Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λήμνος ενημέρωση: Τι θα πρέπει να προσέξουμε με το άνοιγμα των καταστημάτων στο νησί

banner roots

Λήμνος ενημέρωση: Τι θα πρέπει να προσέξουμε με το άνοιγμα των καταστημάτων στο νησί
03.05.2020 | 12:39

Λήμνος ενημέρωση: Τι θα πρέπει να προσέξουμε με το άνοιγμα των καταστημάτων στο νησί

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν ο Εμπορικός Σύλλογος Λήμνου, ο Εμπορικός Σύλλογος Περιφέρειας Μούδρου και ο Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου, με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων αύριο Δευτέρα 4/4/2020, δίνοντας οδηγίες για το τι θα πρέπει να προσέξουν τόσο οι καταστηματάρχες όσο και οι καταναλωτές.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Στόχος της σημερινής κοινής ενημέρωσης από τον Εμπορικό Σύλλογο Λήμνου, τον Εμπορικό Σύλλογο Περιφέρειας Μούδρου και τον Ιατρικό Σύλλογο Λήμνου, είναι να μεταφέρουμε σε όλους τους κατοίκους του νησιού μας την εξειδίκευση των μέτρων που έχουν αναγγελθεί από την κυβέρνηση και πως θα πρέπει να υλοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα:

Ύστερα από αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, την Δευτέρα το πρωί, στις 4 Μαΐου 2020, και πριν ανοίξει η αγορά της Μύρινας, συνεργείο του Δήμου Λήμνου θα απολυμάνει την αγορά και τις δύο πλατείες, του ΟΤΕ και των ΚΤΕΛ, ενώ απολυμάνσεις θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις συνθήκες.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών καταστημάτων:

  • προτείνεται να υπάρχει ένα αντισηπτικό στην είσοδο και έξοδο του μαγαζιού (αν αυτές είναι διαφορετικές) του οποίου θα κάνουν χρήση οι πελάτες και κατά την είσοδο και κατά την έξοδο. Εννοείτε ότι όσο περισσότερα αντισηπτικά υπάρχουν στον χώρο ενός καταστήματος, τόσο καλύτερα.
  • Οι υπάλληλοι των καταστημάτων τροφίμων, κέντρων αισθητικής και ιατρείων θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα κατά την διάρκεια της εργασίας τους, ενώ συστήνεται η χρήση της μάσκα για τους υπαλλήλους των καταστημάτων λιανικής πώλησης.
  • Κρίνεται σκόπιμο να τοποθετηθεί ένδειξη στην είσοδο του καταστήματος όπου θα αναγράφεται ο αριθμός των ατόμων που θα μπορεί να εξυπηρετείται. Ο αριθμός αυτός θα προκύπτει από τα τετραγωνικά του καταστήματος αφαιρώντας τον αριθμό των υπαλλήλων. (π.χ. έως 20 τμ μπορούν να παρευρίσκονται 4 άτομα μαζί με τους υπαλλήλους, στα 50τμ μπορούν 7 άτομα, στα 80τμ 10 άτομα κ.ο.κ.)
  • Αναγκαίος επίσης κρίνεται ο φυσικός αερισμός των καταστημάτων και όσο είναι δυνατόν η αποφυγή των aircondition μέχρι περισσότερα επιστημονικά δεδομένα να συνηγορήσουν υπέρ ή κατά της χρήσης τους.
  • Απαραίτητη κρίνεται η τακτική απολύμανση από τους υπαλλήλους του καταστήματος με ειδικό διάλυμα, όσων επιφανειών δέχονται περισσότερες επαφές.
  • Σημαντικό θα ήταν και η σήμανση επί του εδάφους (όπου αυτό είναι εφικτό) των σημείων που θα πρέπει να στέκονται οι καταναλωτές αναμένοντας την εξυπηρέτησή τους.

