Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λέσβος: «Γρίφος» η νέα δομή
Λέσβος: «Γρίφος» η νέα δομή
20.01.2020 | 13:25

Λέσβος: «Γρίφος» η νέα δομή

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

Η παρέμβαση Θεοδωρικάκου την περασμένη εβδομάδα - με την έκτακτη συνάντηση στην Αθήνα - σε μια προσπάθεια να φέρει σε μια συμφωνία τον Περιφερειάρχη και τους δυο Δημάρχους της Λέσβου, βάζοντας στο τραπέζι της συζήτησης να παραμείνει ανοιχτή μόνο η Μόρια, φαίνεται ότι ήταν μόνο μια προσπάθεια «προσέγγισης», αφού η δημιουργία νέας δομής παραμένει προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Αυτό, εξάλλου, τόνισε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον Alpha, όπου ξεκάθαρα τόνισε ότι η Μόρια θα κλείσει και θα γίνει νέα δομή, «σε χώρο που έχει βρεθεί». Η επίσκεψη Μηταράκη χθες στη Μυτιλήνη, εντάσσεται στο πλαίσιο του «στενού μαρκαρίσματος» της κυβέρνησης τους τοπικούς φορείς για τη νέα δομή.

Απόφαση δεν πάρθηκε - ή τουλάχιστον δεν ανακοινώθηκε - όμως όπως δήλωσε στο τέλος της συνάντησης ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης «η συζήτηση θα συνεχισθεί». Πάντως ο Υπουργός στις δηλώσεις του δεν πρόσθεσε τίποτα καινούργιο στα όσα γνωρίζουμε.

Έδωσε έμφαση στον περιορισμό των ροών και τις επιστροφές, επέμεινε στα νέα κλειστά κέντρα ως μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ζητήματος, ενώ αναφέρθηκε και στην αποσυμφόρηση, χωρίς να πει όμως κάτι συγκεκριμένο για το πότε θα γίνει στη Λέσβο.

Στο Βόρειο Αιγαίο, που είναι έτοιμο να ξεκινήσει την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση αντιδρώντας στα σχέδια της Κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, οι αποφάσεις δεν φαίνεται να είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πέρα από την κυβέρνηση που δείχνει να αναζητά διέξοδο κάνοντας συνεχώς «διορθωτικές κινήσεις» - όπως με την επανίδρυση του Υπουργείου Μετανάστευσης - οι τοπικοί φορείς μας είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς άσχετα με τα όσα θα δηλώσουν από το μικρόφωνο της κινητοποίησης της Τετάρτης, καλούνται το αμέσως επόμενο διάστημα να λάβουν δύσκολες αποφάσεις και θέσεις ευθύνης, τις οποίες θα πρέπει και να στηρίξουν χωρίς πισωγυρίσματα και «…άλλα λόγια στις κλειστές πόρτες και άλλα δημοσίως».

Ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έφθασε στη Μυτιλήνη μετά τη 1 το μεσημέρι προερχόμενος από τη Σάμο, όπου επίσης είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και επισκέφθηκε και το Κέντρο Υποδοχής στο Βαθύ.

Αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί κατευθύνθηκε στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, όπου συμμετείχε σε κλειστή σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, τους Δημάρχους Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο και τον βουλευτή Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπο Αθανασίου. Η σύσκεψη διήρκεσε περίπου δυο ώρες και αμέσως μετά σε μια ολιγόλογη δήλωση ο Υπουργός έδωσε έμφαση στη μείωση των ροών, τονίζοντας μάλιστα ότι θα συναντιόταν αμέσως μετά με εκπροσώπους της Αστυνομίας και του Λιμενικού, ενώ επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία κλειστών κέντρων.

