Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΚΚΕ σε Τσιάρα: «Το Ειρηνοδικείο Λήμνου λειτουργεί με έναν υπάλληλο ενώ προβλέπονται 4 οργανικές θέσεις»

banner roots

ΚΚΕ σε Τσιάρα: «Το Ειρηνοδικείο Λήμνου λειτουργεί με έναν υπάλληλο ενώ προβλέπονται 4 οργανικές θέσεις»
09.04.2021 | 20:46

ΚΚΕ σε Τσιάρα: «Το Ειρηνοδικείο Λήμνου λειτουργεί με έναν υπάλληλο ενώ προβλέπονται 4 οργανικές θέσεις»

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Μαρία Κομνηνάκα με θέμα «Υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών της χώρας».

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Υποστελέχωση των Δικαστικών Υπηρεσιών της χώρας

Το διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των Δικαστικών Υπηρεσιών όλης της χώρας έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις που οδηγεί στην εντατικοποίηση της εργασίας των υπηρετούντων υπαλλήλων, αλλά και στην ουσιαστική αδυναμία λειτουργίας ορισμένων υπηρεσιών, σε καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των υποθέσεων.

Οι νέες ψηφιακές δυνατότητες όχι μόνο δεν έχουν βελτιώσει τις εργασιακές συνθήκες των υπαλλήλων, αλλά έχουν οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση.

Την ίδια ώρα, με τον προωθούμενο νέο Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, εισάγονται αντιδραστικές ρυθμίσεις για την αξιολόγησή τους.

Είναι ενδεικτικά τα εξής στοιχεία, που αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος:

  • Στα 11 από τα 19 Εφετεία της χώρας το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων ξεπερνά το 30% και συνολικά οι κενές οργανικές θέσεις στα Εφετεία ξεπερνούν τις 200.
  • Στα 63 Πρωτοδικεία της χώρας το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων, επίσης, ξεπερνά το 30%. 11 από αυτά λειτουργούν με το 40% ή και περισσότερες κενές θέσεις. Επίσης, στο Πρωτοδικείο της Αθήνας το ποσοστό των κενών ξεπερνά το 40%, όταν οι εισερχόμενες υποθέσεις σε αυτό κατά το Γ’ Τρίμηνο του 2020 ξεπερνούσαν τις 21.000.
  • Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις Εισαγγελίες όπου το ποσοστό των κενών ξεπερνά το 30%. 14 Εισαγγελίες λειτουργούν με το 55% ή και λιγότερο (ακόμα και 25%) του προβλεπόμενου προσωπικού.
  • Στα Ειρηνοδικεία, τέλος, το ποσοστό των κενών οργανικών θέσεων ξεπερνά το 27%.

Συνολικά, αυτή τη στιγμή, οι κενές οργανικές θέσεις στις δικαστικές υπηρεσίες όλης της χώρας ξεπερνούν τις 2700 δηλαδή το ποσοστό των κενών ξεπερνά το 30%.

Ταυτόχρονα, υπολογίζεται ότι περίπου 1600 δικαστικοί υπάλληλοι σε όλη τη χώρα έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ανά πάσα στιγμή μπορούν να αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες τους.

Η επιλογή της μη κάλυψης των χιλιάδων κενών οργανικών θέσεων εκφράζεται με οξύτερο τρόπο σε μικρότερες υπηρεσίες, που ουσιαστικά αδυνατούν να λειτουργήσουν.

Είναι ενδεικτικά τα εξής παραδείγματα:

  1. Το Ειρηνοδικείο Λήμνου, που εκτελεί και αρμοδιότητες μεταβατικής έδρας Πρωτοδικείου, λειτουργεί με έναν υπάλληλο από τον Οκτώβριο του 2020 (όταν και συνταξιοδοτήθηκε ο ένας από τους 2 υπαλλήλους), ενώ προβλέπονται 4 οργανικές θέσεις.
  2. Η εκδίκαση των υποθέσεων της Μεταβατικής Έδρας του Εφετείου Αιγαίου στη Σάμο γίνεται με γραμματείς του Εφετείου Αιγαίου που εδρεύει στη Σύρο. Οι δικαστικοί υπάλληλοι, μάλιστα, μεταβαίνουν σ’ ένα άλλο νησί δίχως να τους προκαταβάλλονται τα έξοδα.

Γενικότερα σε όσα νησιά έχουν εγκλωβιστεί με ευθύνη των κυβερνήσεων και της ΕΕ χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, τα προβλήματα των δικαστικών υπηρεσιών είναι ακόμα πιο οξυμμένα.

  1. Το Ειρηνοδικείο Ν. Ιωνίας που λειτουργεί, αυτή τη στιγμή, με 9 υπαλλήλους, δηλαδή τους μισούς απ’ όσους έπρεπε, στις αρχές της χρόνιας είχε να διαχειριστεί τον εξής τεράστιο όγκο εργασίας: 3.139 αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών μη αποποίησης κληρονομίας και 1.792 αιτήσεις για χορήγηση πιστοποιητικών μη δημοσίευσης διαθήκης (που υποβλήθηκαν από 9-11-2020 μέχρι 31-12-2020) και περισσότερες από 3.000 αιτήσεις του Ν. 3869/2010 που πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.

Τα σοβαρά αυτά προβλήματα προφανώς και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποσπάσεις. Για παράδειγμα η κενή θέση δικαστικού υπαλλήλου στο Ειρηνοδικείο – Πταισματοδικείο Θάσου δεν μπορεί να καλυφθεί με απόσπαση υπαλλήλου από τις Δικαστικές Υπηρεσίες Καβάλας. Και αυτό, γιατί – μεταξύ άλλων - τα έξοδα της καθημερινής μετάβασης στο νησί θα βαρύνουν τον υπάλληλο που θα αποσπαστεί!

Προσθέτουμε, τέλος, ότι ο αυξημένος φόρτος εργασίας αλλά και οι ίδιες οι συνθήκες εργασίας στα Δικαστήρια (πχ. εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων τα Σάββατα και τις αργίες, λειτουργία ανακριτικών γραφείων και τμημάτων των Εισαγγελιών τα Σαββατοκύριακα) οδηγεί σε υπερωριακή εργασία, η οποία όμως δεν αμείβεται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Ποια μέτρα θα λάβει για την πρόσληψη όλου του απαιτούμενου προσωπικού για την κάλυψη των χιλιάδων κενών στις δικαστικές υπηρεσίες της χώρας;
  2. Ποια άμεσα μέτρα θα λάβει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούνται στις μικρότερες δικαστικές υπηρεσίες, που πρακτικά δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να λειτουργήσουν;
  3. Ποια μέτρα θα λάβει, ώστε να αμείβεται η υπερωριακή εργασία των δικαστικών υπαλλήλων;

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κομνηνάκα Μαρία».

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το