Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Κ. Μουτζούρης: «Εμμένουμε στις θέσεις για κλείσιμο όλων των δομών στα νησιά»

banner roots

Κ. Μουτζούρης: «Εμμένουμε στις θέσεις για κλείσιμο όλων των δομών στα νησιά»
23.01.2020 | 14:23

Κ. Μουτζούρης: «Εμμένουμε στις θέσεις για κλείσιμο όλων των δομών στα νησιά»

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Ανακοίνωσε εξέδωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό ζήτημα.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σήμερα 23 Ιανουαρίου 2020 στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Υπουργούς Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό-Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα . Στην σύσκεψη συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο οποίος παρέδωσε το ψήφισμα των κινητοποιήσεων της 22ας Ιανουαρίου καθώς και οι Δήμαρχοι των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου.

Μετά την σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

« Η Κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα ώστε να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνης με τους νησιώτες. Μας ανακοινώθηκε ότι σύντομα θα υπάρξει εξαγγελία και υλοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης και μείωσης των ροών. Καταγράψαμε με μεγάλο ενδιαφέρον την τροπολογία που θα καταθέσει η Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες για τον έλεγχο των ΜΚΟ κάτι που οι νησιώτες το απαιτούν. Περιμένουμε άμεσα τις επόμενες ημέρες να διαπιστώσουμε ότι θα υπάρξουν απτά παραδείγματα υλοποίησης των εξαγγελθέντων μέτρων και σύμφωνα με τις εξελίξεις θα αντιδράσουμε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στην Αθήνα. Ακόμα δεν υπάρχει καμία συναίνεση από πλευρά τοπικής αυτοδιοίκησης σε κανένα σχέδιο. Τονίζω πως εμμένουμε στις θέσεις μας και στο ψήφισμα το οποίο καταθέσαμε

Οι δηλώσεις Νότη Μηταράκη και Κώστα Μουτζούρη μετά τη συνάντηση στου Μαξίμου

Βρήκαμε πολλά σημεία που συμφωνούμε και που διαφωνούμε είπε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη και τους δημάρχους των νησιών. Όπως είπε συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές , υπάρχουν διαφωνίες για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας . Πιστεύω ότι όταν ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των νησιωτών , αυτή η συζήτηση θα γίνει πιο ομαλά”. Δείτε τι δήλωσαν οι κύριοι Μηταράκης και Μουτζούρης στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://webtv.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2020/tv/news-themata/20200123-mitarakis-diloseis.mp4&bgimg=https://webtv.ert.gr/wp-content/uploads/2020/01/20200123-mitarakis-diloseis.jpg

https://webtv.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2020/tv/news-themata/20200123-moutzouris-diloseis.mp4&bgimg=https://webtv.ert.gr/wp-content/uploads/2020/01/20200123-moutzouris-diloseis.jpg

Έξω από το Μέγαρο Μαξίμου συγκεντρωμένοι εκπρόσωποι νησιωτικών συλλόγων της Αττικής που δέχθηκαν μουδιασμένοι την δήλωση του Υπουργού . “Δεν έγινε συζήτηση για τις δομές και ιδιαίτερα για τη Λέσβο απ όσο μας ενημέρωσαν εμάς οι δήμαρχοι που συμμετείχαν” είπε στο σταθμό μας ο πρόεδρος της ΟΛΣΑ Νεκτάριος  Βακάλης “το αίτημα το δικό μας παραμένει, καμία νέα δομή και αποσυμφόρηση. Στις 13 Φεβρουαρίου θα γινει νέα σύσκεψη ενώ οι νησιώτες σύλλογοι συζητάμε για κινητοποιήσεις στην Αθήνα 31 Ιανουαρίου ή 1η Φεβρουαρίου” συμπλήρωσε.

Ο Ταξιάρχης Βέρρος μέτά τη συνάντηση στου Μαξίμου έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό “Παραδώσαμε το ψήφισμα. Α, αύξησα και τα μίλια στην αεροπορική μου κάρτα κατά 1100.Αυτά” εννοώντας ότι δεν υπήρξαν αποτελέσματα στο επίμαχο θέμα της θέσης της δομής που καίει τη Δυτική Λέσβο

