Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Συμπαράταξη Πολιτών: Ανοιχτή επιστολή σε Μουτζούρη για μεταναστευτικό και κορωνοϊό

banner roots

Συμπαράταξη Πολιτών: Ανοιχτή επιστολή σε Μουτζούρη για μεταναστευτικό και κορωνοϊό
17.03.2020 | 17:41

Συμπαράταξη Πολιτών: Ανοιχτή επιστολή σε Μουτζούρη για μεταναστευτικό και κορωνοϊό

Συντάκτρια:  Βιργινία Καρβέλλη
Κατηγορία: Λήμνος

Ανοιχτή επιστολή στον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Κώστα Μουτζούρη απέστειλε η Συμπαράταξη Πολιτών Βορείου Αιγαίου αναφορικά με το μεταναστευτικό και τον κορωνοϊό, θέματα που απασχολούν το τελευταίο διάστημα τη χώρα μας.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Κύριε Περιφερειάρχα,

Στις δύσκολες ώρες που όλοι περνάμε, είναι εξαιρετικά αναγκαίο να σταθούμε ενωμένοι χωρίς μικροπολιτικούς τακτικισμούς για το καλό όλων μας, και στον αγώνα αυτό η Συμπαράταξη Πολιτών στο Βόρειο Αιγαίο δηλώνει παρούσα.

Ζητάμε να καλέσετε άμεσα ειδική συνεδρίαση ενημέρωσης των επικεφαλής των Περιφερειακών παρατάξεων με τη παρουσία του υφυπουργού ή του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, για να ενημερωθούμε τι ακριβώς συμβαίνει, καθώς τα όσα δηλώνονται δημόσια από κυβερνητικούς αξιωματούχους και από σας δεν μας καθησυχάζουν. Αντίθετα, μας ανησυχούν περισσότερο παρακολουθώντας και τα γεγονότα.

Μας εκπλήσσει ιδιαίτερα, όπως και τους πολίτες του Βόρειου Αιγαίου, η ανάρτησή σας στη προσωπική σας σελίδα στα ΜΚΔ, ότι "Η Κυβέρνηση χειρίζεται μέχρι στιγμής με σοβαρότητα και στιβαρότητα την πολύ μεγάλη κρίση από τον κορωνοΐο" καθώς και ότι "Η Κυβέρνηση από το τέλος Φεβρουαρίου 2020 άρχισε να δείχνει σοβαρότητα και στιβαρότητα στην διαχείριση του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος (κάτι που έλειπε μέχρι τότε). Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συμβάλλει με κάθε δυνατό τρόπο στη διαχείριση τους. Αναμένει και απαιτεί από την Κυβέρνηση την συνέχιση και βελτίωση της σοβαρότητας και στιβαρότητας της, ειδικώς στην προσφυγική κρίση στο Βόρειο Αιγαίο (Μυτιλήνη, 15.03.2020)." καθώς τίποτα από αυτά που αναφέρετε δεν τεκμηριώνεται με βάση τα όσα γνωρίζουμε.

Αντίθετα εμείς δεν διαπιστώνουμε καμία πρόνοια, κάτι που αποτελεί και τη μόνιμη αγωνία των συμπολιτών μας. Ακούσαμε από τον κ. Μηταράκη ότι αν είχαμε δεχτεί τη κατασκευή των κλειστών κέντρων δεν θα είχαμε λόγο ανησυχίας, ενώ από τον υπουργό πολιτικής προστασίας μόνο γενικά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού από τον covid-19. Επίσης σαν περιφερειακοί σύμβουλοι αγνοούμε πλήρως το πλάνο προετοιμασίας της Περιφέρειας που αφορά στην προάσπιση της δημόσιας υγείας των νησιών μας, κύριο θέμα της αρμοδιότητας της. Δεν ενημερωθήκαμε καν για το τι ειπώθηκε στις σχετικές συσκέψεις που εσπευσμένα προκαλέσατε τη προηγούμενη εβδομάδα για το θέμα. Θα θέλαμε λοιπόν να γνωρίζουμε από πού πηγάζει η αισιοδοξία σας αυτή, ιδίως με τους 45.000 αιτούντες άσυλο που ζουν σε άθλιες συνθήκες δίπλα μας.

Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει ούτε για τα πιο απλά από τα προτεινόμενα μέτρα. Στις 11 Μαρτίου έγινε η συνάντηση Περιφερειαρχών με τον Πρωθυπουργό. Στην ανακοίνωση του αναφέρεται ότι "ο συντονισμός κεντρικής διοίκησης και περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος του κορονοϊού απασχόλησε την συνάντηση" συνεχίζοντας "το κράτος είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κάνουμε ο καθένας αυτό που του αναλογεί". Και σήμερα 17 Μαρτίου, εμείς περιμένουμε ακόμα να ενημερωθούμε για το συγκεκριμένο περιεχόμενο αυτής της απόφασης και να ζητηθεί η βοήθεια μας.

