Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Επτά Ερωτήσεις για τα προβλήματα των στρατευμένων στη Λήμνο κατέθεσε το ΚΚΕ

banner roots

Επτά Ερωτήσεις για τα προβλήματα των στρατευμένων στη Λήμνο κατέθεσε το ΚΚΕ
23.09.2020 | 09:51

Επτά Ερωτήσεις για τα προβλήματα των στρατευμένων στη Λήμνο κατέθεσε το ΚΚΕ

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Επτά Ερωτήσεις κατέθεσε το ΚΚΕ για τα προβλήματα των στρατευμένων στη Λήμνο, ύστερα από την επίσκεψη της συντακτικής επιτροπής του alt.gr στο νησί. Οι Ερωτήσει απευθύνονται προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας και τις υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

Οι Ερωτήσεις αφορούν σε ελλείψεις αντισηπτικών και μέσων προστασίας από τον κορονοϊό σε στρατιωτικές μονάδες και στην 130 Σμηναρχία Μάχης, την ύπαρξη αμίαντου στην 130 Σμηναρχία Μάχης, την ανυπαρξία πλυντηρίων ρούχων και τα προβλήματα με την ύδρευση σε στρατόπεδα, την έλλειψη μέσων δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας σε στρατόπεδα και τη δυνατότητα μετακίνησης για τους σμηνίτες της 130 Σμηναρχίας Μάχης.

Ερώτηση 1η: Ελλείψεις αντισηπτικών και μέσων προστασίας από τον κορονοϊό, σε στρατιωτικές μονάδες της Λήμνου

Στα στρατόπεδα της Λήμνου, όπως καταγγέλλουν φαντάροι, πέραν της αρχικής μάσκας και αντισηπτικού που χορηγήθηκε στους νεοσύλλεκτους φαντάρους στη συνέχεια η προμήθεια της μάσκας και αντισηπτικού είναι στην ατομική ευθύνη του κάθε φαντάρου. Μάλιστα όσον αφορά τα απολυμαντικά και καθαριστικά όπως χλωρίνη και κρεμοσάπουνο, χορηγούνται μόνο όταν ζητηθούν από τους έφεδρους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τον απαραίτητο εφοδιασμό των στρατοπέδων με μάσκες, αντισηπτικά, καθαριστικά και απολυμαντικά για την προστασία από τον κορονοϊό;

Φωτό αρχείου – Πηγή: ΓΕΣ

Ερώτηση 2η: Ύπαρξη αμίαντου στην 130 Σμηναρχία Μάχης

Όπως κάνουν γνωστό σμηνίτες από την 130 Σμηναρχία Μάχης, υπάρχουν δύο κτήρια στη μονάδα, που η σκεπή τους έχει αμίαντο.

Τα κτήρια αυτά χρησιμοποιούνται σαν αποθήκη, γυμναστήριο και μέχρι πρόσφατα και σαν γραφεία. Ακόμη τα κτήρια αυτά βρίσκονται δίπλα από θαλάμους και τα μαγειρεία.

Είναι γνωστό ότι οι εισπνεόμενες ίνες αμιάντου είναι δυνατό να προκαλέσουν διάμεσο πνευμονική ίωση (αμιάντωση), που οδηγεί στον καρκίνο του πνεύμονα.

Ήδη σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, έχει απαγορευτεί η εμπορία και η χρήση προϊόντων αμιάντου από 01-01-2005.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

1. Για την άμεση απομάκρυνση του αμιάντου από την 130 Σμηναρχία Μάχης;
2. Για αναγκαίο υγειονομικό έλεγχο του προσωπικού που υπηρέτησε ή υπηρετεί στη μονάδα;

EUROKINISSI

Ερώτηση 3η: Μη ύπαρξη πλυντηρίων ρούχων σε στρατόπεδα της Λήμνου

Όπως καταγγέλλουν φαντάροι από τη Λήμνο, οι περισσότερες μονάδες του νησιού δε διαθέτουν πλυντήριο για το πλύσιμο των ρούχων των εφέδρων. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια οι φαντάροι να πλένουν τα ρούχα τους σε ιδιωτικά πλυντήρια ρούχων με την ανάλογη οικονομική τους επιβάρυνση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τον εξοπλισμό των στρατοπέδων της Λήμνου με πλυντήρια ρούχων;

