Βρίσκεστε εδώ:Αρχική>>Λήμνος>>Λημνιοί εν δράσει: «Εναλλακτικές προτάσεις και δράσεις για τις συγκοινωνίες»

banner roots

Λημνιοί εν δράσει: «Εναλλακτικές προτάσεις και δράσεις για τις συγκοινωνίες»
29.05.2013 | 10:58

Λημνιοί εν δράσει: «Εναλλακτικές προτάσεις και δράσεις για τις συγκοινωνίες»

Συντάκτρια:  Δέσποινα Βασιλειάδου
Κατηγορία: Λήμνος

Στις 17 Μαΐου 2013, στη Νάξο, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών εγκρίθηκε αίτημα της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου για νέα παράταση ισχύος της Σύμβασης Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας του 4ης κατηγορίας πλοίου «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», για άλλα 3 χρόνια.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Δήμου Λήμνου, στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της ΝΕΛ, «με περισσό θράσος παρουσίαζαν ως απόλυτα συνεπή την εταιρεία στις υποχρεώσεις της και ούτε λίγο ούτε πολύ μέμφονταν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και του κατοίκους της Λήμνου για ‘αγνωμοσύνη’».

Κανείς δεν παραβλέπει τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που επηρεάζει, μεταξύ άλλων, και τις ελληνικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Αλλά, σίγουρα, στην περίπτωση της Λήμνου και άλλων ακριτικών νησιών του Αιγαίου, δεν φταίνε οι περικοπές στον προϋπολογισμό.

Το πρόβλημα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει για πολύ ακόμη, αν δεν αναπτυχθούν εναλλακτικές δράσεις και προτάσεις.

Ο «Λημνιακός Λαός» (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχος), βρέθηκε εναγόμενος στα δικαστήρια αρχές Απριλίου για συκοφαντική δυσφήμιση της ΝΕΛ ως προς τις κινητοποιήσεις του 2012.

O προγραμματισμός της εταιρείας για την πασχαλινή περίοδο 2013 κατατέθηκε μόλις μερικές ημέρες πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, μετά από ισχυρές πιέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και των εμπορικών επιμελητηρίων του Βόρειου Ανατολικού Αιγαίου και της Μακεδονίας.

Ωστόσο, και κατά την περίοδο αυτή η ναυτιλιακή εταιρεία δεν τήρησε όσα είχε συμφωνήσει με συνέπεια την ταλαιπωρία ταξιδιωτών που θέλησαν να περάσουν μερικές μέρες διακοπών στην Λήμνο.

Βλάβες πλοίων, μετατροπή δρομολογίων την τελευταία στιγμή, καθυστερήσεις και ταξίδια -κρουαζιέρες ως προς τη χρονική τους διάρκεια και όχι ως προς την ποιότητα- έφεραν για ακόμη μία φορά στα όριά τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες του νησιού.

Επί τούτου νέοι άνθρωποι έδειξαν πως υπάρχει και άλλος τρόπος αντίδρασης. Με επιστολή διαμαρτυρίας απευθυνόμενη προς τη ναυτιλιακή εταιρία και κοινοποιούμενη σε λοιπούς φορείς του νησιού, 18 επιβάτες ζητούν τουλάχιστον τα νόμιμα δικαιώματά τους για την απίστευτη ταλαιπωρία που υπέστησαν. Την επιστολή- διαμαρτυρίας αυτή δημοσιεύουμε ως έχει, με τη διευκρίνιση ότι παρά την παρέλευση μηνός, ουδείς από την εταιρία επικοινώνησε με κανέναν από τους υπογράφοντες.

Ο Σύλλογος Απόδημων Λημνιών και Φίλων της Λήμνου «Λημνιοί εν Δράσει» είναι αλληλέγγυος σε κάθε ανάλογη πρωτοβουλία που στόχο έχει την ανάδειξη του ακτοπλοϊκού προβλήματος του νησιού μας. Ενθαρρύνουμε και άλλες ομάδες τοπικού πληθυσμού που υπέστησαν ζημίες κατά τις ημέρες αυτές να προβούν σε κινήσεις διαμαρτυρίας και καταγγελίας, δείχνοντας με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως οι ανοχές απέναντι σε τέτοιες πρακτικές και συμπεριφορές τελείωσαν.

Ενθαρρύνουμε επίσης τους επιβάτες που υφίστανται ανάλογη ταλαιπωρία από αλλαγές δρομολογίων ή πλοίων τη τελευταία στιγμή να προβαίνουν σε ενάσκηση των δικαιωμάτων τους. Παροτρύνουμε την Επιτροπή Αγώνα του Δήμου Λήμνου και των Τοπικών Φορέων για το Ακτοπλοϊκό να υποδείξει τον τρόπο (πχ. να θέσει αρμόδιο και αριθμό τηλεφώνου αυτού;) με τον οποίο θα μπορεί ο κάθε επιβάτης στο μέλλον, σε ανάλογες περιπτώσεις, να ενημερώνεται για τα δικαιώματα του και τους νόμιμους τρόπους διαμαρτυρίας του.

Τέλος, εκκρεμεί από 08/04/2013- κατά δήλωση του αρμόδιου Υπουργού- η ανάρτηση σε Δημόσια Διαβούλευση του Σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας με θέμα μεταξύ άλλων το σχεδιασμό και την επιδότηση των άγονων γραμμών. Παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε πραγματικό και θεσμικό επίπεδο από κοντά, αναμένουμε την υποβολή στη διαβούλευση του εν λόγω νομοθετήματος και καλούμε τους Λημνιούς και φίλους της Λήμνου, τις επαγγελματικές τάξεις, τους επίσημους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους, ώστε να συνδιαμορφώσουμε τα πλαίσιο εκείνο για τις θαλάσσιες συγκοινωνίες που θα αποτελέσουν το θεμέλιο λίθο για εναλλακτικές στο χρονίζον πρόβλημα και θα επιτρέψουν την ανάπτυξη του νησιού μας.

Οι «Λημνιοί εν δράσει» παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά και βρίσκονται σε ετοιμότητα για δυναμικές δράσεις στο μέλλον.

 

Ακολουθήστε το limnosfm100.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
Μοιραστείτε το

stenos400x400

 

youtube channel