Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>786 αγρότες εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης

the roots web banners 06

786 αγρότες εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης
07.01.2021 | 13:05

786 αγρότες εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης

Οι πίνακες με τους δικαιούχους των Σχεδίων Βελτίωσης δημοσιεύθηκαν χθες στο Διαύγεια από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έχοντας προηγηθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα (δράση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης) που υλοποιήθηκε με ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση στη χώρα μας, με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης, σε επίπεδο ταχύτητας αξιολόγησης όμως το Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

Αυτό δεν έχει να κάνει με τον ένα μήνα περίπου που επιβαρύνθηκε η όλη διαδικασία όταν διαπιστώθηκαν πλαστές ασφαλιστικές ενημερότητες σε δικαιούχους, αλλά με το ότι δεν έδειξαν εξ αρχής ενδιαφέρον να εγγραφούν αξιολογητές στο σύστημα. Ουσιαστικά για την περιοχή του Βορείου Αιγαίου τα Σχέδια Βελτίωσης αρχίζουν να υλοποιούνται στον πρωτογενή τομέα στη λήξη της προγραμματικής περιόδου.

Χρειάστηκαν, δηλαδή, χρόνια για να δημοσιευθεί και να ολοκληρωθεί η προκήρυξη για τις επενδύσεις στον αγροτικό τομέα που τόσο είχε ανάγκη η χώρα μας, ειδικά σε περίοδο κρίσης.

Το εισιτήριο της ένταξης Όπως ήδη έχουν γράψει τα «Νέα της Λέσβου» πριν την εμπλοκή της διαδικασίας λόγω των πλαστογραφιών που διαπιστώθηκαν, από τους 1.239 φακέλους που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα το «εισιτήριο» για να χρηματοδοτηθούν παίρνουν 786 προτάσεις, ενώ δεν φθάνουν τα χρήματα για να καλυφθούν 363 δικαιούχοι που έχουν όλες τις προϋποθέσεις αλλά έπονται στη βαθμολογία.

Οι 786 προτάσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδοτούνται με το ποσό των 44.645.898,28 ευρώ και χρειάζονται περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον για να μπορέσουν να ενταχθούν και οι άλλοι 363 που έχουν τις προϋποθέσεις στο πρόγραμμα. Προς αυτήν την κατεύθυνση εστίασε το προηγούμενο διάστημα τη διεκδίκησή της η Περιφερειακή Αρχή μη καταφέρνοντας ωστόσο να επιτύχει την κατ’ εξαίρεση ένταξη όλων των δικαιούχων στα Σχέδια Βελτίωσης για τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο, δεδομένου ότι η ακριτική περιφέρειά μας υστερεί αναπτυξιακά και οικονομικά έναντι άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Ωστόσο και το ποσοστό των δικαιούχων που εντάσσονται στο πρόγραμμα είναι άνω του μετρίου και για την ακρίβεια εντάσσονται κάτι λιγότερο από τους τρεις στους τέσσερις δικαιούχους.

Ουσιαστικά από την διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 258 επιπλέον άτομα από τους δικαιούχους που είχαν τις προϋποθέσεις, κάτι που επιτεύχθηκε μέσα από την ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος από υπερδέσμευση, ταυτόχρονα όμως από τον αρχικό προϋπολογισμό είχε κρατηθεί ένα σημαντικό κονδύλι στην άκρη για να καλυφθούν οι ενστάσεις.

Να σημειωθεί ότι κατά την χθεσινή διαδικασία ανάρτησης των δικαιούχων στο Διαύγεια διαπιστώθηκαν προβλήματα, καθώς οι αγρότες εκ των αρχικών δικαιούχων που υπέβαλαν ενστάσεις ως προς τα ποσά που τους εγκρίθηκαν και δικαιώθηκαν οι ενστάσεις τους στους πίνακες της Περιφέρειας εμφανίζονται με το αρχικό ποσό και όχι με το τελικό ποσό που διαμορφώνεται μετά την ένστασή τους.

Με ανακοίνωση της η Περιφέρεια διευκρινίζει:

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ανακοινώνει ότι για τα ΣΧΕΔΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ της Περιφέρειας διατέθηκαν συνολικώς τα έξης ποσά:

(1) ΔΡΑΣΗ 4.1.1. « Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα

     της εκμετάλλευσης»:

     Για 785 αιτήσεις εγκρίθηκαν 44.645.000€

(2) ΔΡΑΣΗ 4.1.3. « Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στη χρήση ΑΠΕ καθώς

     και στην προστασία του περιβάλλοντος»:

   Για 11 αιτήσεις εγκρίθηκαν 166.332 €.

(3) ΔΡΑΣΗ 4.1.1. « Υλοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα

     της εκμετάλλευσης»:

     Για 2 αιτήσεις εγκρίθηκαν 825.749€.

Συνολικώς θα διατεθούν 45.637.081€ για τις τρεις κατηγορίες σχεδίων.

Πηγή: nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel