Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>MEDNIGHT 2021: Η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή ξεκινά από την Λήμνο
ikteo limnou
MEDNIGHT 2021: Η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή ξεκινά από την Λήμνο
26.05.2021 | 20:16

MEDNIGHT 2021: Η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή ξεκινά από την Λήμνο

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Για πρώτη φορά, 13 περιοχές στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο γίνονται δίαυλος επιστήμης συμμετέχοντας στη Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή, MEDNIGHT 2021.


Στόχος τους, να δείξουν στο ευρύ κοινό τη σημασία των ερευνών που διεξάγονται σε χώρες της Μεσογείου- με έμφαση στο ρόλο των γυναικών σε αυτόν τον τομέα- για την αντιμετώπιση προβλημάτων με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες της.

Οι δραστηριότητες και οι εκδηλώσεις του MEDNIGHT 2021 θα εστιάσουν -μεταξύ άλλων- στα ακόλουθα θέματα: κλίμα και καθαρές μορφές ενέργειας, θάλασσα και ρύπανση, γεωλογία και βιοποικιλότητα, δίαιτα και διατροφή, υγεία, ανθρωπολογία και ιστορία, πρωτοπόροι επιστήμονες και το μέλλον. Όλες οι θεματικές ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), δεδομένου ότι φέτος η Ευρωπαϊκή Βραδιά Ερευνητών είναι αφιερωμένη στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Έναρξη από την Ελλάδα και την SciCo


Αυτό το ταξίδι, στόχος του οποίου είναι να τονιστεί η αξία της επιστήμης της Μεσογείου, ξεκινά στις 3 Ιουνίου από τη Λήμνο, ενώ θ’ ακολουθήσουν 300 και πλέον δράσεις σε όλη τη Μεσόγειο. Η SciCo, ως περήφανος συνεργάτης και οργανωτής της Μεσογειακής Βραδιάς Ερευνητή σε Ελλάδα και Κύπρο έχει δημιουργήσει μια σειρά μοναδικών εκδηλώσεων.

Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιου Αιγαίου και το Πολυτεχνείο Κρήτης από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιήσουν εκθέσεις, εργαστήρια, ομιλίες, συζητήσεις και επιστημονικές προκλήσεις που σχετίζονται με την έρευνα και που προορίζονται για διαφορετικά ακροατήρια.

Η αρχή γίνεται, λοιπόν, από την Λήμνο, οπότε αν είστε κάτοικοι του όμορφου νησιού ή αν βρεθείτε εκεί για διακοπές αξίζει να κάνετε μια στάση την Παρασκευή 4 Ιουνίου από τις 10:00 έως και τις 11:30 στη Μύρινα, συγκεκριμένα από το Παντελίδειο. Κτίριο ιστορικό που δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς ήταν σχολείο για κορίτσια από το 1905, όταν η εκπαίδευση των γυναικών δεν ήταν καθόλου δεδομένη.

Εκεί, θα πραγματοποιηθεί το MIND THE LAB. Δηλαδή, εντυπωσιακά πειράματα, καλλιτεχνικά δρώμενα και άλλες δραστηριότητες εμπνευσμένες από την Επιστήμη (Science), την Τεχνολογία (Technology), τη Μηχανική (Engineering) και τα Μαθηματικά (Maths) – (STEM). Πρόκειται για μια πρωτοποριακή δράση επικοινωνίας της επιστήμης, με στόχο να κάνει πιο κατανοητή την έρευνα σ’ ένα ευρύτερο κοινό. Σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των ενδιαφερόντων, σε βιαστικούς και περαστικούς. Γι’ αυτό άλλωστε και το όνομά της παραπέμπει στο “Mind the Gap” (Προσοχή στο κενό), μήνυμα που ακούμε σ΄ ένα από τα πλέον πολυσύχναστα μέρη, τις αποβάθρες του μετρό. Εμπνευστής της είναι ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, κοινωνικός επιστήμονας και ιδρυτής της SciCo.

Κορύφωση εκδηλώσεων


Η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή, MEDNIGHT 2021, η οποία ιδρύθηκε πέρσι στην Μεσογειακή Ισπανική Αψίδα, θα κορυφωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του πρώτου Aegean Science Festival, της μεγαλύτερης γιορτής της επιστήμης και της καινοτομίας στο Αιγαίο Πέλαγος. Εκτός της φυσικής παρουσίας, πολίτες από κάθε γωνιά του πλανήτη θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες από 500 δράσεις (εργαστήρια και συζητήσεις) από όλες τις χώρες και τα μέρη, όπου θα πραγματοποιούνται. Αυτό θα συμβεί μέσω τη ψηφιακής πλατφόρμας MEDNGHT TV, η οποία υποστηρίζεται από την SciCo Cyprus.

Πηγή: parapolitika.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

charitakis banner

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018