Εκεί βρέθηκε και ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς στον οποίο δεν επετράπη να συμμετέχει στη συζήτηση και ο ίδιος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό: ” Πριν από λίγη ώρα βρέθηκα “απρόσκλητος” έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας από τον Υπουργό Μετανάστευσης, κ. Μηταράκη, να πάρω μέρος στη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους Λέσβου, Χίου και Σάμου για το προσφυγικό.
Ο Υπουργός μου απάντησε πως στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν μόνο οι προαναφερθέντες αυτοδιοικητικοί. Αρνήθηκε δηλαδή την είσοδο και το διάλογο στο μοναδικό παριστάμενο Βουλευτή των τριών Νομών. Αμέσως μετά ένωσα τη φωνή μου με τη συγκέντρωση των τοπικών συλλόγων Λέσβου, Χίου και Σάμου στη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού & Βασιλίσσης Σοφίας (αφού η Αστυνομία δεν τους επέτρεψε να προσεγγίσουν το Μέγαρο Μαξίμου).
Αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Κρατώντας, δυστυχώς, πολύ μικρό καλάθι. Ο εμπαιγμός έχει γίνει σπορ των ημερών.
Όπως και η κυβερνητική αλλεργία στον αντίλογο.

Μετά το Μέγαρο Μαξίμου η νησιώτικη αντιπροσωπεία επέδωσε το ψήφισμά της στη Βουλή, ενώ απ ότι φαίνεται δε θα υπάρξει άλλη συνάντηση σήμερα με Υπουργούς.

Δελτίο Τύπου-Δήλωση on camera

Ν. Μηταράκης: «Βάζουμε σε προτεραιότητα συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ κεντρικής Κυβέρνησης και νησιών»

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Βουλευτής Χίου της ΝΔ, κ. Νότης Μηταράκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου και τους Δημάρχους των νησιών, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Είχαμε μια πάρα πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, με τους οποίους συναντήθηκα και τις προηγούμενες μέρες στις επισκέψεις μου στη Μυτιλήνη και τη Σάμο.

            Θεωρούμε ότι είναι δικαιολογημένη η αγωνία και η αγανάκτηση των πολιτών. Πράγματι, η χώρα μας αντιμετώπισε μεταναστευτική κρίση και αυξημένες ροές μέσα στο 2019. Ροές που οδήγησαν τους μετανάστες στα camps, που υπάρχουν στα νησιά, να έχουν ξεφύγει αριθμητικά και να δημιουργούν μεγάλο βάρος στις τοπικές κοινωνίες.  Βρήκαμε πολλά σημεία, όπου συμφωνούμε. Συμφωνούμε ότι η πρώτη  προτεραιότητα  μας πρέπει να είναι η μείωση των ροών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι η αποσυμφόρηση των νησιών. Προτεραιότητα μας πρέπει να είναι οι επιστροφές προς τη Τουρκία. Προτεραιότητα πρέπει να είναι η καλύτερη λειτουργία του ασύλου και η ενίσχυση των ιατρικών μονάδων των νησιών για την καλύτερη στήριξη των τοπικών κοινωνιών.

            Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής Κυβέρνησης και των νησιών και αυτά θα τα βάλουμε σε προτεραιότητα τις επόμενες ημέρες. Θα υπάρχει μια συστηματική συνάντηση κάθε δύο  εβδομάδες με τον Περιφερειάρχη και τους Δήμαρχους.

Υπάρχουν σημεία στα οποία υπάρχουν κάποιες διαφορές. Συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρχουν κλειστές προαναχωρησιακές δομές. Υπάρχουν διαφορές για το μέγεθος και τον τρόπο λειτουργίας τους. Πιστεύω ότι, καθώς ανακτάμε την εμπιστοσύνη με την ενίσχυση των επιστροφών, αυτή η συζήτηση θα μπορεί να γίνει πολύ πιο ομαλά.

Ο στόχος μας είναι κάθε μέτρο που ανακοινώνουμε, να βοηθήσει στον περιορισμό των ροών. Αυτός είναι ένας κοινός στόχος που έχουμε μαζί με την Περιφέρεια Β. Αιγαίου.   Είναι δεδομένο ότι οι ανοικτές δομές που, αυτή τη στιγμή, επιβαρύνουν τους αστικούς ιστούς των νησιών του Βορείου Αιγαίου, θα κλείσουν οριστικά με το νέο σχέδιο. Υπάρχει ήδη χρονοδιάγραμμα της Κυβέρνησης ότι αυτό πρέπει να γίνει το καλοκαίρι του 2020. Στόχος μας να είμαστε αποτελεσματικοί στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου.»

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το