Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Στην Αγία Παρασκευή η Γαλακτοκομική Σχολή

the roots web banners 06

Στην Αγία Παρασκευή η Γαλακτοκομική Σχολή
05.10.2020 | 19:28

Στην Αγία Παρασκευή η Γαλακτοκομική Σχολή

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει ο Στρατής Σαμιώτης 

Ξεκίνησε την Παρασκευή τη λειτουργία της, με την πρώτη συγκέντρωση των σπουδαστών που έγινε στο δημοτικό σχολείο της Αγίας Παρασκευής, η Γαλακτοκομική Σχολή του ΟΑΕΔ, η οποία «κάνει πρεμιέρα» από φέτος για πρώτη φορά και πρόκειται να προγραμματιστούν και τα εγκαίνια το επόμενο διάστημα.

Αν και αυτό που ήταν γνωστό από την ανακοίνωση της ίδρυσης της Σχολής, που έγινε μέσα στο καλοκαίρι, ήταν ότι τα θεωρητικά μαθήματα θα τα παρακολουθούσαν οι σπουδαστές στον ΟΑΕΔ της Παναγιούδας και θα γινόταν η πρακτική εξάσκηση σε τυροκομείο της Λέσβου, τελικά, η Σχολή οδηγήθηκε ολόκληρη στην Αγία Παρασκευή, καθώς τα μεν θεωρητικά μαθήματα θα γίνονται το απόγευμα στις αίθουσες του Δημοτικού Σχολείου του χωριού, ενώ η πρακτική εξάσκηση θα πραγματοποιείται στο τυροκομείο της εταιρείας Αιολικός της οικογένειας Βερβέρη, στο οποίο παράγονται και τα τυροκομικά προϊόντα του Συνεταιρισμού Μεσοτόπου.

Η μετακίνηση ολόκληρης της Σχολής στην Αγία Παρασκευή, αν και η έδρα του ΟΑΕΔ βρίσκεται στη Μυτιλήνη, μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται, καθώς πρόκειται για τη γενέτειρα (Νάπη) του Αντιπροέδρου της Βουλής, Χαράλαμπου Αθανασίου, ο οποίος είχε και τον κρίσιμο ρόλο αναλαμβάνοντας να πείσει τον Υπουργό Εργασίας και φίλο του Γιάννη Βρούτση για την αναγκαιότητα ίδρυσης της Γαλακτοκομικής Σχολής.

Επί της ουσίας από την ίδρυση της Σχολής ωφελείται ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, παρότι η έδρα του ΟΑΕΔ βρίσκεται στη Μυτιλήνη. Από την άλλη πλευρά όμως πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η Αγία Παρασκευή είναι σημείο αναφοράς για την κτηνοτροφία και γαλακτοκομία της Λέσβου.

Αρχή με 13 σπουδαστές

Η φετινή πρώτη χρονιά ξεκινά με σχετικά χαμηλή πτήση, καθώς μόλις 13 σπουδαστές έχουν εγγραφεί στη Σχολή για να παρακολουθήσουν μαθήματα τυροκομίας, εκ των οποίων οι 10 εμφανίσθηκαν την Παρασκευή, στην πρώτη συγκέντρωση που έγινε στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Παρασκευής. Σημαντικό σταθμό για την τυροκομία και την κτηνοτροφία της Λέσβου χαρακτήρισε - και δικαιολογημένα - ο Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, την ίδρυση της Γαλακτοκομικής Σχολής και την έναρξη των μαθημάτων, σημειώνοντας: «Η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη κατάφερε από τον πρώτο χρόνο της θητείας της να επιτύχει έναν πολύ μεγάλο στόχο, καθώς από τη Γαλακτοκομική Σχολή δημιουργείται πλέον μια άλλη προοπτική για την τυροκομία και την κτηνοτροφία στη Λέσβο και αυτό το καταλαβαίνουν πολύ καλά όσοι έχουν σχέση με το χώρο.

Σ’ αυτό το σημαντικό αγώνα που καταβάλαμε είχαμε ακλόνητο δίπλα μας τον Αντιπρόεδρο της Βουλής Χαράλαμπο Αθανασίου, τον οποίο οφείλω να ευχαριστήσω από καρδιάς, καθώς επίσης και τον πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτη Κατσαβέλλη, που ήταν ο επιστημονικός φορέας που στήριξε το αίτημά μας». Την ικανοποίησή του για την έναρξη της Γαλακτοκομικής Σχολής και τις ευχές του για καλή χρονιά στους σπουδαστές εξέφρασε, μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου», ο διευθυντής της Σχολής του ΟΑΕΔ Μυτιλήνης, Θανάσης Ιατρίδης.

Πηγή:nealesvou.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το
youtube channel