Ερώτηση 4η: Προβλήματα με την ύδρευση στρατοπέδων στη Λήμνο

Φαντάροι από τη Λήμνο διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που υπάρχουν σε κάποια στρατόπεδα του νησιού σχετικά με την ύδρευση. Στα στρατόπεδα αυτά η ύδρευση γίνεται με γεώτρηση, με αποτέλεσμα το νερό να μην είναι πόσιμο. Επισημαίνουν μάλιστα ότι κατά διαστήματα σημειώνονται βλάβες στη γεώτρηση, με συνέπεια το νερό να έχει χώμα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί η παροχή πόσιμου νερού στα στρατόπεδα αυτά;

Ερώτηση 5η: Έλλειψη μέτρων, υλικών και μέσων προστασίας από τον κορονοϊό στην 130 Σμηναρχία Μάχης

Οι σμηνίτες της 130 Σμηναρχίας Μάχης με επιστολή τους διαμαρτύρονται για την ανυπαρξία στη μονάδα τους μέτρων, υλικών και μέσων από τον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένα καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχουν αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους και μάσκες, καθώς και ότι τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας φέρνουν μόνοι τους αντισηπτικά. Επίσης ότι στα εστιατόρια της μονάδας υπάρχει μεγάλος συνωστισμός και ότι ζήτησαν από τη διοίκηση της μονάδας να γίνουν τεστ στους σμηνίτες που εμφάνισαν συμπτώματα πυρετού και η απάντηση που πήραν ήταν ότι δεν υπάρχουν τεστ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

  • Για τη χορήγηση μέσων και υλικών προστασίας από τον κορονοϊό, στην 130 Σμηναρχία Μάχης;
  • Για τη λήψη μέτρων αποφυγής φαινομένων συγχρωτισμού στα εστιατόρια της μονάδας;

Φωτό αρχείου – Πηγή: ΓΕΑ

Ερώτηση 6η: Έλλειψη μέσων δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας σε στρατόπεδα της Λήμνου

Με επιστολές τους φαντάροι σε στρατόπεδα της Λήμνου διαμαρτύρονται για την παντελή έλλειψη στις περισσότερες μονάδες του νησιού μέσων δημιουργικής ψυχαγωγίας και αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των εφέδρων. Πιο συγκεκριμένα διαμαρτύρονται για τη μη ύπαρξη βιβλιοθηκών, ψυχαγωγικών παιχνιδιών, εξοπλισμού για προβολές ταινιών κ.α. Επίσης σε κάποια στρατόπεδα που υπάρχουν μπασκέτες, σφραγίστηκαν καθότι κρίθηκαν ακατάλληλες.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν για παράδειγμα την περίοδο της καραντίνας λόγω κορονοϊού η κατάσταση να γίνεται αφόρητη για τους στρατιώτες που αναγκάστηκαν να περάσουν δεκάδες μέρες χωρίς έξοδο.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τον εφοδιασμό των στρατοπέδων στη Λήμνο με μέσα δημιουργικής απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου των φαντάρων;

EUROKINISSI

Ερώτηση 7η: Δυνατότητα μετακίνησης για τους σμηνίτες της 130 Σμηναρχίας Μάχης

Οι σμηνίτες της 130 Σμηναρχίας Μάχης στη Λήμνο διαμαρτύρονται διότι οι εξοδούχοι της μονάδας, λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τη Μύρινα και η διοίκηση της μονάδας δε διαθέτει όχημα για τη μεταφορά των σμηνιτών.

Το αεροδρόμιο του νησιού, όπου βρίσκεται η 130 Σμηναρχία Μάχης, απέχει περίπου δεκαπέντε (15) χιλιόμετρα από την πόλη της Μύρινας και η μετακίνηση προς αυτήν και η επιστροφή, οικονομικά είναι δυσβάστακτη για τους σμηνίτες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σμηνίτες να μην αξιοποιούν την έξοδο από τη μονάδα και να παραμένουν εντός.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, για να υπάρχει η δυνατότητα να μετακινούνται στη Μύρινα, με όχημα της Πολεμικής Αεροπορίας οι σμηνίτες κατά την έξοδό τους;

Πηγή: alt.gr

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel