη μας πατρίδα.

Δυστυχώς ακόμη και σήμερα, τριάντα χρόνια μετά η θυσία του παραμένει επίκαιρη, θυμίζοντας σε όλους ότι η εθνική ανεξαρτησία είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και την ευημερία των λαών.

Σε μια εποχή που τα σύννεφα πυκνώνουν και η Ευρώπη κλυδωνίζεται από κρίσεις που απειλούν ένα τρόπο ζωής που θεωρούσαμε όλοι ως κεκτημένο, ιστορικοί αναθεωρητισμοί, τυχοδιωκτικές επεκτατικές πολιτικές και παιχνίδια κυριαρχίας έρχονται να μας θυμίσουν ότι πρέπει να επαγρυπνούμε και να είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια.

Με ένα γείτονα ο οποίος συνεχίζει τις προκλήσεις με συνεχείς παραβιάσεις και δηλώσεις που στόχο έχουν να κλονίσουν το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουμε όσοι έχουμε επιλέξει να παραμείνουμε στα νησιά του Αιγαίου η θυσία του Νίκου Σιαλμά μας υπενθυμίζει κάθε μέρα πως οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι εδώ με ετοιμότητα  και υψηλό φρόνημα.

Αγαπητοί συγγενείς και φίλοι του Νίκου θέλουμε να γνωρίζετε πως οι κάτοικοι του νησιού μας, και κυρίως οι νέες γενιές γνωρίζουν τη θυσία του και εμείς φροντίζουμε να μην ξεχαστεί ποτέ.

Αθάνατος!!!!”

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και σιγή ενός λεπτού.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στη χώρα του νησιού, όπου η Δήμαρχος Μαρία Κακαλή παρουσίασε στους προσκεκλημένους δράσεις και έργα του νησιού που έχουν δρομολογηθεί, τα οποία θα δούμε να ολοκληρώνονται στο άμεσο μέλλον.

Η Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει στην ανάδειξη του Μνημείου Νίκου Σιαλμά και τη διαμόρφωση του σε λειτουργικό και επισκέψιμο χώρο.

Τέλος, ανακοινώθηκε η πρόθεση «αδελφοποίησης» του Δήμου Αγίου Ευστρατίου με τον Δήμο Κερύνειας. Όπως ανέφερε η Δήμαρχος, πρόκειται για μια πράξη σημαίνουσα αλλά και συμβολική, μέσω της οποίας θα ακούγεται δυνατά και προς κάθε κατεύθυνση το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ».

Ευχαριστούμε θερμά τον Ηλία Κεφαλά και τη Ναταλία Ανεμοδουρά για το φωτογραφικό υλικό.

 
Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το