Αναλυτικά στη δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Ήρθα σήμερα στη Μυτιλήνη για να συζητήσω με τον κ. Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Μια κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Όλοι αντιλαμβανόμαστε την πολυπλοκότητα και τη δυσκολία της κατάστασης. Αντιλαμβάνομαι ότι οι πολίτες είναι δύσπιστοι καθώς βλέπουν τις προσφυγικές ροές τα τελευταία χρόνια να είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Πρωταρχικός μας στόχος αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός των ροών. Αυτό χρειάζεται αφενός την ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων και σε λίγο θα συναντηθώ και με τις αστυνομικές αρχές και με το λιμενικό, αλλά κυρίως με την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου και των επιστροφών προς την Τουρκία. Ξεκινάμε επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Για μας αυτό αποτελεί βασικό σημείο του σχεδίου. Μαζί με τα νέα κλειστά κέντρα τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή εφαρμογή της νέας διαδικασίας ασύλου, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη θεσμοθέτησε και ήδη ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του 2020». Σε ερώτηση για τις κινητοποιήσεις στο Βόρειο Αιγαίο, την Τετάρτη, είπε: «Δεν συζητήσαμε για τις κινητοποιήσεις, σέβομαι το δικαίωμα των πολιτών ν’ αντιδρούν. Πράγματι είναι δύσκολη η κατάσταση.

Είμαι νησιώτης βουλευτής, όπως γνωρίζετε, βιώνω και στη Χίο την αγωνία του κόσμου για το γεγονός ότι τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αυτή τη στιγμή δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών. Χρειάζεται να γίνει αποσυμφόρηση και θα γίνει οργανωμένα, αλλά το κρίσιμο είναι να περιοριστούν οι ροές γιατί αν δεν περιορίσουμε τις ροές και δεν κάνουμε συστηματικά επιστροφές και προς την Τουρκία και προς τις χώρες προέλευσης, η αποσυμφόρηση θα λύσει το πρόβλημα μόνο προσωρινά».

Σε μια ολιγόλογη δήλωση ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, απέφυγε να δώσει παραπάνω πληροφορίες: «Ο Υπουργός μας ενημέρωσε για τις σκέψεις του και θα συνεχιστεί η συζήτηση». Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάτι για το νέο κέντρο είπε: «Δεν υπάρχει κάτι νεότερο για νέο κέντρο». Όσο για την αποσυμφόρηση επεσήμανε: «…ελέχθη ότι θα γίνει αποσυμφόρηση, για χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο». Τέλος, σε ερώτημα για το αν ο Υπουργός ήταν πειστικός στα όσα είπε, ο κ. Μουτζούρης απάντησε: «Έχει έναν τρόπο να είναι πάντα πειστικός. Είναι Χιώτης, είναι Αιγαιοπελαγίτης, υπέστη προ καιρού κάποιο προπηλακισμό, κατά συνέπεια ξέρουμε ότι αυτά που λέει τα εννοεί»

ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ του Βορείου Αιγαίου: «Η Περιφερειακή Αρχή επιλέγει να σπρώξει μια μερίδα του κόσμου σε λάθος κατεύθυνση και σε ακροδεξιές αγκαλιές»

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις η Σύμπραξη Πολιτών προχώρησε στην ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Κυβέρνηση τους τελευταίους 6 μήνες, με τις ιδεοληψίες και την τακτική της, κατάντησε τα νησιά μας αποθήκες ψυχών που αιτούνται άσυλο. Τώρα με κούφια λόγια, ανύπαρκτο σχέδιο, και σπασμωδικές κινήσεις ζητά να τα αποτελειώσει με την κατασκευή και νέων κλειστών κέντρων. Αδιαφορώντας για την καθολική αντίδραση στα σχέδια της. Οι κάτοικοι των νησιών σε απόγνωση το ίδιο και οι πρόσφυγες.

Η Περιφερειακή Αρχή μετά από παχιά λόγια και αδράνεια μηνών, εξαναγκάζεται από το λαϊκό αίσθημα να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στις 22 και 23 του Γενάρη.

Μόνο που με τη συνθηματολογία και τις πρακτικές της επιλέγει να σπρώξει μια μερίδα του κόσμου σε λάθος κατεύθυνση και σε ακροδεξιές αγκαλιές και μια άλλη σε αποχή , αδυνατίζοντας εν τέλει το μέτωπο και τη στόχευση.

Συνεπείς στα λόγια μας ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ και θυμίζουμε στους συμπολίτες μας ποια είναι τα βασικά επίδικα.

Πηγή: nealesvou.gr

Μοιραστείτε το

e learning400x400

 

gunaika banner new

youtube channel

Πώς χαρακτηρίζετε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία;

Θετικούς(8.5%)
Αρνητικούς(80.9%)
Δεν ξέρω / Δεν απαντώ(10.6%)
Συνολικές ψήφοι: 47
Η ψηφοφορία για αυτό το δημοψήφισμα έχει λήξει ενεργό: Απριλίου 27, 2018