Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου: «Και νέο χτύπημα στην ανάπτυξη από Μουτζούρη»

banner roots

Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου: «Και νέο χτύπημα στην ανάπτυξη από Μουτζούρη»
16.11.2021 | 19:34

Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου: «Και νέο χτύπημα στην ανάπτυξη από Μουτζούρη»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη ασκεί η Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η περιφερειακή παράταξη:

«Δεν προλαβαίνουμε να καταγράφουμε τις αποφάσεις του Μουτζούρη και της Περιφερειακής Αρχής εναντίον της ανάπτυξης των νησιών. Τελευταίο (;) χτύπημα αφορά στην απόσυρση της προκήρυξης χρηματοδότησης επιχειρήσεων για καινοτόμες επενδύσεις, ενώ φήμες υπάρχουν ότι και τα άλλα προγράμματα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τους πόρους του ΠΕΠ της Περιφέρειας θα ανακληθούν και αυτά, αφού οι αποφάσεις καθυστερούν εδώ και πολλούς μήνες.

Και ενώ υπάρχει συμφωνία όλων των φορέων των νησιών στο γεγονός ότι στα νησιά του Β.Αιγαίου υπάρχει έλλειμμα ανάπτυξης και χρειάζεται να υποστηριχθεί η επιχειρηματικότητα, η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη δείχνει για μια ακόμη φορά να μην αντιλαμβάνεται καν το βασικό αντικείμενο των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Η τελευταία αυτή απόφαση έχει δύο κυρίως "θύματα":

  • τους επιχειρηματίες που είχαν προετοιμάσει τους φακέλους και τις επιχειρήσεις τους για μια αλλαγή πορείας υιοθετώντας τις αναγκαίες καινοτομικές δράσεις που είναι απαραίτητες για να είναι ανταγωνιστικές στις νέες προκλήσεις ξοδεύοντας μάλιστα ώρες και χρήματα για τη προετοιμασία αυτή και
  • τα νησιά που δεν θα δουν τη γέννηση νέων και την αναγέννηση υφιστάμενων επιχειρήσεων, νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα.

Ποια είναι η δικαιολογία; Το ότι τα χρήματα που ήταν διαθέσιμα για το σκοπό αυτό πήγαν για μέτρα COVID-19 και ότι δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για την ένταξη ικανού αριθμού επιχειρήσεων από αυτές που είχαν υποβάλει φάκελο, είχαν αξιολογηθεί θετικά και ετοίμαζαν τα δικαιολογητικά τους. Πιθανά μάλιστα κάποιες να είχαν ξεκινήσει να επενδύουν πιστεύοντας ότι λόγω της βαθμολογίας τους είχαν εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση.

Από αυτό προκύπτουν δύο ερωτήσεις:

  • η μία είναι το πότε ανακάλυψε η Περιφερειακή Αρχή ότι δεν έχει τα χρήματα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και που πήγαν τα χρήματα που είχαν προϋπολογιστεί. Αν τελικά άλλοι είναι οι λόγοι (όπως ψιθυρίζεται) ας βγουν ξεκάθαρες ανακοινώσεις με ονοματεπώνυμα υπευθύνων.
  • η δεύτερη είναι ότι, ανεξάρτητα του ποιος φταίει για την έλλειψη χρημάτων, γιατί αποφασίζεται να τιμωρηθούν οι επιχειρήσεις και τα νησιά μας και όχι να ζητηθούν πρόσθετοι πόροι από τη Κυβέρνηση και την ΕΕ, όταν μάλιστα έρχεται ο πακτωλός των χρημάτων από το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα ταμεία για τα οποία βομβαρδιζόμαστε καθημερινά.

Αυτή η "αντιαναπτυξιακή" ενέργεια Μουτζούρη δεν είναι η πρώτη και φοβόμαστε ότι δεν θα είναι και η τελευταία: έχουν προηγηθεί οι δήθεν επεμβάσεις για αποζημιώσεις αγροτών και η "ίδρυση" του γραφείου του ΕΛΓΑ στη Λέσβο και τα "εγκαίνια" του παλαιού κτηνιατρείου Μανταμάδου, η "εξαφάνιση" της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης" και η προώθηση των τοπικών προϊόντων με αδιαφανείς διαδικασίες και αναποτελεσματικές συμμετοχές σε εκθέσεις, η "αποχή" από την ενασχόληση με τον τουρισμό όπου έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες και τα χρήματα μας στην κα Ντενίση, η εγκατάλειψη μελετών στήριξης της οστρακο-αλιείας στο κόλπο Καλλονής, η "χαλαρότητα" στην υποστήριξη των αποφάσεων του ΠΣ για το σεισμό της Σάμου και το μέλλον του Πανεπιστημίου, κλπ.

Όμως η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη πορεύεται προς την επανεκλογή της με άλλη ατζέντα: αυτή της διεκδίκησης του χρίσματος από τη Ν.Δημοκρατία. Γι’αυτό άλλωστε προσέλκυσε και άλλα τέσσερα στελέχη της δίνοντας τους θέσεις αντιπεριφερειαρχών. Αυτό δικαιολογεί και την αφωνία των τοπικών στελεχών της ΝΔ που βρίσκονται σε θέση αναμονής περιμένοντας που θα δοθεί το δαχτυλίδι για τις επόμενες εκλογές και προτιμούν να θυσιάσουν το μέλλον των νησιών μας μπροστά στο προσωπικό και κομματικό συμφέρον. Τελικά στη πράξη θα φανεί η δήλωση μας αν είναι ή δεν είναι "αδειανά πουκάμισα" οι πρόσφατες αναθέσεις καθηκόντων σε αντιπεριφερειάρχες.

Παράλληλα ο ίδιος ο Περιφερειάρχης συνεχίζει την πελατειακή συμπεριφορά που διδάχτηκε από τους μέντορες του περνοδιαβαίνοντας τα καφενεία των χωριών τάζοντας εργάκια και μοιράζοντας "κόλλυβα" σε φορείς και συλλόγους.

Μπροστά στην γενική αφωνία και στην έλλειψη διεκδίκησης πόρων από τη πλευρά της αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων και των άλλων αναπτυξιακών φορέων των νησιών που φαίνεται ότι έχουν αποδεχτεί την "αναπτυξιακή" επιλογή της Κυβέρνησης μέσω των "κέντρων κράτησης-φυλακών" και του πακτωλού ευρωπαϊκών χρημάτων που αυτά συνεπάγονται, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ θα συνεχίσει να καταγγέλλει αυτές τις πρακτικές που υπονομεύουν το μέλλον όλων μας. Η διεκδίκηση για αύξηση των αναπτυξιακών πόρων προς τα νησιά μας με στόχους την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, την ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας σε σύνδεση με αγροδιατροφικά προϊόντα ποιότητας, την ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών του πολιτισμού και του περιβάλλοντος των νησιών μέσα από έναν ουσιαστικό σχεδιασμό, είναι μονόδρομος».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το