Όσον αφορά τις υποχρεώσεις των καταναλωτών:

  • Το γεγονός πως ανοίγουν τα καταστήματα δεν συνεπάγεται ότι πρέπει αφειδώς να επιδιδόμαστε σε βόλτες στην αγορά.
  • Πριν εξέλθουμε από την οικία μας, κάνουμε καταγραφή των αναγκών μας ώστε να μην χρειάζεται να βγαίνουμε συνέχεια και κατευθυνόμαστε μόνο στα μαγαζιά που επιθυμούμε. Οι αγορές δεν θα είναι πλέον τρόπος ψυχαγωγίας.
  • Φοράμε υποχρεωτικά μάσκα όταν εισερχόμαστε σε ΜΜΜ, ταξί, ιατρεία, νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα. Συστήνεται όμως γενικά η χρήση της μη ιατρικής μάσκας όταν εισερχόμαστε σε οποιοδήποτε κλειστό χώρο.
  • Έχουμε πάντα μαζί μας ένα μικρό μπουκαλάκι με αντισηπτικό διάλυμα, το οποίο κάνουμε χρήση όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
  • Αποφεύγουμε τις όποιες διαχυτικότητες με συμπολίτες μας.
  • Απολυμαίνουμε τα χέρια μας τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την έξοδο από ένα κατάστημα.
  • Δεν αγγίζουμε συνεχώς τα προϊόντα του μαγαζιού προκειμένου να επιλέξουμε. Φροντίζουμε να έχουμε τα χέρια στις τσέπες μας και ζητούμε από τους υπαλλήλους του καταστήματος να μας εξυπηρετήσουν.
  • Τηρούμε τις αποστάσεις εντός των καταστημάτων και συμμορφωνόμαστε με τις παρατηρήσεις των υπαλλήλων. Σε περίπτωση που ο αριθμός των εντός καταστημάτων πελατών είναι μεγάλος αναμένουμε στην σειρά μας εκτός του καταστήματος και όλα αυτά με γνώμονα την απόσταση του 1,5 μέτρου που πρέπει να τηρούμε.
  • Όταν επιστρέφουμε στο σπίτι από αγορές, φροντίζουμε να βγάζουμε τα ρούχα μας, να τα τοποθετούμε στο πλυντήριο και να κάνουμε μπάνιο.
  • Επιπλέον φροντίζουμε τα άτομα των ευάλωτων ομάδων ώστε να κυκλοφορούν όσο γίνεται λιγότερο και γι αυτό τους εξυπηρετούμε οι υπόλοιποι, συγγενείς ή γείτονες. Στο σημείο αυτό να ενημερώσω ότι πρέπει να γίνεται και χρήση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Λήμνου, η οποία μπορεί να φανεί αρκετά χρήσιμη τέτοιες στιγμές.
  • Όσον αφορά τη χρήση γαντιών, υπάρχει ο κίνδυνος να προσφέρει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας και γι αυτό το λόγο η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται με αρκετή περίσκεψη

Τα παραπάνω μέτρα είναι τα ελάχιστα που πρέπει να τηρούμε όλοι μας. Είναι σαφές ότι οποιοσδήποτε άλλες επιπλέον δράσεις, οι οποίες αναλαμβάνονται με κριτήριο τον περιορισμό της πανδημίας, είναι θεμιτές.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η διαχείριση της πανδημίας δεν είναι ιατρονοσηλευτικό αλλά είναι κοινωνικό φαινόμενο. Όλοι μας, ο καθένας με τις δυνάμεις του δίνουμε αυτόν τον αγώνα και όπως γίνεται σε κάθε αγώνα φροντίζουμε όλη η μάδα να παίζει καλά. Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα είναι υπεύθυνοι για την τήρηση των κανόνων εντός των καταστημάτων τους και οι καταναλωτές είναι υπεύθυνοι να συμμορφώνονται με αυτούς τους κανόνες, αλλά και να επιβραβεύουν τα καταστήματα που συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια τηρώντας όλες τις απαραίτητες οδηγίες.

Η τύχη, ο Θεός και η ώριμη συμπεριφορά, μας έχουν οδηγήσει στο γεγονός να μην υπάρχει μέχρι σήμερα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο νησί μας. Όπως τα πήγαμε μέχρι τώρα, με την ίδια ωριμότητα πρέπει να συνεχίσουμε και αύριο.

Ο Εμπορικό Σύλλογος Μύρινας καθώς και ο Ιατρικός Σύλλογος Λήμνου είναι στην διάθεσή σας για οποιεσδήποτε διευκρινήσεις.

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel