Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Συνάντηση Παύλου Βογιατζή και Χαράλαμπου Μακρή με τον Κωστή Χατζηδάκη για το «Πράσινο Νησί»

banner roots

Συνάντηση Παύλου Βογιατζή και Χαράλαμπου Μακρή με τον Κωστή Χατζηδάκη για το «Πράσινο Νησί»
29.05.2013 | 13:44

Συνάντηση Παύλου Βογιατζή και Χαράλαμπου Μακρή με τον Κωστή Χατζηδάκη για το «Πράσινο Νησί»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, πραγματοποίησε χθες ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, και ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, κ. Χαράλαμπος Μακρής, με θέμα το Πρόγραμμα «Άη-Στράτης – Πράσινο Νησί».

Σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που είχε αποστείλει ο Βουλευτής στις αρχές Απριλίου, κατά τη χθεσινή συνάντηση ζητήθηκε από τον Υπουργό να επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες για την προκήρυξη των απαιτούμενων διαγωνισμών, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν υπογραφεί όλες οι συμβάσεις. Τόσο ο Βουλευτής, όσο και ο Δήμαρχος, επισήμαναν στον Υπουργό ότι τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και ότι, προκειμένου το Πρόγραμμα να μπορέσει να υλοποιηθεί μέσω του ΕΠΑΕ, 31 Δεκεμβρίου 2013 θα πρέπει να έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις και να έχει ξεκινήσει η υλοποίησή του.

Το Πρόγραμμα «Άη-Στράτης – Πράσινο Νησί» συνιστά μία από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της πράσινης ενέργειας στη χώρα μας, την ίδια στιγμή που συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη του επιφορτισμένου με μνήμες και συμβολισμούς νησιού του Άη-Στράτη. Γι’ αυτό άλλωστε και από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε επίσημα η εφαρμογή και υλοποίησή του το 2009 βρήκε την αμέριστη υποστήριξη του νυν και τέως Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη, αλλά και του τέως Νομάρχη Λέσβου και νυν Βουλευτή, κ. Βογιατζή, με πρωτοβουλία του οποίου χρηματοδοτήθηκε τότε από τη Νομαρχία η εκπόνηση μελέτης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση ζητήθηκε επίσης, από τον Υπουργό η προσωπική του παρέμβαση για την επίσπευση των διαδικασιών, προκειμένου να παραχωρηθεί άμεσα για τους σκοπούς του Προγράμματος μέρος του οικοπέδου της ΔΕΗ που βρίσκεται στο νησί.

Σύνδεσμος ανάμεσα στο φορέα υλοποίησης που είναι το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και τον ενδιαφερόμενο που είναι ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου, ορίστηκε από τον Υπουργό ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων του Υπουργείου, κ. Γιώργος Γιαννούσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνολική επένδυση του συγκεκριμένου Προγράμματος, το οποίο θα καταστήσει τον Άγιο Ευστράτιο το πρώτο μη διασυνδεδεμένο πράσινο νησί της Ευρώπης με τόσο υψηλό ποσοστό διείσδυσης πράσινης ενέργειας, και θα προσφέρει στη χώρα πολλαπλασιαστικά οφέλη, ανέρχεται μόλις στα 9.000.000 ευρώ.

Απώτερος σκοπός του Προγράμματος είναι ο Άγιος Ευστράτιος να καταστεί ένα «ζωντανό» ερευνητικό κέντρο προσελκύοντας το διεθνές ενδιαφέρον ερευνητών στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, δήλωσε πως:

«Προγράμματα όπως αυτό του Άη-Στράτη αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη της ουσιαστικής απορρόφησης κονδυλίων και της δημιουργίας σημαντικών έργων ανάπτυξης στη χώρας μας, προσελκύοντας αξιόλογες επενδύσεις και επιβεβαιώνοντας τον ιδιαίτερο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα νησιά μας. Είναι σημαντικό ότι μία τέτοια πρωτοβουλία ξεκίνησε και πραγματοποιείται στην παραμεθόριο νησιωτική περιοχή του Βορείου Αιγαίου».

Ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, δήλωσε επίσης, πως:

«Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Υπουργό για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού Προγράμματος για τον Αη Στράτη και τον προσκαλούμε να ολοκληρώσει φέτος το ταξίδι του στον Αη Στράτη, που ανέβαλε το Μάρτη του 2009, εγκαινιάζοντας το έργο «Αη Στράτης –Πράσινο Νησί.

Επίσης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μια φορά το Βουλευτή μας, αλλά και παλιό φίλο του

Αη Στράτη, κ. Παύλο Βογιατζή, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής της ιδέας για την εφαρμογή του Προγράμματος «Πράσινο Νησί» στον Αη Στράτη, για την ιδιαίτερα σημαντική βοήθεια σ’ αυτή την τιτάνια προσπάθεια για να φθάσουμε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα.

Μετά και τη σημερινή διαβεβαίωση του κ. Υπουργού, είμαστε βέβαιοι ότι ο Αη Στράτης μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον του, βαδίζοντας σ’ ένα δρόμο ανάπτυξης που θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για την ανάπτυξη των νησιών μας».

 

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel