Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Αναβλήθηκε για την Άνοιξη η δίκη για τα θαλασσοδάνεια της Συνεταιριστικής τράπεζας
ikteo limnou
facebook seminaria
Αναβλήθηκε για την Άνοιξη η δίκη για τα θαλασσοδάνεια της Συνεταιριστικής τράπεζας
25.10.2020 | 10:45

Αναβλήθηκε για την Άνοιξη η δίκη για τα θαλασσοδάνεια της Συνεταιριστικής τράπεζας

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Για τις 5 Απριλίου 2021 αναβλήθηκε από το Εφετείο Βορείου Αιγαίου, η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό του σκανδάλου για τα "θαλασσοδάνεια" της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου - Λήμνου.

Σύμφωνα με την κατηγορία οι δανειοδοτήσεις στις οποίες προχώρησε η Τράπεζα στη διετία 2004-2005 είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια 4 εκατομμυρίων ευρώ από τα κεφάλαια της Συνεταιριστικής.

Πρωτόδικα το δικαστήριο επέβαλε σε δέκα κατηγορούμενους ποινές κάθειρξης και φυλάκισης κατά περίπτωση και ειδικότερα σε 5ετή κάθειρξη ο καθένας καταδικάσθηκαν ο δανειολήπτης και ο Διευθυντής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου και Λήμνου, ενώ δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταδικάσθηκαν σε ποινή φυλάκισης τριών ετών ο καθένας.

Ακόμα άλλα τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου καταδικάσθηκαν σε ποινές φυλάκισης 2 ετών ο καθένας. Η καταδικαστική απόφαση όσον αφορά τους πέντε τελευταίους κατηγορούμενους δεν ήταν ομόφωνη καθώς μειοψήφησε η πρόεδρος του δικαστηρίου η οποία είχε την άποψη ότι έπρεπε να κηρυχθούν αθώοι.

Στο σύνολο των καταδικασθέντων αναγνωρίστηκαν όλα τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου ή σύννομου βίου, ιδιαίτερα δε στους τρεις που καταδικάστηκαν με τις μικρότερες ποινές αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της συνεργασίας τους με τις αρχές για την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Υπενθυμίζεται ότι οι έξι από τους επτά καταδικασθέντες αντιμετώπιζαν τα αδικήματα της απιστίας κατ’ εξακολούθηση και από κοινού για ποσά άνω των 120.000 ευρώ, ενώ ο δανειολήπτης κατηγορείτο ως ηθικός αυτουργός στο αδίκημα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Στην ίδια δίκη αθωώθηκαν τρεις ακόμα κατηγορούμενοι, ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από τη Λήμνο, η σύζυγος του δανειολήπτη και ο υπεύθυνος του γραφείου συμψηφισμού της Τράπεζας. Παράλληλα,έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω θανάτου του πρόεδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και του Α’ αντιπρόεδρου, το επίδικο διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παρούσα δίκη αφορά μία από τις τρεις δίκες που διεξάγονται για την Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου – Λήμνου και στην μία από αυτές δίκες στο εδώλιο κάθονται περί ρους 60 κατηγορούμενους, πρώην στελέχη της τράπεζας και δανειολήπτες. 

Δήλωση του δικηγόρου του ζεύγους των δανειοληπτών Βαγγέλη Καντιάνη

“Ήδη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, με την απόφασή του και μετά από πολύμηνη διαδικασία, είχε οδηγηθεί, προ διετίας περίπου, ομοφώνως στην απαλλαγή της κατηγορουμένης/εντολέως μου δανειολήπτριας, από την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε απιστία, που φέρεται ότι τέλεσε ο διευθυντής της Τράπεζας «ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΛΕΣΒΟΥ-ΛΗΜΝΟΥ ΣΥΝ.ΠΕ» και κάποιοι εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αυτής. Εντούτοις, κατέληξε στην καταδίκη του έτερου εντολέα μου δανειολήπτη, για την ίδια κατηγορία, σε ποινή καθείρξεως πέντε (5) ετών με το ελαφρυντικό του προτέρου συννόμου βίου, την εκτέλεση δε της οποίας ανέστειλε έως την εκδίκαση της εφέσεώς του. Η αταλάντευτη και εξ αρχής διατυπωθείσα θέση του κατηγορουμένου και οι ισχυρισμοί του, ότι δηλαδή οι δανειοδοτήσεις που έλαβε δεν ήταν αποτέλεσμα πειθούς, προτροπών, παραινέσεων και φορτικότητας αλλά πληρούσαν την νομιμότητα και ακολούθησαν την πάγια τακτική της τράπεζας, θα κριθούν εκ νέου, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου, ελπίζω δίχως την πίεση της τοπικής κοινωνίας.”

Πηγή: dikastikos.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018