Γνωρίζοντας ότι έχουμε – εσείς ως Περιφερειακή αρχή κι εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο - την ευθύνη να μεταφέρουμε στην Κυβέρνηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και γενικά οι δομές υγείας (ενίσχυση των νοσοκομείων με γιατρούς, νοσηλευτές κλπ, κατάλληλο υλικό), αλλά και οι δομές φιλοξενίας (γιατροί, ενημέρωση, μάσκες, αντισηπτικά, χώροι για την περίπτωση κρούσματος), περιμένουμε μάταια να αξιοποιήσετε τόσο τα στοιχεία που κατατέθηκαν, όσο και την απόφαση του ΠΣ του περασμένου Οκτωβρίου πάνω στο θέμα της δημόσιας υγείας. Αντ’ αυτού τα δεδομένα που έχουμε σχετικά με το υγειονομικό προσωπικό με το οποίο θα ενισχυθούν τα νησιά μας, είναι ότι θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό και δεν λαμβάνει υπόψη του ούτε τις πάγιες ελλείψεις, ούτε τις τεράστιες ανάγκες που προκαλεί το μεταναστευτικό. Ανάγκες που δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τη κυβέρνηση παρά τις επανειλημμένες διακηρύξεις και υποσχέσεις για ενίσχυσεις σε όσες περιοχές φιλοξενούν μετανάστες.

Οι μόνες πρωτοβουλίες ενημέρωσης έως σήμερα, ευαισθητοποίησης και αυτοοργάνωσης των ανθρώπων ήταν μέσω των ΜΜΕ, όσο για τα ΚΥΤ, λαμβάνονται ακόμα μια φορά από εθελοντές και ΜΚΟ και εν απουσία της Περιφέρειας, που περιορίστηκε σε 2 συσκέψεις άγνωστου περιεχομένου και αποτελέσματος.

Εν τω μεταξύ η πρόσφατη τραγωδία στη Μόρια, με το θάνατο ενός 6χρονου από πυρκαγιά, ήρθε ως επιστέγασμα των ανησυχιών όλων και αποδεικνύει ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε θύματα. Μήνες τώρα φωνάζουμε για ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ και αντί η Κυβέρνηση να καταστρώσει ένα επείγον και ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποσυμφόρησης απαντά με εκβιαστικού τύπου δηλώσεις για τα κλειστά κέντρα του Υπουργού κ. Μηταράκη. Τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό δεν είναι λύση. Τα κέντρα αυτά δεν δημιουργούνται μέσα σε μια νύχτα και θέλουν τουλάχιστον ένα 4μηνο με 6 μήνες για να λειτουργήσουν. Επίσης οι αόριστες υποσχέσεις του περί μεταφοράς μέχρι τέλους του μήνα 10.000 αιτούντων άσυλο από τα νησιά και το σχέδιο του κ. Κουμουτσάκου για εθελούσιες επιστροφές ακόμα 5.000 ανθρώπων, δεν πείθουν κανένα αφού δεν συνοδεύονται από καμία κίνηση προς την κατεύθυνση αυτή. Απεναντίας χρειάστηκαν 10 μέρες για να πάρουν πεντακόσιους από τους χίλιους πρόσφυγες που ήρθαν μετά τη 1η Μαρτίου, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν ακόμα σε λιμάνια και παραλίες, σε συνθήκες που θυμίζουν το 2015. Όλοι νοιώθουμε πως η Κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας μη προχωρώντας σε άμεση και γενναία αποσυμφόρηση.

Την ίδια στιγμή κόμματα, περιφερειακές ή δημοτικές παρατάξεις, φορείς και μεγάλες ΜΚΟ που προσφέρουν σοβαρό έργο εκφράζουν τις ανησυχίες τους και καταθέτουν προτάσεις για να γίνουν εκείνα τα απαραίτητα βήματα, ώστε να αποφευχθεί μια καταστροφή που θα περιλαμβάνει ντόπιους και αιτούντες άσυλο, δεδομένου ότι κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις, ούτε συμμετέχει σε πολιτικά παιχνίδια.

Πιστεύουμε πως για να είμαστε χρήσιμοι και να αναλάβουμε το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί, πρέπει να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για τον ειδικότερο σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής ως προς την αντιμετώπιση και διαχείριση της πανδημίας. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει ο εμπαιγμός των κατοίκων των νησιών μας και να επιδειχθεί ο σεβασμός και η αλληλεγγύη προς εμάς όλους, αλλά και προς τους αιτούντες άσυλο και την ίδια ώρα να γίνει ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το θέμα του κορονοΐου.

Κύριε Περιεφερειάρχα αυτή δεν είναι ώρα αντιπαραθέσεων, αλλά ώρες ευθύνης και συμβολής για όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, για το λόγο αυτό σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή θέλοντας για να σας επισημάνουμε ότι δεν συμμεριζόμαστε καθόλου την αισιοδοξία σας για την στάση της Κυβέρνησης και θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που εσείς είσαστε έτοιμοι να λάβετε, δηλώνοντας για άλλη μια φορά ότι εμείς είμαστε εδώ προκειμένου να συμβάλλουμε με τον καλύτερο τρόπο για το καλό όλων μας.

Με εκτίμηση».

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel