Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Το εγχείρημα «Λήμνος»

banner roots

Το εγχείρημα «Λήμνος»
14.05.2019 | 19:51

Το εγχείρημα «Λήμνος»

Συντάκτης:  FM 100 Newsroom
Κατηγορία: Λήμνος

Της Χαριτίνης Φωτοπούλου*

Η Λήμνος είναι το νησί μας που προκαλεί σε εμάς δέος και στον μέσο Ελληνα είναι καταγεγραμμένο με ανάμεικτα συναισθήματα.

Αυτό που λείπει στην εικόνα όλων είναι οι πραγματικές δυνατότητες των ανθρώπων μας, της γης μας, των δυνητικών ευκαιριών αλλά και των χαμένων. Είναι η κραυγή της αγωνίας των συμπολιτών μας για την ανάπτυξη, αυτήν που μας πρέπει, που θέλουμε αλλά και που μπορούμε να κατακτήσουμε.

Το εγχείρημα «Λήμνος», όπως το εμπνεύστηκαν οι άνθρωποι-πολίτες που συνιδρύσαμε τη Συμμαχία Παλλημνιακής Ανάπτυξης (ΣΥΜΠΑΝ), είναι η εφαρμογή κανόνων λαϊκής συμμετοχής σε όλες τις βαθμίδες της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης. Η αξιολόγηση των προτάσεων και πρακτικών της δημοτικής αρχής μέσα από κοινωνικά κριτήρια και μόνον με αυτά. Η αντιμετώπιση των πολιτών ως ιδιοκτητών και συνδιαχειριστών του δήμου. Η οργάνωση των δημοτικών υποδομών αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, για κάθε τομέα της καθημερινής αλλά και της επαγγελματικής, της πολιτιστικής, της αθλητικής μας ζωής.

Ο συνδυασμός μας, που φτιάχτηκε πριν από έξι μήνες, δεν μπορούσε παρά να γίνει από τα «κάτω», για να μας πάει πολύ «ψηλά». Μέσα από ανοικτές λαϊκές διαδικασίες προβληματισμού, αναζήτησης, διερεύνησης, καταγραφής σκέψεων για το μέλλον του τόπου μας, φτιάξαμε και τα όργανά μας.

Ακόμα και η εκλογή των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, του επικεφαλής, του υποψήφιου δημάρχου, όλα έγιναν μπροστά στους πολίτες. Μέσα από 146, ώς τώρα, διαδραστικές συναντήσεις με τους συμπολίτες μας, καταλήξαμε σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο με άξονες την ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τη στήριξη των κοινωνικών αλληλέγγυων επιχειρησιακών και άλλων δράσεων. Αυτό το τρίπτυχο της ανάπτυξης, μαζί με τους νέους κανόνες λειτουργίας και οργάνωσης του δήμου, θέλουμε να υπερψηφιστεί στις εκλογές. Αυτή η λογική θέλουμε να είναι η πρακτική της επόμενης τετραετίας στο δημαρχείο.

Στον τόπο μας υπάρχει το Ιστορικό Παλλημνιακό Ταμείο. Μια έκταση 2.500 στρεμμάτων, που ανήκει στον λαό της Λήμνου. Με τις πρόσφατες νομοθετικές εξασφαλίσεις, ο τόπος αυτός πρέπει να γίνει ο μοχλός ανάπτυξης για την επιστημονική καλλιέργεια διάφορων καινοτόμων προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Είναι χρυσή ευκαιρία, με την κατάλληλη στελέχωση από την τοπική κοινωνία, το Παλλημνιακό Ταμείο να γίνει μοχλός ανάπτυξης για τη βελτίωση της παραγωγής, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς απολαβές και κοινωνικό μέρισμα.

Η τουριστική περίοδος πρέπει να επιμηκυνθεί. Ταυτόχρονα η κοινωνία πρέπει να βλέπει άμεσα οφέλη. Θα δημιουργήσουμε εντός των οικισμών κοινοτικές μονάδες υποδοχής, μετατρέποντας εγκαταλειμμένα σπίτια σε κοινοτικούς ξενώνες. Ετσι, θα βελτιώσουμε την εικόνα των χωριών, θα δώσουμε επιπλέον έσοδα στην τοπική κοινωνία, θα βάλουμε τους επισκέπτες στη ζωή του ίδιου του χωριού.

Με τα δύο αυτά παραδείγματα, θέλουμε, εν συντομία, να δώσουμε το στίγμα της νέας και κατά τη γνώμη μας μοναδικής κατεύθυνσης ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Λήμνος, αλλά και όλη η χώρα μας.

Συνοψίζοντας, θα τονίσουμε ότι επιβάλλεται να αλλάξουμε νοοτροπία. Να διευρύνουμε τα θετικά μέτρα του «Κλεισθένη». Να ενεργοποιήσουμε τις τοπικές κοινωνίες στα χωριά μας. Να βάλουμε στο περιθώριο την παλιά συνταγή της κουμπαροκρατίας, του ρουσφετιού και των μικρομέγαλων παραγόντων.

* Υποψήφια δήμαρχος Λήμνου με τη «Συμμαχία Παλλημνιακής Ανάπτυξης»

 

Πηγή: efsyn.gr

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το