Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Πρόταση Λούκα για το άνοιγμα των σχολείων: «Να υποβληθούν σε τεστ οι αναπληρωτές που δεν έχουν εξαντλήσει το όριο των 14 ημερών»

banner roots

Πρόταση Λούκα για το άνοιγμα των σχολείων: «Να υποβληθούν σε τεστ οι αναπληρωτές που δεν έχουν εξαντλήσει το όριο των 14 ημερών»
12.09.2020 | 18:54

Πρόταση Λούκα για το άνοιγμα των σχολείων: «Να υποβληθούν σε τεστ οι αναπληρωτές που δεν έχουν εξαντλήσει το όριο των 14 ημερών»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Πρόταση προς την τοπική Πολιτική Προστασία απευθύνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου Θωμάς Λούκας, σχετικά με το επερχόμενο άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα (14/9) και με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού σε δύο αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς.

Ο κ. Λούκας προτείνει να υπάρξει συνεννόηση της Πολιτικής Προστασίας με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ώστε να διενεργηθεί άμεσα δειγματοληπτικός έλεγχος της ΚΟΜΥ προς τους αναπληρωτές που δεν έχουν εξαντλήσει το όριο των 14 ημερών από την άφιξή τους στη Λήμνο. Σε διαφορετική περίπτωση, προτρέπει να απέχουν από την εργασία τους μέχρι να παρέλθουν 14 ημέρες. Προσθέτει δε, πως τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με «όσους εκπαιδευτικούς έχουν εξαντλήσει το όριο των 14 ημερών χωρίς συμπτώματα (και φυσικά τηρούσαν και όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις), και δεν αποτελούσαν στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος».

Διαβάστε αναλυτικά την πρόταση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου:

«Η 14η Σεπτεμβρίου πλησιάζει και πλέον βρισκόμαστε λίγα 24ωρα προ της ενάρξεως της σχολικής χρονιάς. Προβλήματα ανακύπτουν και σε αυτήν την περίπτωση, καθώς από ότι φαίνεται μάλλον δεν θα βρίσκονται σε όλα τα σχολεία διαθέσιμες οι μάσκες για τις οποίες τόσο ντόρος γίνεται εδώ και ημέρες σχετικά με την χρησιμότητά τους. Επίσης η ταυτόχρονη διάθεση και παγουριών δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό ποιο πρόβλημα θεραπεύει αφού όλοι οι μαθητές είχαν το δικό τους.

Πλέον όμως αυτών, είχαμε δει πως το υπουργείο Υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται στις θέσεις τους από την 1η Σεπτεμβρίου. Έτσι όσοι δεν εκδήλωναν συμπτώματα σε αυτό το παράθυρο των 14 ημερών θα μπορούσαν άφοβα να αναλάβουν τα καθήκοντά τους δίπλα στα παιδιά μας. Σωστή σκέψη.

Στην περίπτωση που αντιμετωπίσαμε στην Λήμνο, φαίνεται ότι το σύστημα λειτούργησε. Μέσα σε αυτό το διάστημα, κάποιοι εκπαιδευτικοί εκδήλωσαν συμπτώματα λοίμωξης και στον έλεγχο βρέθηκαν θετικοί, οπότε άμεσα έγινε ιχνηλάτηση των επαφών τους και σύσταση ώστε αυτοί και το στενό περιβάλλον τους να παραμείνει σε καραντίνα. Το τι θα γινόταν αν οι συγκεκριμένες εκπαιδευτικοί δεν είχαν δείξει την απαραίτητη υπευθυνότητα ή τι θα γινόταν αν ο ιατρός στον οποίο απευθύνθηκαν δεν είχε δείξει την απαραίτητη εγρήγορση, δεν θέλω να το σκέφτομαι. Είναι μια άλλη συζήτηση.

Μέχρι εδώ λοιπόν, όλα καλά. Υπάρχει όμως και μία άλλη κατηγορία εκπαιδευτικών, (κυρίως οι αναπληρωτές), οι οποίοι ήρθαν στο νησί μας αργότερα και την ερχόμενη Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία δεν θα έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο 14ήμερο για να είμαστε όλοι ασφαλείς. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτοί είναι περί τους 60. Αν κάνω λάθος συγχωρήστε με. Τι γίνεται λοιπόν με αυτούς;

Αν κάποιοι επωάζουν τον ιό και εκδηλώσουν συμπτώματα τις επόμενες ημέρες;

Η απάντηση μάλλον είναι απλή. 

Καταρχήν τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν με όσους εκπαιδευτικούς έχουν εξαντλήσει το όριο το 14 ημερών χωρίς συμπτώματα (και φυσικά τηρούσαν και όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις), και δεν αποτελούσαν στενή επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Για τους υπολοίπους (όσοι δεν έχουν συμπληρώσει το 14ήμερο) υπάρχουν δύο εκδοχές:

  • είτε θα απέχουν από την εργασία τους μέχρι να συμπληρώσουν το όριο των 14 ημερών,
  • είτε (εφόσον είναι περισσότερες από 5 ημέρες στο νησί) να υποβληθούν την Δευτέρα σε τεστ.

Αν ισχύσει η δεύτερη περίπτωση, τότε ακόμα και αν τα δείγματα αποσταλούν στην Αθήνα (για να μην σπαταλούμε τα αντιδραστήρια του Νοσοκομείου Λήμνου που δυστυχώς είναι συγκεκριμένα), την Τρίτη θα έχουμε τα αποτελέσματα και άρα την Τετάρτη θα μπορούν να αναλάβουν. Να σημειώσω ότι η Κινητή Ομάδα Υγείας που δραστηριοποιείται στο νησί τόσο αθόρυβα αλλά και τόσο αποτελεσματικά, λαμβάνει κάθε μέρα δεκάδες δείγματα στα πλαίσια δειγματοληπτικού ελέγχου και θα μπορούσε να τεθεί στον ΕΟΔΥ το αίτημα για να συνδράμει.

Με τον τρόπο αυτό εντός 48 ωρών θα έχουμε λύσει το πρόβλημα.

Προτείνω λοιπόν, στην τοπική πολιτική προστασία να έρθει σε μια συνεννόηση με τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να υπάρχει αυτή η μικρή ανοχή στην αργοπορία για κάποιους αναπληρωτές και επιπλέον να κατευθύνει άμεσα το δειγματοληπτικό έλεγχο της ΚΟΜΥ προς τους αναπληρωτές, μετά από συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ.

Εννοείται ότι το πλύσιμο των χεριών, την τήρηση των αποστάσεων και την χρήση μάσκας δεν τα ξεχνάμε ποτέ.

Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι κοινωνικό φαινόμενο. Χρειαζόμαστε ΟΛΟΙ.

Θωμάς Λούκας

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το