Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>ΛτΕ Λήμνου: Παρουσίαση του βιβλίου «Τι άρωμα φοράς γιαγιά;» της κας Βαρβάρας Βαγιάκου – Βλαχοπούλου.

the roots web banners 06

ΛτΕ Λήμνου: Παρουσίαση του βιβλίου «Τι άρωμα φοράς γιαγιά;» της κας Βαρβάρας Βαγιάκου – Βλαχοπούλου.
31.07.2019 | 13:26

ΛτΕ Λήμνου: Παρουσίαση του βιβλίου «Τι άρωμα φοράς γιαγιά;» της κας Βαρβάρας Βαγιάκου – Βλαχοπούλου.

Συντάκτης:  Παναγιώτης Σκαπέτης
Κατηγορία: Λήμνος

Το Λύκειο των Ελληνίδων Λήμνου στο πλαίσιο των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, διοργανώνει την Πέμπτη, 1 Αυγούστου στις 20:30 στο Γυμνάσιο της Μύρινας, την παρουσίαση του βιβλίου «Τι άρωμα φοράς γιαγιά;» της κας Βαρβάρας Βαγιάκου – Βλαχοπούλου.

Η και Βαρβάρα Βαγιάκου – Βλαχοπούλου, με καταγωγή από τη Λήμνο, γνωστή όχι μόνο ως συγγραφέας αλλά και για την πολυετή εθελοντική προσφορά της στο Λύκειο των Ελληνίδων, αποτελεί ένα σημαντικό πρόσωπο για το Τοπικό Παράρτημα της Λήμνου. Με υψηλά φρονήματα και υψηλά ιδανικά τα οποία διατηρεί και μας εμφυσά διαρκώς, η κα Βαρβάρα Βαγιάκου – Βλαχοπούλου αποτελεί στυλοβάτη του Λυκείου των Ελληνίδων Λήμνου. Είναι ενεργό μέλος του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών επί είκοσι πέντε χρόνια και αντιπρόσωπος του Τοπικού Παραρτήματος.

Ξεκίνησε το συγγραφικό της έργο κατόπιν παρακίνησης των παιδιών της. Τα παιδιά ήθελαν «τα παραμύθια» γραπτά. Η στέρηση της ιδιαίτερής της πατρίδας, της Λήμνου, ήταν πηγή των «παραμυθιών» αυτών και το λάκτισμα για την προσπάθεια ν’ αποτυπώσει στο χαρτί ότι θυμόταν. Προσπαθώντας να ραμφίσει όσο πιο βαθειά μπορούσε τις θύμισες της παιδικής και εφηβικής της ζωής, ανέκυψε μέσα της η επιθυμία να αποδώσει την αποθησαύριση της ψυχής της στους απογόνους. Ασχολείται ως επί των πλείστον με την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου της, τα οποία περνά μέσα από τη ζωή των ηρώων των βιβλίων της. Έτσι αισθάνεται πως κάνει το καθήκον της καταγράφοντας ό,τι δεν πρέπει να ξεχαστεί. 

Και όταν η εγγονή ρώτησε 'Τι άρωμα φοράς γιαγιά;", η συγγραφέας εμπνεύστηκε για να μεταφέρει τα βιώματά της στην πένα της εγγονής με την ελπίδα να γίνουν κάποτε κιτάπια. Βιωματικές οδυνηρές καταστάσεις, που με άπειρη αγάπη, τρυφερότητα και νοσταλγία, η συγγραφέας μεταλαμπαδεύει στη νέα γενιά για να πορευτεί κι αυτή τον δικό της δρόμο με διδαχές, εμπειρίες και συναισθήματα, εφόδια για τα δικά της μελλούμενα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κυρία Έφη Κάμφωνα, ειδική βιβλιοκριτικός καθώς και η διευθύντρια του Γυμνασίου Μούδρου κυρία Μαρία Παπαπαναγιώτου. Αποσπάσματα θα αφηγηθεί η ηθοποιός Μαρία Παμούκη.

prosklisi vl vagiakou

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

Digilust banner

 

youtube channel